Vidámsággal fűszerezett kultúrkatarzis
2016. augusztus 10. / Jónás Ágnes

Világzenei koncertek, a hazai színházak legjobb vígjátékai, valamint gazdag utcazenei, báb­szín­há­zi és artista program várja az érdeklődőket Nyíregyházán a VIDOR Fesztiválon augusztus 26. és
szeptember 3. között. A tizenöt éve töretlen sikerrel működő, többnapos rendezvénysorozatról Kirják Ró­bert főszervezővel, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Mely alapvető értékek vonzzák a VIdámság és Derű ORszágos se­reg­szem­lé­jére, a kilencnapos rendezvénysorozatra a látogatókat?
K. R.: Szórakoztató darabok, igényes zenei fellépők, ingyenes prog­ra­mok és egy olyan színvonal, melyhez immár tizenötödik éve ra­gasz­ko­dunk – ez mind a VIDOR Fesztivál sikerének titka, és ezek azok az értékek, amelyek megléte miatt évről évre nagy tömegeket vonzunk. Fesztiválunknak két alappillére van: a színházi és zenei program.

Ezúttal milyen színházi programokkal készülnek?
K. R.: Az elmúlt évad legvidámabb nagyszínpadi és kamaraszínpadi előadásait válogattuk össze, így nyolc- nyolc produkciót láthat majd a nagyérdemű. A kamaraszínpadon ugyanazt az előadást naponta két­szer mutatjuk be. A versenyprogramban látottakból győzteseket is hirdetünk különböző kategóriában – az előző évekhez hasonlóan a zsűri elnökeként ezúttal is Makk Károlyt üdvözölhetjük. A legnagyobb pesti színházak, például a Katona József Színház, a Vígszínház, a Thália Színház, a József Attila Színház vagy vidékről a Győri Nemzeti Színház, a kecskeméti Katona József Színház hozzák el darabjaikat, a meghívott vendégelőadók között igen sok lesz az ismert név. A kőszínházi produkciók mellett többek között a Rózsavölgyi Szalonból, a Nézőművészeti Kft.-től, a FÜGE produkciótól, illetve az Orfeum Clubtól is érkeznek előadóművészek.

A nyíregyháziaknak bizonyára nagyon fontos ez a kilenc nap, hiszen ekkor nyílik lehetőségük arra, hogy láthassák az ország színészeinek színe-javát, a társulatok krémjét.
K. R.: Valóban olyan előadók is színpadra állnak ilyenkor, akik egyébként máskor nem jutnak el hozzánk, gondolok itt mások mellett Kern Andrásra, Hernádi Juditra, Hegedűs D. Gézára vagy Szerednyey Bélára. A nagy nevek óriási vonzerővel bírnak, jól mutatja ezt az is, hogy a nagyszínpadi előadásokra szóló jegyeket egy-két nap alatt elkapkodják.

Míg a színházi előadások fizetősek, addig a koncertek ingyenesen látogathatók.
K. R.: Ezeket Nyíregyháza főterén, a Kossuth téren szervezzük, ahol külföldi és magyar előadók világzenei koncertjei egyaránt helyet kapnak.

A VIDOR számos neves külföldi fellépőt látott már vendégül, köztük a kínai népzenét játszó Hanggai együttest. Mi alapján válogatják a fellépőket?
K. R.: Menedzserünk folyamatosan figyelemmel kíséri a világzenei paletta új színfoltjait, az ő segítségével válogatjuk ki azt a négy-öt előadót, akiről úgy gondoljuk, hogy illik a VIDOR koncepciójához. A külföldi előadók táborát most Boban Markovicék is erősítik, akik a legismertebb balkáni fúvószenekar, és a Macska-jaj című filmből ismert dallamvilágot hozzák el.

Mennyire vevők a magyarok a számukra ismeretlen együttesekre, az egzotikus dallamokra?
K. R.: Azt vettük észre, hogy a legtöbben nem úgy vannak ezzel, hogy nem ismerik, és hallani se akarják, hanem előszeretettel jönnek a koncertekre. Maliból, Kolumbiából, de a világ szinte minden pontjáról érkeztek már hozzánk előadók, muzsikájukkal felpezsdítették a főtér hangulatát.

A magyar zenei előadók tekintetében tavaly markáns változás történt.
K. R.: Korábban kizárólag világzenei előadókat hívtunk, azonban tavaly a populárisabb előadók is szín­pad­jaink­ra álltak. A Quimby és a Kiscsillag elképesztően sok embert vonzott, most többek között Rúzsa Magdi, Péterfy Bori és a Budapest Bár lesznek a vendégeink.

Úgy tudom, hogy a főtér jobban pezseg, mint a kezdetekkor. Köszönhető ez annak, hogy kí­sé­rő­prog­ram­jaik is bővültek?
K. R.: Igen, de már helyi vállalkozások, szórakozóhelyek, kávézók és a nyíregyházi kaszinó is együtt­mű­kö­dik velünk. Karikaturistákat, artistákat, zsonglőröket, bűvészeket, bohócokat is hívunk, mi több, a délutáni koncertjeink számát is megduplázzuk: kora délutántól késő estig összesen négy koncerttel kedveskedünk a zenére szomjazóknak. A legkisebbekről sem feledkezünk meg – bábelőadásokkal és koncertekkel várjuk őket a Korzó Színpadon.

Egy ilyen volumenű fesztivál megszervezése bizonyára több szakember összehangolt munkáját kívánja meg. Kikből áll a szervezőgárda?
K. R.: Mind a színházi előadásoknak, mind pedig a főtéri programoknak megvan a maga felelőse, külön csapat dönt a magyar zenekarok kiválasztásáról, van, aki a szállásokat, a gazdasági ügyeket intézi, egyszóval valóban sok ember munkája kell ahhoz, hogy egy jól szervezett, professzionálisan működő fesztivállal tudjunk előrukkolni.

Mit mutatnak a becsült adatok, átlagosan hány embert mozgat meg ez a fesztivál?
K. R.: Volt olyan év, amikor a becsült adatok alapján a nézőszám elérte a százezret, és volt olyan koncertünk, amelyre becslések szerint tíz-tizenkétezer ember volt kíváncsi. Az, hogy zenei programjaink ingyenesek, nagyban hozzájárul az érdeklők számának növekedéséhez.

Távol áll tőlem, hogy ünneprontó legyek, de tény, hogy augusztus végén, szeptember elején bizony már záporokra is lehet számítani. Ez esetben milyen vészforgatókönyvvel készülnek?
K. R.: Nem esünk kétségbe, hiszen június elején adták át a Continental Aréna szabadidő csarnokot, rossz idő esetén a koncerteket itt tartjuk meg.