A világ legnagyszerűbb muzsikusai és a legjobb barátaik
2017. május 23. / Pavlovics Ágota

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. célja a klasszikus zene fókuszba helyezése a különböző korosztályok életében. Évente országosan 300 000 ember látogatja koncertjeiket. Tavaly „A hatalmasok” című Unikum bérlettel kápráztatták el a fővárosi közönséget, idén
nemzetközileg is ismert és elismert magyar művészek fognak a barátaikkal fellépni koncertjeiken. A részletekről Kuti Judit kommunikációs igazgatóval beszélgettünk.

Nyílt titok, hogy a Filharmónia Magyarország évről évre különleges programokkal kényezteti a sokat látott budapesti közönséget. A következő évadban kiket hoznak el Budapestre?
K. J.: Tavaly 32 ezer komolyzenei koncertet listázott a Bachtrack, a világ legnagyobb komolyzenei adatbázisa. A Bachtrack a karmesterek, zongoristák, csellisták és hegedűsök között vizsgálta meg, hogy kik a világ legfoglalkoztatottabb művészei. A négy kategóriából háromban is remekül szerepeltek a magyarok. A világ legfoglalkoztatottabb csel­lis­tája 2016-ban Várdai István, a hatodik legkapósabb hegedűművész pedig Baráti Kristóf volt. A Filharmónia Magyarország következő évadjának Unikum bérletében a legkeresettebb magyar művészek és muzsikus barátaik adnak koncertet a Zeneakadémián. Baráti Kristóf hegedűművész, Várdai István csellóművész, Kelemen Barnabás hegedűművész és Boldoczki Gábor trombitaművész neve a világ hangversenytermeiben rendkívül jól cseng, barátaikkal együtt pedig olyan lesz egy kicsit minden koncert, mintha a művészek nappalijába léptünk volna be, ahol éppen muzsikus barátaikkal zenélnek. Friss hír, hogy Boldoczki Gábor trombitaművész április 1-jén vette át az Oriental Trumpet Concertos című lemezéért az International Classical Music Award (ICMA) kortárs zenei kategóriájának hanglemezszakmai díját.

Melyik világhírű magyar művésszel kezdődik a hangversenysorozat?
K. J.: Az első koncertet 2017. október 6-án Baráti Kristóf és barátai adják. A különleges érzékű előadóművész mellett természetesen társai is világhírű muzsikusok. A hangversenyen Enrico Pace zongoraművész, Pieter Wispelwey csellóművész és Maxim Rysanov brácsaművész lesznek a vendégei. Kétség sem férhet hozzá, hogy maradandó élményt, lenyűgöző játékot kapunk majd tőlük. A következő esten, 2018. január 15-én Várdai István barátai inspirálják majd egymást, és mutatják meg, hogy mi az az együttgondolkodás és harmónia, illetve hogy ezt mi teheti élménnyé. Várdai István, a világ legfoglalkoztatottabb csellistája 2016 decemberében vette át 1673-ban készült Stradivari-csellóját, amelyet a közelmúltban egy anonimitását megőrizni kívánó német mecénás vásárolt számára a hangszer amerikai tulajdonosától. A legendás csellót „Ex du Pré-Harrell Stradivarius” néven tartják számon, utalva korábbi tulajdonosaira, a fiatalon, sclerosis multiplexben meghalt angol csellistára, Jacqueline du Prére és az amerikai művészre, Lynn Harrellre. Stradivari mindössze 65 csellót készített, ebből az egyiket vásárolta meg a névtelen mecénás Várdai István számára. A magánemberként is rendkívül szimpatikus muzsikus társai – Guy Braunstein csellóművész, Eldar Nebolsin zongoraművész és Lars Anders Tomter brácsaművész – társaságában ad parádés koncertet. Március 17-én Kelemen Barnabás világhírű, virtuóz játékáról ismert hegedűművész egyik muzsikusbarátja a temperamentumos, argentin José Gallardo zongoraművész lesz. A ragyogó és rendkívüli zongorista alkalmazkodó készsége páratlan, amire szüksége is lesz, mert a Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kokas Dóra és Pál István Szalonna alkotta muzsikusokból álló csapat népzenei indíttatású programjával kitekint a megszokott klasszikus muzsikából. 2018. április 24-én Boldoczki Gábor, Liszt-díjas trombitaművész és barátai lépnek fel. A részletekért érdemes felkeresni a Filharmónia Magyarország weboldalát (www.filharmonia.hu).

Évek óta nagyon népszerűek a kicsiknek és nagyobbaknak szervezett zenemagyarázó, zenebontogató programjaik. Különösen igaz ez a Lakner Tamás nevével fémjelzett Mesélő muzsika sorozatra.
K. J.: A Mesélő muzsika interaktív családi koncertek spiritus rectora dr. Lakner Tamás. A kiváló zenepedagógus által kidolgozott tematika alapján összeállított programoknak a Magyar Állami Operaház adott otthont, ám a 2017/18-as évadban a családi koncertsorozat költözik. Az Opera felújítása miatt a következő évadban az Erkel Színházba várjuk a közönséget. 2017. október 14-én A zongora és barátai című programban a magányos zongoravirtuóz keresi más hangszerek barátságát, amit a szimfonikus zenekarban talál meg. A Duna Szimfonikus Zenekart Deák András vezényli, a szólista a kiváló Balog József zongoraművész lesz. 2018. január 28-án, a Jazz „komolyan” lesz a Mesélő muzsika témája, a program azt kutatja, összeférhet-e a jazz és a komolyzene. Végül a közönség együtt jazzelhet a zenészekkel. A Miskolci Szimfonikus Zenekart Gál Tamás vezényli. A harmadik koncert 2018. március 4-én lesz, címe Szimfonikus kaland, és arra keresi a választ, hogy hogyan jön létre a szimfonikus hangzás a szimfonikus zenekaron és miért kell hozzá karmester. Az Operaház Zenekarát Oberfrank Péter vezényli. A programok célcsoportja a 6-14 éves korú gyerekek, de ha van kisebb testvérük, ők is részt vehetnek a koncerten, mivel számukra is rendkívüli élményt nyújt. Idén tovább lépünk, és izgalmas vállalkozásba fogunk, elindítjuk gimnazisták számára a zene mellett a társművészeteknek és a tudományoknak is teret adó sorozatunkat.