A Cziffra-szellemiség átörökítése a jövő generáció számára
2016. november 17. / Jónás Ágnes

Az első fesztivál nagy sikere után 2017. február 21–26. között kibővült összművészeti prog­ra­mok­kal, külföldi vendégművészekkel már két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezik meg a Cziffra Fesztivált. Balázs János zongoraművésszel, a fesztivál megálmodójával beszélgettünk.

Miben különbözik a második Cziffra Fesztivál az elsőtől?
B. J.: Az első fesztivál küldetése az volt, hogy Cziffra György nevét és életét megismertessük a nagyközönséggel. Nagy öröm számomra, hogy ezt sikerült elérni. Most a második fesztiváltól kezdve – re­mél­he­tő­leg hosszú éveken keresztül – Cziffra György szellemiségét, a zongorista géniusz zenei mondanivalóját, máig élő kultuszát kívánjuk átadni a közönségnek, s erre építkezve nevelünk ki egy olyan új ze­nész generációt, amely autentikus forrásból tud majd táplálkozni. A meghívott művészek – Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, Jandó Jenő, Lajkó Félix – azt a fajta improvizatív, ugyanakkor zseniális, mély gondolatokkal párosuló zenei értelmiséget képviselik, amely a mestert is jellemezte.

A MOM Kulturális Központon kívül ezúttal a Zeneakadémia is otthont ad a fesztiválnak.
B. J.: Nagy boldogság számomra ez, hiszen a Zeneakadémia autentikus forrása Cziffra koncert­hely­szí­neinek, ő is játszott e falak között.

Melyek azok a programok a fesztivál repertoárjából, amelyeket mindenképpen ajánlanál?
B. J.: A klasszikus zenétől kezdve a világzenén, a gyerekeknek szóló programokon keresztül a bárestig, illetve a kamara produkciókig minden fellelhető lesz. Meglehetősen nehéz egyet kiválasztani a számos különleges program közül, ezért én mindenkinek azt ajánlom, hogy maga válassza ki a hozzá legközelebb álló koncertet.

A 2017-es Cziffra Fesztivált megelőzi a Cziffra György emlékére október 30. és november 5. között ren­de­zett Országos Zongoraverseny. Milyen korú fiatalok jelentkezését vártátok, és mely darabokkal kell meg­bir­kóz­niuk a versenyzőknek?
B. J.: Tizenöt és huszonöt év közötti fiatal művészek jelentkezhettek. Szeretnénk szakmailag segíteni őket, célunk, hogy integráljuk őket a magyar és a külföldi zenei életbe. Meglehetősen nagy zenei-technikai feladat elé állítottuk az ifjakat: az általános romantikus és klasszikus repertoáron kívül egy Cziffra György-átiratot és Dubrovay László egyik művét is el kellett játszaniuk. A zsűriben rajtam kívül Vásáry Tamás, Mocsári Károly, Dráfi Kálmán és Dubrovay László foglalnak helyet. Bízom abban, hogy a versenyzők évek múltán úgy tekintenek majd vissza e fesztiválra, mint egy alma materre, egy olyan lehetőségre és ese­mény­re, ahonnan karrierjük elindult.

A 2017 februárjában megrendezésre kerülő Mesterkurzus célja, hogy folytassa azt a modellértékű, magas művészi színvonalú és fiatalokat segítő hagyományt, melyet Cziffra György elkezdett.
B. J.: Így igaz, ezen kívül az a célunk, hogy továbbadjuk a jövő generációjának azt a szellemiséget, látásmódot és gondolkodásmódot, melyet Cziffra György képviselt. Én ugyan sajnálatos módon nem találkozhattam a mesterrel, de Vásáry Tamásnak, Dráfi Kálmánnak, Mocsári Károlynak ez megadatott. A fiatal generáció most tőlük kaphat olyan impulzusokat, melyeket Cziffra is adna nekik, ha még élne.
Az első fesztiválra a többek között marcipánból készült Cziffra-szeletet feleséged álmodta meg. A Szamos Cukrászda idén Cziffra-trüffellel emlékezik meg a világhírű művészről. Milyen ízű ez az édesség?
B. J.: Szerintem nem lehet halhatatlanná válni, amíg egy ételt nem neveznek el valakiről, ráadásul egy zenei fesztiválhoz, a fesztiválhangulathoz a gasztronómiai élmények is hozzátartoznak. Ezúttal a rumos ízesítésű trüffel kerül terítékre, ehhez társul egy speciális pörkölésű kávé, amellyel az 1950-es évek kávéházi hangulatát szeretnénk visszaidézni.

Az ínyencségek listája itt még nem ér véget, ugyanis a Takler Pincészettel együttműködve palackozásra kerül egy kiváló cuvée Cziffra György tiszteletére.
B. J.: Ebben a borban a syrah szőlőfajta dominál. Fontosnak tartottam azt, hogy ha a híres Takler Pin­cé­szet borral adózik Cziffra emléke előtt, akkor az olyan legyen, ami nem hasonlítható semmilyen más nedűhöz, s tartalmazza mindazt a virtuozitást és kimagasló igényességet, amely a géniuszt a zenével kapcsolatban jellemezte.

Első ízben 2017-ben kerül odaítélésre a CZF 2017 programsorozat keretében ösztöndíj. Kik kaphatják meg ezt, s mekkora összeggel jár?
B. J.: Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok tehetségét díjjal is elismerjük, ezért hoztuk létre a díjat, melyet reményeink szerint két fiatal művész vehet majd át, s havi százezer forintos apanázzsal jár. Ez tu­laj­don­kép­pen egyenrangú lesz a Filharmónia vagy bármely más zenei koncepcióval rendelkező szervezet ösztöndíjával. A Fesztivál Életműdíjak átadására is sor kerül – menedzserek, intézmények, pedagógusok, vagyis olyan háttérben dolgozók kaphatják meg, akik nagymértékben segítik elő a produkciók létrejöttét. A díjra való felterjesztéseket egy magas szintű szakmai grémium bírálja el.

Dacára az elmúlt évek során elnyert számos díjnak, a dicsőség nem szállt a fejedbe. Hogy csinálod?
B. J.: A legfontosabb az, hogy nyitott szívvel és lélekkel közelítsünk embertársainkhoz, hogy hűek maradjunk magunkhoz és ahhoz az eredeti kiindulóponthoz, ami motivált bennünket akkor, amikor még nem volt díj és elismerés a birtokunkban. Ha ezt az ősi motivációt meg tudjuk őrizni, akkor jöhet bármi – jó is, rossz is –, az ember személyisége nem fog megváltozni.