Zrínyiek a magyar zenében
2016. november 17. /

Vajda János Kossuth-díjas zeneszerző operáiért rajong a közönség. A zenebarátok nagy örömére most felkérést kapott, hogy Zrínyi Miklós, a szigeti hős emlékét zenébe foglalja. „Rendkívül ins­piráló, hogy érdekel másokat, amit a témával kapcsolatban gondolok. Ritkán esik egybe, amire
felkérést kap és az, amivel éppen foglalkozik a zeneszerző. Az ember ilyenkor félreteszi, amit csinál. 2015 végén kaptam felkérést a Zrínyi-oratórium megírására és rögtön elkezdtem keresni hozzá a megfelelő szöveget” – meséli a zeneszerző a műről, a Zrínyi-kantátáról, amelyet szim­fo­ni­kus zenekarra, vegyes karra és tenorszólóra írt. Zrínyi ese­té­ben adta magát, hogy dédunokája, a költő Zrínyi munkájából, a Szigeti veszedelem című eposzból állítsa össze a szöveget. Aztán, ahogy haladt a munkával, egyre több versre, sorra, inspiráló részletre talált, így a Szigeti veszedelemből csupán félsorok, olykor szavak sze­re­pel­nek benne. A költő Zrínyi verseiből is kerültek a szövegbe, ahogy a Ne bántsd a magyart, Az török áfium elleni orvosság című röpirata elé írt mottó is erősen inspirálta: Sors bona, nihil, aliud, ami azt jelenti, jó szerencse, semmi más.
A műsorban Vajda János Zrínyi-kantátája mellett további érdekes zenei csemegék hangzanak fel: Dohnányi Ernő Zrínyi-nyitánya és Kodály Zoltán Zrínyi szózata című műve. Az est folyamán közreműködnek Fekete Attila és Szegedi Csaba énekművészek, valamint Kiss Emma és Oberfrank Pál színművészek. Fellép a Budapesti Stúdió Kórus, a Honvéd Férfikar és a Pannon Fil­har­mo­nikusok, vezényel Strausz Kálmán karnagy.
A zeneművek között Budina Sámuel visszaemlékezése, valamint Ányos Pál, Illyés Gyula és Sík Sándor költeménye hangzik el.

Pécs, Kodály Központ
11. 06., 19h