Loving
2017. január 25. / Dercsényi Dávid

A rendőrség hajnalban töri rá a párra az ajtót, majd elviszik őket az őrszobára. Egy bűnük van: a férfi fehér, a nő fekete. Nem valahol a náci Németországban vagyunk, hanem 1958 Amerikájában,

Virginia államban. A kőműves Richard Loving és felesége, Mildred Delores egy 1924-es törvényt sértett meg, amely még a rabszolgatartó időkig nyúlik vissza, de sok helyen, a déli államokban 1967-ig még érvényben volt valamilyen formában. Azt kellett hallaniuk a bíróságon, hogy a házasságuk veszélyezteti a közjót.
Jeff Nichols filmje bemutatja azt az utat, ami innentől odáig vezet, hogy a Legfelsőbb Bíróság eltörli ezt a törvényt. De nem egy polgárjogi harc eseménytörténetét látjuk leginkább, nem is a jogtudatosság himnuszát – elég sok iróniával teli, ahogy a New York-i jogászok össze­ta­lál­koz­nak a déli államok proletárjaival, és hát nem beszélik folyamatosan egymás nyelvét. A film inkább szól a legszegényebbek ki­szol­gál­ta­tott­sá­gá­ról, arról, ahogy el kell viselniük a törvényt, ahogy el vannak vesz­ve hatóságok és hivatalok között. Holott ők csak egyet szeretnének: élni az életüket, szeretni egymást.
Persze ezt is túl lehetne habozni, Ken Loach már egy ideje nem tesz mást, mint ódákat zeng a sze­gé­nyek­hez, és még adják is alá a lovat Cannes-ban – Nichols távol áll ettől az etikai megfeleléstől hajtott giccstől. Nagyon okosan a színészeire kíváncsi, és milyen jól teszi. Ruth Negga Mildredje is jó, éppannyi, amennyi kell, kicsi, jelentéktelen, és kicsiségében mégis fontos, bátor. De Joel Edgerton igazán erős, ő hoz­za azt a kisembert, aki nem lesz hős, vannak kétségei és félelmei, de életében egyszer mond egy mon­da­tot, ami ver mindent. És a mögött a mondat mögött ott van a családja melletti kiállása, az em­ber­sége.
A Loving nem lesz mérföldkő a filmtörténetben, egyszerűen, csendesen elmondja, hogy két ember mennyire szerette egymást, még azt is elviselték, hogy a hazájuk üldözze őket emiatt. Sokaknak ez tán kevés, másoknak lassú lesz a Loving – de megbánni ők sem fogják, hogy megnézték.

Loving (16)
Amerikai, feliratos film
Rendező: Jeff Nichols
Főszereplők: Joel Edgerton, Ruth Negga, Michael Shannon, Marton Csokas
Forgalmazó: UIP-Duna Film
Hamarosan a mozikban