A magyar film rémei
2016. december 16. / Kovács Gellért

Sopsits Árpád sorozatgyilkosos thrillere, A martfűi rém nemcsak azért különleges film, mert olyan szörnyűségekben bővelkedő valós eseményeket dolgoz fel, melyekhez foghatóval szerencsére csak ritkán találkozhatunk Magyarországon – hanem azért is, mert a honi filmgyártás, hasonlóan a
többi, zsánerszerű teremtményhez, kevés „klasszikus” killert képes felvonultatni. Összeállításunkban így aztán túlnyomó többségben artfilmek antihősei szerepelnek. De azért ők is eléggé durvák!

A sötétruhás fiú / Viktor Edman
A film:
Jó estét nyár, jó estét szerelem. Fejes Endre a korabeli krónikák által erős túlzással „csillebérci rémnek” nevezett fiatalember igaz történetéből merített ihletett regényéhez, amelyből 1972-ben Szőnyi G. Sándor ké­szí­tett legendás tévéfilmet. Harsányi Gábor élete alakítását nyújtotta a magát görög diplomatának kiadó munkásfiú szerepében.
A rémtett:
A társadalmi helyzetéből kitörni vágyó srác számos lányt szédít há­zas­sá­gi ígéreteivel, de egy bizonyos ponton annyira belekavarodik saját hazugságaiba, hogy lebukása elkerülhetetlenné válik – és így lesz a meg­ren­dí­tő sorsú fiúból megszégyenített csaló, majd rögvest gyilkos is.

A név nélküli férfi az éjszakában
A film:
Defekt. 1977-ben forgatott, aztán a nyolcvanas években tévében, majd utána (!) mozikban is vetített, kvázi pszichohorror, melyben Márkus László külföldi kollégáit megszégyenítő átéléssel alakít egy saját házában tevékenykedő, hibbant sorozatgyilkost.
A rémtett:
Pontosan az csak a film közben (írta-rendezte: Fazekas Lajos) derül ki! A pasas legújabb lehetséges ál­do­za­ta (Gyöngyössy Katalin) mivel mással, Trabanttal érkezik az erdő szélére – de miután bemegy a férfi ott­ho­ná­ba, kiderül, hogy nem adja magát olyan könnyen, viszont nincs felkészülve arra, amit a házban talál…

László, a nevelőapa
A film:
Mielőtt befejezi röptét a denevér (1989). Tímár Péter mai napig rettentően hatásos mozija is egyfajta „hét­köz­na­pi” horror: Máté Gábor homoszexuális, pedofil rendőrje a magyar filmtörténet egyik legfélelmetesebb alakja.
A rémtett:
László a tinédzserkorú Robit (Csontos Róbert) terrorizálja „szerelmesen”, válogatott eszközökkel, a külvilág passzív beleegyezésével. A srác magára marad a küzdelemben.

[kep3]

A titokzatos gyilkos
A film:
Fehér György a magyar szerzői film fontos, számos alkotó által mesterként tisztelt alakja. A stílusa, mozgóképes gondolkodása miatt Tarr Bélával erősen rokonítható alkotó mindössze két (fekete-fehér) mozifilmet készített. A nyomasztó és nyomasztóan lassú, 1990-ben bemutatott Szürkület Friedrich Dürrenmatt művének sajátos, ma már klasszikusnak számító adaptációja.
A rémtett:
A Felügyelő (Haumann Péter) kegyetlen sorozatgyilkost üldöz. Akkor sem adja fel, amikor az ügy elvileg már lezártnak tekinthető. De ki lehet az igazi tettes és kit üldöz igazából a nyomozó? Az egész film egy nagy, nyugtalanító, filozofikus kérdőjel.

A Witman fiúk
A film:
A Witman fiúk (1997). Az alapanyag itt is irodalmi: Csáth Géza írása lenyűgöző vizualitással kel életre Szász János rendezésében, melyben egy csendes, félelmetesen üres tekintetű testvérpár (Gergely Sza­bolcs és Fogarassi Alpár) bosszulja meg a szeretetlenséget.
A rémtett:
Bőven elég, ha ideírjuk, mi az eredeti Csáth-elbeszélés címe: Anyagyilkosság.
A méregkeverő asszonyok
A film:
Hukkle. Pálfi György dialógok nélküli, különleges „természetfilmje” – a rendező a csuklás ritmusára, s látszólag ártatlan életképekből készített izgalmas formanyelvű, játékos elsőfilmet.
A rémtett:
A 2002-es vizsgafilm alapötlete a tiszazugi méregkeverőkként elhíresült esetre utal: 1911 és 1929 között tiszántúli településeken élő nők a helyi bába tanácsára körülbelül 300 embert mérgeztek meg arzénnal. Az asszonyok így próbáltak megszabadulni férjeiktől, akikkel legtöbbször akaratuk ellenére keltek frigyre.

Rudi
A film:
Szelíd teremtés – A Frankenstein terv. Mundruczó Kornél ambiciózus, ám az életmű eddigi darabjaihoz képest alaposan félresikerült filmje Mary Shelley sokszor feldolgozott történetéhez igyekezett kicsit máshogyan, amolyan magyarosan-művészfilmesen hozzányúlni.
A rémtett:
A Frecska Rudolf által eljátszott, ki tudja, ki által teremtett emberlény pusztulást hoz környezetére. De ki a felelős? Egyáltalán, meddig tart a felelősség? Nehéz kérdések, nehézkes válaszok.

A gyújtogató
A film:
A méltán népszerű Linda című tévésorozat harmadik évadának ötödik epizódja, 1989-ből. A karatézós, klumpás leányzó ezúttal egy magányos őrülttel találja szembe magát.
A rémtett:
Nagy Sándor Tamás (Ádám Tamás, a későbbi Família Kft. Szép apukája) ráizgul a szocialista butikok kirakataiban látható próbababákra, aztán egy korábbi súlyos trauma miatt fel is gyújtja azokat. Ja, és verekszik is persze, ha az akciójelenet épp úgy kívánja…