Utolsó felvonás – IV. Károly király koronázása – 1916
2017. március 16. /

A koronázási dombot, amelyen az utolsó magyar uralkodó, IV. Károly elvégezte koronázása alkalmából a négy kardvágás hagyományos szertartását, az ország vármegyéinek történelmi

nevezetességű helyeiről vett földből emelték. A hely és a pillanat magát az országot és annak történelmét testesítette meg. Jelképes kilátóhely, ahonnan Magyarország múltja s jövője egyaránt fel­tá­rul­ko­zik. Most ebből a nézőpontból tekinthet szét a Magyar Nemzeti Múzeum Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 című kiállításának látogatója is.
IV. Károly és felesége, Zita királyné 1916. december 30-ai budai koronázásának századik évfordulója alkalmából olyan kiállítást ajánl­ha­tunk, amely egyrészt feleleveníti a magyar király koronázásának hagyományait, szimbolikáját, a trónöröklés problémáját, a szereplők sokszor tragikus sorsát, másrészt belehelyezkedhetünk az első vi­lág­há­bo­rú­ban már két éve hadviselő félként részt vevő Osztrák-Magyar Monarchia háborús mindennapjaiba is. A kiállításban a bőséges ere­de­ti tárgyi, dokumentum- és fényképanyag mellett egy ácsolt tribünről tekinthetjük meg azt az archív filmfelvételt, amelyen először és utoljára örökítette meg e modern médium a magyar királykoronázást.

Magyar Nemzeti Múzeum
VIII., Múzeum krt. 14–16.
www.mnm.hu
www.facebook/nemzetimuzeum
03. 19-ig