A konyha gyémántja
2017. január 17. / Bóta Gábor

A szarvasgomba a konyha gyémántja, mondta róla az egykori neves szakács, Jean Anthelme Brillat-Savarin. És bizony, bár nálunk is régóta szedik, vagy éppen erre kiképzett kutyákkal kitúratják a föld alatt növő, fák gyökereihez kapcsolódó kincset, a felhasználtsága nem elég elterjedt, sőt, az ismertsége is erősen kívánnivalót hagy maga után.

Néhány hete a Gombaszezon Kft. a Vámház körúti Nagycsarnokban nyitott egy friss szarvasgombákat és belőlük készült termékeket áruló boltot. Megálltam előtte, és néztem a bámészkodókat. Többen furcsálkodva bambulták a kitett szarvasgombákat, azokat a kis fekete, nem túl szép, némiképp amorf formájú darabokat, azt se tudták feltétlenül, hogy mik is azok. Tény, hogy nem különösen megnyerő a külsejük. No de a finom, igencsak karakteres, semmivel össze nem téveszthető illatuk messzire érződik, még úgy is, hogy a Nagycsarnokban aztán meglehetősen összekeverednek a különböző szagok, illatok. Ínycsiklandozók a bolt elején látható friss gombák. Ezekből mindig árulnak néhány fajtát, például vargányát, rókagombát, trombitát, kucsmát vagy éppen galambgombát. És temérdek a szarvasgombás készítmény, különböző olajak, mézek, lekvárok, chutneyk kaphatók, folyamatosan fejlesztik őket.
A szarvasgombát grammra mérik, 120 forinttól 600-ig terjed grammja, de hát végül is közel sem pörköltet kell belőle csinálni, hiszen remek fűszerként használatos, és egészen kevés is elég belőle. Ha nyers gombánk van, érdemes frissen az ételre reszelni belőle, és utánozhatatlanul markáns ízt kap tőle. A boltban néhány termék nyitva van, hogy meg lehessen kóstolni. Kóstolok többféle lekvárt, például az érdekes céklalekvárt, zöldséglekvárt is szarvasgombával fűszerezve, de kétségtelenül a szilvalekvár az, ami leginkább kihozza az ízét.
Persze szarvasgombából is sokféle van, az alapvető kategorizálás a téli és a nyári. A fehér szarvasgomba ritkább és drágább. Itt volt például az üzletben a nemrég a sajtóban is szenzációs hírként tálalt, 1 millió forintot érő, Mágnás Bélának elnevezett, 60 dekás, mutatós példány, amire Baranyában találtak rá. A leginkább keresésre használt kutyafajta a labrador. Farkas Zoltán, aki korábban üzletkötőként dolgozott, és most itt eladó, nemcsak nekem beszél szívesen a gombákról és különböző termékekről, hanem igen közlékeny, ha kell, angolul, amikor érdeklődnek a termékek iránt, vagy éppen vásárolnak is. Nagy elánnal, lelkesen mesél róluk. Rose András az egyik résztulajdonos, vele csak telefonon sikerül beszélnem, de érezhetően ő is ügynek tekinti a szarvasgombák jobb megismertetését, fogyasztásuk előmozdítását. Czira Erikával viszont a boltban találkozom, hosszú ideig a műszaki termékek piacát építette, most a szarvasgombákhoz igyekszik kedvet csinálni. Érdemes velük ismerkedni, és erre ez az üzlet is jó lehetőség.
[kep3]