Életrevaló boszorkányok a körúti sztárszínházban
2016. augusztus 10. / Pavlovics Ágota

A Játékszín közel 400 előadását 130 ezren látták, így a 300 fős nézőtérrel működő színház lá­to­ga­tott­sá­ga 99,38%-os volt a mögöttük álló évadban. Előadásaikkal járják az országotis, így például
Debrecen, Tihany, Balatonföldvár színpadjainösszesen ötven alkalommal léptek fel. A Játékszín új igaz­ga­tó­já­val, Bank Tamással nem csak az immár hagyományosan impozáns nézettségi adatokról beszélgettünk.

Kezdjük a színház élén történt vezetőváltással. Mi történt?
B. T.: A színházunkat szerető nézők szempontjából semmi komoly változás nem történt, ők továbbra is ugyanazt az igényes szó­ra­koz­ta­tást kapják tőlünk, amit megszoktak. A Játékszín vezetésében azon­ban van változás. A Játékszín Nonprofit Kft.-t 2012-ben né­gyen vá­sá­rol­tuk meg. Tulajdonostársaimmal, dr. Metz Alexandrával, Németh Kris­tóf­fal, Szűcs Attilával akkor úgy osztottuk el a feladatokat, hogy Kristófé az ügyvezető igazgatói, az enyém a produkciós igazgatói po­zí­ció lett. Kristóf a Játékszín vezetéséről május 31-ével lemondott, mert nem értett egyet a többség által javasolt kettős ügyvezetési módosítással, így a tulajdonosi testület közös döntése értelmében én vettem át az ügyvezető igazgatói feladatokat. Tekintve, hogy a színház indulása óta feladataim közé tartozott a darabok kiválasztása, a színészek szerződtetése és sok egyéb más is, számomra nem jelentős a változás, csak azt fogom csinálni, amit eddig is. A színházban dolgozó 180 ember számára sem lesz semmilyen érezhető változás, csupán a menedzsment lesz más.

A mögöttünk lévő évad pazar nézettségi eredményeket hozott, hogy alakul a 2016/17-es szezonban a repertoár?
B. T.:A jelenleg játszott darabokat tovább visszük a következő évadra, hiszen teltházas és nagyon sikeres előadásokról van szó, defolytatjuk az igényes szó­ra­koz­ta­tó színházi előadások bemutatását. Első premierünk a Ray Cooney – John Chapman szerzőpáros Kölcsönlakás című vígjátéka lesz, december 10-én. A darabot Kapitány Iván rendezi, akinek a neve garancia a kulturált szórakoztatásra és a jó ízlésre. Korábban a Legyen a feleségem című darabunkat álmodta színpadra, ami nagy örömünkre akkora siker, hogy nem könnyű rá jegyet váltani. A darab főbb szerepeit Dobó Kata, Lévay Viktória, Debreczeny Csaba, Lengyel Tamás, Szulák Andrea, Erdélyi Tímea, Molnár Áron, Klem Viktor és Szabó Erika játsszák. Másként fogalmazva: fiatal, jó és közkedvelt színészek csapata vesz részt a produkcióban. Ezt a szórakoztató vígjátékot láthatják majd a nézők szilveszterkor nálunk, az év utolsó napjára szokás szerint két előadást is tervezünk.

A következő bemutató is különleges színházi élményt ígér, az Életrevalók című film túlzás nélkül meg­hó­dí­tot­ta Európát.
B. T.: Nem volt könnyű megszerezni a film forgatókönyvének jogait, amiből készül a darab, de sikerült. Horgas Ádám fogja rendezni, ő írja a színpadi változatot, valamint a zenét.Az Életrevalók premierje 2017. február 4-én lesz. A produkció két főszereplője Hirtling István, valamint a Békéscsabai Jókai Színház művésze, Vadász Gábor. A gazdag és művelt, mozgássérült arisztokrata, valamint a fiatal, külvárosi bevándorló barátságának története nálunk a roma kultúrát is felvillantvajelenik meg. Ez a bemutatónk a komoly társadalmi-erkölcsi kérdéseket feszegető művek sorát folytatja, az Acél magnóliák és a Virágot Algernonnak után.
Évadzáró bemutatójuk John Updike Az eastwicki boszorkányok című regényéből készülő színpadi adaptáció. Az amerikai író hőseit is egy nagysikerű filmnek köszönhetően ismerte meg világ. Miben lesz más a színházi előadás, mint a lenyűgöző színészi játékokról emlékezetes film?
B. T.: Lenyűgöző színészi játékokban nálunk sem lesz hiány, hiszen a darabban Jack Nicholson szerepét Gáspár Sándor, a három gyönyörű nőt pedig olyan ragyogó színésznők játsszák, mint Pokorny Lia, Parti Nóra és Lévay Viktória. A színpadi adaptációt Tasnádi István készíti, a darabot Bagó Bertalan állítja színpadra, a premier 2017. április 21-én lesz. A mi előadásunkban nem csupán az erotika áll majd a középpontban, hanem az emberi kapcsolatok, férfiak és nők viszonya, a csábításról, az ördög és az angyal kísértéséről fog szólni.

Nyáron – ahogy mindig – számos helyen játszanak, a felsoroltakon kívül mi mindent terveznek az új évadban?
B. T.: Új PR- és marketingstratégia kidolgozása, a színház arculatának megújítása, valamint új honlap készítése szerepela feladataink között első helyen. Az új évadban a Bock Színpad is nagyobb szerephez jut majd. A tavaly megkezdett együttműködés a villányi Bock Pincével igen sikeres volt, így hosszú távú stratégiai együttműködést kötöttünk. Ennek jegyében az évad elején elkészítjük a színház kávézójában található Bock Színpad programját, ahol előzetes terveink szerint az előadóesteket, pó­dium­be­szél­ge­té­se­ket borkóstolókkal, gasztronómiai különlegességekkel gazdagítva kínáljuk majd az érdeklődő kö­zön­ség­nek. Új játszóhelyben is gondolkodunk, mi több, már dolgozunk rajta, hiszen a nézettségünk indokolja, de ennek kidolgozása is az új évad feladata.