A megbízható barát: Tom Hanks
2016. október 13. / Kovács Gellért

Az ősz ősz halántékú sztárja kétségtelenül ő, hiszen a kétszeres Oscar-díjas szimpátiabajnokkal gyors egymásutánban kétszer is találkozhatunk a mozikban: még tartja magát a vásznakon az életből elcsent, Clint Eastwood által levezényelt hőstette, a Sully – Csoda a Hudson folyón, de
máris itt van az Inferno (bemutató: október 13.), melyben már harmadszor veszi magára Dan Brown rejtélyek után kutató professzorának világszintű problémáit. És jól is van így, mert Tom Hanksből sosem elég, Tom Hankset mindenki szereti. Vigyázat, nagyon szubjektív összeállításunkban személyes ked­ven­cein­ket vesszük sorra tőle.

Pénznyelő (1986)
Kicsoda Tom?
Új otthonba költöző férj, aki megpróbálja a felesége előtt azt játszani, hogy ura az omladozó háznak, illetve a katasztrofális helyzetnek. Helyzete viccesen és totálisan reménytelen.
Miért vagyunk oda érte?
Kultvígjáték, ellenállhatatlanul gonosz poénokkal. Csúcspontja az a jelenet, amikor a padló beszakad, a kád pedig egy emelettel lejjebb darabokra törik. Tom Hanks hisztérikus nevetése a műfaj egyik legtöbbször idézett, legmókásabb összeomlása.

Segítség, felnőttem! (1988)
Kicsoda Tom?
Egy kisfiú, aki gyorsan fel szeretne nőni – és láss csodát, reggelre át is változik a felnőni képtelen Tom barátunkká!
Miért vagyunk oda érte?
Egyfelől a nyolcvanas évek egyik legkiválóbb családi filmje, másrészt Hanks első Oscar-jelölése – no és azt se feledjük, hogy itt már az is látszott: komoly esély van arra, hogy a komikus egyszer csak belenő az úgynevezett komoly színészi feladatokba!

Egyik kopó, másik eb (1989)
Kicsoda Tom?
Pedáns nyomozó, aki kénytelen befogadni egy nyáladzó kutyát. S ahogy ilyenkor lenni szokott, elkapják a bűnözőket, és menthetetlenül összebarátkoznak.
Miért vagyunk oda érte?
Mert senki se tudta volna nála határozottabban mondani a bűbájos dögnek, hogy „Ez itt nem a te szobád!”. Sok kutyás hollywoodi mozi létezik, de ez itt bármikor újranézhető!

Philadelphia – Az érinthetetlen (1993)
Kicsoda Tom?
Meleg, AIDS-es ügyvéd, akivel igen embertelenül elbánik a cége. De jön Denzel Washington, aki nem csak saját előítéletei felett győzedelmeskedik.
Miért vagyunk oda érte?
Mert Hanks úgy nyújtott Oscart kiérdemlő alakítást, hogy nem a díjakkal törődött játék közben, hanem sokkal inkább a karakterrel.

Forrest Gump (1994)
Kicsoda Tom?
Parádésan fura figura, akinek gyanúsan sok köze volt a huszadik század második felének amerikai történelméhez. Szereti az életet egy doboz bonbonhoz hasonlítani – s nem csak a futáshoz ért nagyon.
Miért vagyunk oda érte?
Mert ismételten bebizonyította, hogy nem nyomja fullba a több szem­pont­ból is giccsveszélyes karaktereket. Ikonikus szerep, lenyűgöző film – jött is a második Oscar-díj!

Toy Story – Játékháború (1995)
Kicsoda Tom?
Woody, a sheriff bábu eredeti szinkronhangja. Ő a főnök a gye­rek­szo­bá­ban, de aztán megérkezik az űrharcos, aki átvenné az irányítást, s kiterjesztené a kalandok határait a végtelenbe… És tovább.
Miért vagyunk oda érte?
Mert Woody kicsit tényleg hasonlít Hanksre. És mert ez volt az első kizárólag számítógépes technikával készült egész estés animáció! (Ha minden igaz, lesz egy negyedik rész is!)

Apollo 13 (1995)
Kicsoda Tom?
Űrhajós. A Hold felé tartó, címben szereplő hajó parancsnoka.
Miért vagyunk oda érte?
Mert ekkor már annyira szerettük a színészt, hogy pontosan tudtuk: ő akkor is épségben lehozná a maroknyi legénységet, ha a való életben máshogy történt volna a dolog.

Ryan közlegény megmentése (1998)
Kicsoda Tom?
Egy kapitány, aki a második világháborúban katonaként keresi Matt Damont Normandiáában. Osztaga felnéz rá. Nem véletlenül.
Miért vagyunk oda érte?
Mert szellemes, emberi, önfeláldozó. Az elemzők nagyjából ekkortájt kezdték az olyan klasszikus álom­gyá­ri sztárokhoz hasonlítani őt, mint például James Stewart. Nem véletlenül. Járt az újabb Oscar-jelölés.

A szerelem hálójában (1998)
Kicsoda Tom?
Könyváruházas, nagybani játékos, aki egy kisboltossal verseng, virtuálisan és személyesen is – de aztán természetesen szépen és szórakoztatóan egymásba szerelmesednek.
Miért vagyunk oda érte?
László Miklós Illatszertár című darabjának sokadik feldolgozásában, A szerelem hullámhosszán-t követően ismét együtt romantikázott Meg Ryannel, s a hatás most sem maradt el.

Halálsoron (1999)
Kicsoda Tom?
A legnagyobb szívű fegyőr, aki mindegyik halálraítéltben meglátja a búcsúzó embert.
Miért vagyunk oda érte?
Mert ő a legnagyobb szívű fegyőr, aki mindegyik halálraítéltben meglátja a búcsúzó embert.
Számkivetett (2000)
Kicsoda Tom?
Trópusi szigeten küzdő Robinson Crusoe, akinek legalább annyira nehéz szembesülnie magával a meg­me­ne­kü­lés­sel, mint a túlélés magányával.
Miért vagyunk oda érte?
Mert annyira nagyot alakít, hogy még a film legnépszerűbb figuráját, Wilsont, a strandröplabdát is képes volt lejátszani a vászonról. Oscar-nomináció!

Kapj el, ha tudsz! (2002)
Kicsoda Tom?
Kitartó, minden tomhanksi erénnyel és eleganciával rendelkező FBI-ügynök, aki ka­lap­ban-zakóban igyek­szik fülön csípni az Egyesült Államok egyik legmenőbb szélhámosát.
Miért vagyunk oda érte?
Mert nemcsak elkapta végül, de munkát is adott neki.

A kárhozat útja (2002)
Kicsoda Tom?
Bérgyilkos. De nem „olyan” – mármint de, pont olyan, mint általában a gengszterfilmes bérgyilkosok. Annyi különbséggel, hogy ő nagyon szerethető. És „jó” apa.
Miért vagyunk oda érte?
Mert a törvény túloldalán is meghatódunk attól, mennyire rendes fickó.

Terminál (2004)
Kicsoda Tom?
A John F. Kennedy repülőtéren ragadt kelet-európai, aki nem hajlandó hazamenni a bajba, ezért be­ren­dez­ke­dik ott helyben.
Miért vagyunk oda érte?
Mert ebben az érzelgős, nem mindig ízléses semmiségben is fedhetetlen és feledhetetlen tudott maradni.

A Da Vinci-kód (2006)
Kicsoda Tom?
A kétezres évek óriási bestsellerének főszereplője, aki itt szembesült először azzal, hogy a műtárgyak több értelemben sem azok, aminek látszanak.
Miért vagyunk oda érte?
Mert rajta kívül nem tudunk olyan színészt mondani, akinek ne rontott volna a karrierjén egy ilyen bor­zal­mas frizura.

Charlie Wilson háborúja (2007)
Kicsoda Tom?
Ellentmondásos kongresszusi képviselő, akit Tom Hanks ellentmondást nem tűrően formáz jó benyomást keltőre.
Miért vagyunk oda érte?
Mert a politikai szatíra is olyan, mintha ráöntötték volna.


Phillips kapitány (2013)
Kicsoda Tom?
A szomáliai kalózok leghíresebb túsza. A hajóskapitány, akitől a reménytelenség tengeribetegséget kap.
Miért vagyunk oda érte?
Mert a kézi kamerázás is megingathatatlan jellemnek mutatja.






Banks úr megmentése (2014)
Kicsoda Tom?
Walt Disney. Neki kell rávenni P. L. Traverst (Emma Thompson), hogy cége hadd készítsen musicalt a Mary Poppinsból.
Miért vagyunk oda érte?
Mert ráveszi. És közben csodálatos duettet produkálnak együtt!

Kémek hídja (2015)
Kicsoda Tom?
A hidegháború remek humorú túszcserélője. Nagy adag humanizmussal és egy oroszoknak kémkedő férfivel utazik a jéghideg Kelet-Berlinbe.
Miért vagyunk oda érte?
Mert ha őt látjuk, csakis szeretni tudjuk Amerikát.