Ezt hallgasd, bébi!
2017. június 13. / Kovács Gellért

A nyár nagy akciómókájának ígérkezik a huncut műfaji elhajlásairól ismert Edgar Wright új mozija, a Nyomd, bébi, nyomd! (premier: június 29.), melynek fiatal hőse a gengszterek leg­ki­rá­lyabb sofőrje – de csakis zenehallgatás közben hajlandó nyomni a gázt és tekerni a kormányt.
Az már most sejthető, hogy a playlist sokak kedvence lesz, és ha már soundtrack, jöjjön néhány nagyon cool könnyűzenei válogatás a mozitörténetből.

Diploma előtt (1967)
Mit kísérnek a dalok?
Egy fiatalember viszonyát Mrs. Robinsonnal. Generációs kultfilm, amihez az egyik leghíresebb, könnyűzenészek által elkövetett filmzene is tartozik: természetesen Paul Simonra és Art Garfunkelre gondolunk.
A leg ütősebb trackek:
Simon & Garfunkel: The Sound of Silence
Simon & Garfunkel: Mrs. Robinson
Simon & Garfunkel: April Come She Will

[kep3]

Szombat esti láz (1977)
Mit kísérnek a dalok?
Pontosabban: kit? John Travoltát, aki e karriercsináló szerepben, kihajtott nagygalléros szerkóban mutat rá a diszkógömbre. Ráadásul a külvárosi vagány sztorija eléggé hitelesnek is tűnik, nem csak menőnek. A zenék miatt pedig csak még magasabbra szökken a láz!
A legütősebb trackek:
Bee Gees: Staying Alive
Bee Gees: Night Fever
Bee Gees: How Deep Is Your Love

Flashdance (1983)
Mit kísérnek a dalok?
Egy hegesztőlány befutását, aki táncosként csinál karriert. Ez így talán kicsit furán hangzik, de e rendhagyó lányregény óriásit szólt anno, s ma is eléggé rendben van a hangulata. A klasszikussá vált zenék nemkülönben – elvégre, Giorgio Moroder nagyon tudja, mi az a diszkó (Oscart is kapott érte), s a többiekre se lehet panasz.
A legütősebb trackek:
Irene Cara: Flashdance... What a Feeling
Joe Esposito: Lady, Lady, Lady
Michael Sembello: Maniac


Vissza a jövőbe (1985)
Mit kísérnek a dalok?
Az időutazást! Marty McFly eszement családi túrája 1955-ben zajlik leginkább, de azért addig is kap pár menő muzsikát a gördeszkája alá, amíg oda eljut! A múltban pedig ő lesz az, aki a gimiseknek először, a dal eredeti publikálásánál három évvel korábban megmutatja Chuck Berry őrült slágerét (a film szerint a rock and roll legendája is tőle vette az ihletet, ugye…).
A legütősebb trackek:
Huey Lewis & The News: The Power of Love
Eric Clapton: Heaven Is One Step Away
Mark Campbell (Marty McFlyként): Johnny B. Goode

Top Gun (1986)
Mit kísérnek a dalok?
Az amerikai haditengerészet gigasikeres toborzófilmjét, ami szupersztárt csinált Tom Cruise-ból. A Don Simpson – Jerry Bruckheimer producer párosnak mindig is fontos volt a zene, nem csak a Flashdance-ben. Giorgio Moroder több dalt is írt a korszak amerikai kommersz popját kimaxoló soundtrackre, az Oscart megint az ő szerzeménye kapta, de a Beverly Hills-i zsaru főtémájával befutott Harold Faltermeyer is odatette magát rendesen.
A legütősebb trackek:
Kenny Loggins: Danger Zone
Berlin: Take My Breath Away
Harold Faltermeyer & Steve Stevens: Top Gun Anthem

Dirty Dancing (1987)
Mit kísérnek a dalok?
Egy lány történetét a hatvanas évekből, aki a rosszfiúba szeret bele, aki nem is rossz fiú. Minden idők talán legsikeresebb romantikus táncfilmje ez, ami után mindenki a párjához akart dörgölőzni akkor is, ha nem volt olyan lassú a zene. Érdekes és zseniális a soundtrack, hisz a régi dalok mellett a nyolcvanas évek popzenéje is rendesen képviselteti magát, mégsem lesz belőle katyvasz. És itt is Oscart kapott a leghíresebb eredeti szerzemény!
A legütősebb trackek:
Bill Medley & Jennifer Warnes: (I’ve Had) The Time of My Life
The Contours: Do You Love Me
The Ronettes: Be My Baby

Ponyvaregény (1994)
Mit kísérnek a dalok?
Quentin Tarantino második játékfilmjét, amely nemcsak a gengszterfilmnek, de a soundtrackek szokványos kliséinek is odavágott egy nagyot. QT híres vagány zenei ízléséről (is), s bár már a Kutyaszorítóban esetében is irtó erős anyagot DJ-zett össze, a Vincent Vega meg a többiek kalandjait kísérő, dialógokkal is díszített lemez az ínyenceket és a hagyományosabb ízlésűeket is lenyűgözte. Egy szó mint száz: divatot csinált!
A legütősebb trackek:
Dick Dale & His Del-Tones: Misirlou
Urge Overkill: Girl, You’ll Be a Woman Soon
Chuck Berry: You Never Can Tell
Forrest Gump (1994)
Mit kísérnek a dalok?
A címszereplő esetét Amerika huszadik századi történelmével – amibe ugye szinte megszámlálhatatlanul sok dal fér bele. Épp ezért a Forrest Gump soundtrackje arra is jó, hogy felhozzuk magunkat klasszikus dalokból. Van itt minden, ami Made in USA az ötvenes-hatvanas-hetvenes évekből!
A legütősebb trackek:
Scott McKenzie: San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)
Bob Dylan: Blowin’ In The Wind
Lynyrd Skynyrd: Free Bird

Trainspotting (1996)
Mit kísérnek a dalok?
Irvine Welsh kultregényének Danny Boyle által megrendezett kultfilmváltozatát, melyben skót fiatalok igyekeznek túlélni, de leginkább megélni saját drogos mindennapjaikat. A hisztérikusan népszerű, két részes soundtracken felvonulnak sokan, akik miatt az angol nyelvű underground az lett, ami. A film és a filmzene új lendületet adott Iggy Pop karrierjének is.
A legütősebb trackek:
Iggy Pop: Lust for Life
Lou Reed: Perfect Day
Underworld: Born Slippy

Pop, csajok satöbbi (2000)
Mit kísérnek a dalok?
Szakértők tanácsait arról, hogy milyen zenékkel érdemes végigélni életünk filmjét. A világsikerű, popkulturális misének is beillő könyv szerzője, Nick Hornby maga is komoly zenefanatikus, ennek köszönhetően a romantikus-vicces, igen lökött lemezboltosok csakis a legtutibb dalokkal felszerelve szórakoztatnak minket. És tanítanak a fontos dolgokra. Például, hogy Jack Black igenis tud énekelni!
A legütősebb trackek:
Katrina & The Waves: Walking On Sunshine
Stevie Wonder: I Believe (When I Fall In Love It Will Be Forever)
Jack Black: Let’s Get It On

Majdnem híres (2000)
Mit kísérnek a dalok?
Egy fiú útját egy rockbanda mellett. A kamasz srác zenei újságíró szeretne lenni, s a road movie végére kicsit férfi is lesz belőle. Cameron Crowe önéletrajzi ihletettségű, csodaszép mozijában a hatvanas-hetvenes évek legizgalmasabb dalai közül is helyet kapott jó pár darab.
A legütősebb trackek:
The Who: Sparks
Simon & Garfunkel: America
Elton John: Tiny Dancer

Drive – Gázt! (2011)
Mit kísérnek a dalok?
A harmadik évezred egyik legfurább akciófilmjét, amelyben Ryan Gosling sofőrködik: minél szerelmesebb, annál durvábban – de mindvégig menő marad! Nicolas Winding Refn igen magabiztos filmje zenében (is) a nyolcvanas éveket idézi, ám mivel a nyolcvanas évek ma is trendi, az elektronikus zenékkel telepakolt soundtrack is sokak favoritjának számít. Nem véletlenül.
A legütősebb trackek:
Kavinsky: Nightcall
College & Electric Youth: A Real Hero
Desire: Under Your Spell

A galaxis őrzői vol 1-2. (2014, 2017)
Mit kísérnek a dalok?
A Marvel legviccesebb különítményét, melynek „fővezére”, akik Űr­lord­nak hívnak, kicsit a nyolcvanas években ragadt, ezért állandóan a walkmanjét, illetve király válogatáskaziját hallgatja. Nagy érdeme e filmeknek, hogy olyan retró dalokkal ismerteti meg az ifjúságot, melyek­kel máshol nem feltétlenül találkozhatnak manapság.
A legütősebb trackek:
Blue Swede: Hooked On A Feeling
The Five Stairsteps: Ooh Child
Fleetwood Mac: The Chain