Komédiás Kávéház
2017. Április 20. / Bóta Gábor

A Komédiás Kávéház a Pesti Broadwayn 1999 óta ismert színfoltja a fővárosnak. Nevéhez híven, és a színházak közelségének megfelelően, közkedvelt művésztanya. Tele van színészképekkel a fal. De persze a művészek egyáltalán nem szorítanak ki másokat. Nyüzsgő, élettel teli a hely. Ahol viszonylag sűrűn vannak az asztalok, és könnyen előfordulhat, hogy egyiktől átbeszélnek a másikhoz.

Sőt, az sem ritka, hogy a külön-külön bejövőkből hamarosan egy társaság alakul. Akár azért, mert amúgy is ismerik egymást, akár azért, mert itt könnyű barátkozni. A nyitás óta mindennap van élő zene. Pikács István régóta zongorázik itt, abszolút a legjobb vendéglátós zenészek közé tartozik. Megnézi, kik jönnek be, és hozzájuk illő zenével szolgál. Operettet, musicalt persze ugyanúgy tud, mint örökzöldeket, aktuális slágereket vagy éppen klasszikust. Finoman játszik, lehet tőle beszélgetni, soha nem túl hangos. Franciásan könnyed a hangulat.
Schőn András és felesége, Schőn Zsuzsa a tulajdonosok, rendszeresen ott ülnek megszokott asztaluknál, a pult közelében, fogadják a vendégeket, köztük a szépszámú törzsvendéget, diskurálnak velük. Hornyánszky Tamás díszlettervező alakította ki a belső teret, eleve francia hangulatú kávéházat akartak, ami jó idő esetén kiterjeszkedik az utcára. A kanapék bordó huzata, bársonyos tapintása a színházi zsöllyéket idézi. A nagy tükrök, a falfestések még hangulatosabbá teszik a helyet, ahová nem kellemetlen, ha valaki csak pohár borra, levesre vagy éppen pástétomra jön be. Mi is ezekkel kezdünk.
A libamájas zsidó tojás (1990 Ft) elmaradhatatlan itt, kemény tojásból, libazsírral, pirított hagymával készül. Fölöttébb finom, de kissé túl tömör, nehezen kenhető kenyérre. A padlizsánkrém (1790 Ft) kellően lágy, izgalmasan fűszerezett. Az izraeli tonhalpástétom (1680 Ft) kényezteti az ízlelőbimbókat. Schőn Zsuzsa ízlésvilága sok mindent meghatároz. Eredetileg négy felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező gazdasági szakember, a Divatintézetnél külföldi kapcsolatok ápolásával kamatoztatta nyelvtudását. Kárpátaljáról származik, az ottani zsidó magyar konyha hagyományai ezért fokozott szerepet kapnak a Komédiásban. Így mindig rendelhető az arrafelé nemzeti ételnek számító, tartalmas, hússal, kolbásszal, uborkával teli, pikáns szoljanka leves (1460 Ft) és a pelmenyi, ez a jellegzetes orosz tészta, amiből kóstolunk hússal vagy brokkolikrémmel töltve (1850 Ft). És bizton lehet arra is számítani, hogy van erős húslevesalapú maceszgombócleves (1290 Ft). Az aktuális ajánlatból megkóstoljuk a sűrű, laktatós, egytálételnek is beillő palóclevest, ami szarvashússal készül, és cipóban tálalják (1480 Ft).
Péter Attila a nyitástól kezdve séfhelyettes volt, nem egészen egy éve séf. Elég stabil a személyzet, nincsenek nap mint nap új arcok. Schőn András gépkocsiszerelő végzettségű, most is van gumiműhelye, főleg az ott termett haszonból vették annak idején a majdani kávéházat, ami előtte fodrászüzlet volt. Nem a vendéglátás felől jöttek, de ma is szeretnek máshová étterembe járni, ők tulajdonképpen a vendéget képviselik. És olyan helyet akartak, ahol ez a fő szempont. Eszük ágában sincs követni a modern éttermi trendeket, nem is használják a korszerű eljárásokat, és nem is törekednek arra, hogy fölkerüljenek az éttermi toplistákra. Itt a házias jelleg, az otthonosság a lényeg. És fontos, hogy a vendég jóllakjon, mert azt mondják, bárhol is jártak, hiába volt finom az étel, ha nem volt elegendő, hiányérzetük maradt.
Az omlós lazacsteak házi céklasalátával és rozmaringos pirított burgonyával (3890 Ft) érkezik. Zamatos a konfitált borjúragú, amit linguine tésztán, friss parmezánnal megszórva tálalnak (4450 Ft). Az aktuális ajánlatból választjuk a szarvaspörköltet erdei gombákkal, házi krokettel (3280 Ft), meglehetősen karakteres, sűrű a zaftja, jó állagú a hús, kár, hogy a langyosnál éppen hogy csak egy picit melegebben hozzák. A diétás, narancsos csokoládé mousse (890 Ft) előzékenyen elomlik a szájban.
Nem készítenek túl bonyolult, igen sok összetevőjű ételeket, a viszonylag egyszerű fogásokat azonban ízesen főzik. A Komédiás biztos pont a pesti Broadwayn.

VI., Nagymező u. 26.