A vörös teknős
2017. február 13. / Dercsényi Dávid

A rajzolásban mindig van valami a régi barlangrajzokból: újrarajzolom vagy olyanná rajzolom a valóságot, amilyennek szeretném, hogy legyen. A vörös teknős is olyan animációs film, ahol ez az eszünkbe juthat. A háborgó tengerrel kezdünk, ezzel be is mutattam

a film főhősét: a nagy, sós vizet. Persze nem ilyen egyszerűen, hisz egy hajótörött is hánykolódik az olykor földre, olykor drapériára em­lé­kez­te­tő hullámokon. Hullámok, amikben minden benne van, és ame­lyek hamarosan egy szigetre lökik ki a pórul járt férfiút. De itt nem va­la­mi­fé­le Robinson-történet kezdődik el, sokkal inkább egy Sziszüphosz-sztori: a férfi el akar menni a szigetről, de az üggyel-bajjal ácsolt tu­taját valami nem engedi elmenni. Hogy ennek mi köze van a címbeli állathoz, az maradjon titok, mindenesetre elég érdekes történetbe csöp­pe­nünk bele.
A párbeszédek nélküli filmben a természet és főleg a tenger, na meg a legjobb fej tarisznyarákok viszik el a show-t, a partra vetett ember nem a teremtés koronája, hanem csak egy elem a nagy kirakósban. Szim­pa­ti­kus vonás, hogy a film nem valamiféle számítógépes grafikai orgia, és arról sincs szó, hogy valamiféle Pi élete-szerű csilivili univerzumot kapjunk. Nincs nagy megdicsőülés vagy humanista himnusz, inkább valami halk nóta a természetben élő emberről. Mindez a legszebb japán animációs eszközrendszerrel vonul fel, remek kompozíciók, színek, jó (olykor tán picit leülős) ritmus, azaz biztos kéz jellemzi Michael Dudok de Wit rendezését, de hát a maximalizmusnak ára is van: a rendező 2000 és 2006 után 2016-ban csinált animációs filmet, azaz távolról sem egy Woody Allen-i termékenységű alkotó.
Ráérős csöndjeivel, visszafogott, mégis plasztikus világával A vörös teknős (mely a híres japán animációs stúdió, a Hayao Miyazaki nevével fémjelzett Studio Ghibli támogatásával készült) tulajdonképpen min­den­ki­nek szól, ezt a 6 éves korhatár is jelzi. Egyedül tán a zene lett kicsit túltolva, elüt a pátosza a film sal­lang­men­te­sen artisztikus világától. A vörös teknős lenyugtat, kimozdít a mindennapok világából, egyszerre mesei és realista – jó alternatíva annak, aki kicsit már megunta az akciófilmek és a hurráoptimista Disney-animációk sürgés-forgását.

A vörös teknős (6)
(La tortue rouge)
Francia-japán animációs film
Rendező: Michael Dudok de Wit
80 perc
Forgalmazó: Mozinet
Már a mozikban