Káprázatos, kivételes, kihagyhatatlan
2016. október 14. / Pavlovics Ágota

Számos szempontból ritkaságszámba menő koncertekkel kényezteti közönségét a Concerto Budapest(CB) a küszöbön álló évadban (is). Az együttes olyan csodás muzsikusokkal játszik majd
együtt, mint Gidon Kremer hegedűművész vagy az általa alapított Kremerata Baltica. A részletekről az CB művészeti vezető karmesterével, Keller Andrással beszélgettünk.

Hogy indul a Concerto Budapest évadja?
K. A.: Valójában két évadnyitó koncertünk lesz, mindkettő a Ze­ne­a­ka­dé­mián. Szeptember 30-án Beethoven Hármasversenyét és Bartók Concertóját játsszuk, előtte, szeptember 25-én Bartók-, Beethoven- és Liszt-műveket játszunk a Bartók for Europe fesztiválon. Számomra minden év Bartók-év, nem kell hozzá kerek születésnap, évforduló. Október 1-jén, a Zene Világnapján pedig három kiváló fiatal zon­go­ris­tá­val játszunk Liszt-versenyműveket. A szólisták Balázs János, Berecz Mihály, Palojtay János.

Ugorjunk nagyot az időben, a BMC októberi kortárs zenei fesz­ti­vál­jához.
K. A.: Tavaly rendeztük meg először A Hallgatás Napját a Budapest Music Centerben. Nagyon sokan voltak rá kíváncsiak, így idén október 22-én ismét megrendezzük az egész napos fesztivált, művészeti vezető társam ismét Rácz Zoltán lesz. A koncertek ezen a szombaton impozáns válogatást mutatnak kortárs zenéből, de ott lesz Mozart is. Művei közül népszerű zongoraversenyei és ismert operanyitányai hangzanak majd el. A zenei kínálatban olyan különlegességek is lesznek, mint Alfred Schnittke Moz-Art a la Haydn című műve, Gubaidulina Hét szó című műve, ami Jézus utolsó hét szavát szöveg nélkül, csak a zene eszközeivel elmondó darabja. A programban magyar kortárs zeneszerzők bemutatói is szerepelnek.

Közismerten különleges művészbarátság köti össze önöket Várjon Dénes zongoraművésszel, vele mire készülnek?
K. A.: Zenei testvérek vagyunk, ha együtt játszunk, természetes a zenei kapcsolat közöttünk. Nincs szükségünk előzetes megbeszélésre, sokat és sokfélét játszottunk már együtt. Két szuverén művész találkozása a miénk, akik inspirálják egymást, akkumulálódunk a közös játék során. A koncerten elhangzó Weiner: Concertino zongorára és zenekarra, valamint Dohnányi: Változatok egy gyermekdalra című műve élő lemezfelvétel lesz egyben. Régi vágyam volt, hogy a zeneakadémiai koncertek után legyen egy nagyjából egyórás lazább program, amelyen csak egy mű hangzik el, aminek meghallgatása után a közönség kötetlen beszélgetést folytathat egy pohár bor mellett a szerzővel, előadóval. A terv most valósággá válik, Vidovszky László és Snétberger Ferenc lesznek a Premier első vendégei.

Mit fed a Muzsikusok, Muzsikások sorozatcím?
K. A.: Régen játszottunk a Muzsikás együttessel, öröm, hogy most újra alkalmunk lesz rá a Várkert Bazárban. Ahogy korábban, most is a műzene és a népzene közötti párbeszéd lehetőségeit keressük. Gyöngyösi Levente komponált nekünk egy művet „Úgy elmennék, ha mennék” címen, aminek ősbemutatója is a sorozat keretében lesz a Művészetek Palotájában.

Szintén a Müpában lesz az a koncertjük, amelyen Beethoven szívet melengető Missa Solemnise csendül majd fel.
K. A.: Ezt a Beethoven-művet ritkán játsszák, az pedig, hogy Kocsis Zoltán lesz az est karmestere, min­dent elmond.

A Pesti Vigadóban a rövid élete alatt is kiemelkedőt alkotott Huszárik Zoltánnak állítanak emléket.
K. A.: Az Hommage á Huszárik Zoltán címet kapott estünkön elhangzik Durkó Zsolt filmzenéje, amelyet Huszárik első kisfilmjéhez, az Elégiához írt. Kocsár Miklós 1983-as gyász- és emlékconcertóját Jeney Zoltán új zenekari művének ősbemutatója követi. Végül Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műve következik, amely a 20. század egyik legeredetibb alkotása.

A felsorolt és a helyhiány miatt fel nem sorolt koncertek zömét ön vezényli, de lesznek vendégkarmestereik is, például a norvég Arvid Engegard.
K. A.: Régi vágyam volt, hogy meghívjam Engegardot, aki Végh Sándor egyik kedvenc tanítványa volt. A Zeneakadémián Schubert VIII. „Befejezetlen” szimfóniáját, Sosztakovics I. Csellóversenyét, Mozart Esz-dúr szimfóniáját fogja vezényelni, a szólista Perényi Miklós lesz. Engegard mellett elfogadta meghívásunkat a nagy öregek között tisztelt Gennady Rozhdestvensky, aki felesége, Viktoria Postnikova zongoraművésszel együtt érkezik.

A világban komoly nevet szerzett művészek közül sokan fogadták el a meghívásukat. Például Boris Berezovsky, korunk egyik zongoravirtuóza.
K.A.: Berezovsky Rahmanyinov híres-hírhedt III. zongoraversenyével érkezik, hogy bemutassa elképesztő technikáját és muzikalitását. A program második felében Beethoven III. (Eroica) szimfóniája csendül fel, amelynek jelentősége és hatása szintén vitathatatlan.

A kortárs zene népszerűsítésében komoly szerepelt vállalt Matuz Istvánt 70. születésnapján ünnepi kon­cert­tel köszöntik.
K. A.: Inkább az ünnepelt fog ajándékot adni a közönségnek, mert négy magyar fuvolakoncertet, Petrovics Emil, Bozay Attila, Dubrovay László és Kocsár Miklós alkotását fogja eljátszani.

Hosszú évek óta tartó barátság fűzi Gidon Kremer hegedűművészhez, a Kremerata Baltica alapítójához is.
K. A.: Kremer 2017-ben lesz 70 éves, 2017. április 9-én a Zeneakadémián Bach Kettősverseny hegedűre, Sibelius Hegedűverseny, Philip Glass Kettősverseny hegedűre, csellóra és zenekarra című műveivel köszöntjük születésnapján. Az ünnepi esten a Kremerata Baltica és a Concerto Budapest játszik, Gidon Kremer és én hegedülünk, Giedre Dirvanauskaite csellózik. Kremer kerek születésnapját közös turnéval is megünnepeljük májusban, koncertet adunk a Távol-Kelet legnagyobb városaiban.

Az évadzáró koncert ismét a Zeneakadémián leszés ismét a Kremeratával lépnek fel.
K. A.: A zárókoncert újdonsága, hogy első alkalommal fog velünk muzsikálni Gyöngyösi Ivett zon­go­ra­művész.

Az évad pazar, és milyen Londonban, a világ egyik legjobb zeneintézményében tanítani?
K. A.: Röviden: nagyszerű. Bővebben: január óta vagyok a londoni székhelyű Guildhall School of Music and Drama professzora, és nagyon élvezem az ottani munkát.