Alexandrov
2017. június 09. /

A csodálatos Alexandrov koncertje mindig különleges esemény Budapesten. Az Orosz Hadsereg hivatalos akadémiai ének- és táncegyüttese, amely a sereg kórusaként is szolgál, május 28-án visszatér a Papp László Budapest Sportaréna színpadjára.

A Vörös Hadsereg központi szállásán 1928-ban alakult együttest a kezdetkor mindösszesen 12 katona – egy vokális oktett, egy harmonikás, két táncos és egy szólista – alkotta. Első fellépésük a Moszkvai Konzervatóriumban volt, a fiatal zeneprofesszor, Alexandr Vasziljevics Alekszandrov vezetésével, aki később az együttes névadója lett. 1933-ra az együttes tagjainak száma már 300 főre duzzadt, szovjet forradalmi alkotásokat és híres orosz szerzők feldolgozásait adták elő.
Az együttes ma egy stabil 120 fős társulat, férfikórussal, női és férfi szólóénekesekkel, valamint klasszikus és akrobatikus technikával bíró táncosokkal. A zenekarban a fa- és fémfúvósok mellett eredeti orosz autentikus hangszerek – balalajka, domra, baján, harmonika – idézik meg az összetéveszthetetlen orosz hangulatot. Repertoárjuk az orosz népdaloktól az egyházi énekeken, operaáriákon át a popzenéig terjed.
Aki a falrengető férfikórus Kalinkájával kíván múltat idézni, annak a május 28-i Aréna-koncert ismét nagy élménynek ígérkezik.

Papp László Budapest Sportaréna
05. 28., vasárnap, 20h