A sevillai borbélytól Boban Markovicig
2017. július 26. / Jónás Ágnes

A Szentendrei Teátrum és Nyár a város több évtizedes múltra visszatekintő, legnagyobb kulturális rendezvénye. Igazi összművészeti fesztivál, amely a művészet valamennyi műfajában változatos programot kínál a városba érkezőknek és a helybelieknek. A július 7. és augusztus 20. között
zajló programsorozat saját színházi bemutatóiról, a zenei repertoárról, illetve a koprodukcióban készült előadásokról a Szentendrei Kulturális Nonprofit Kft. előadóművészeti ügyvezetőjét, Vasvári Csabát kérdeztük.

„Célom, hogy a szakmai és közfigyelmet a sajtón keresztül újra Szentendrére irányítsuk, s hogy olyan dolgokat kínáljunk, melyekben itt részesülhetnek először a látogatók” – nyilatkozta tavaly lapunknak röviddel az után, hogy megválasztották a Szentendrei Kulturális Központ előadóművészeti igazgatójának. A 2016-ban elért ered­mé­nye­ket és az idei szezon előjeleit figyelembe véve hogy látja, sikerült e tervet megvalósítani?
V. Cs.: Nagyon biztatóak a jelek, ugyanis számos pozitív visszajelzést kapunk szakmai berkekből, nívósnak, színvonalasnak ítélik a 2017-re összeállított programunkat, ráadásul a tavalyi évadban közel más­fél­sze­re­sére nőtt az eladott jegyek száma. Már 2016-ban is sikerült új partnereket bevonni terveink megvalósításába, ezzel működésünk olyan új szegmensét, nevezetesen a komolyzenei programokét nyitottuk meg, mely az elmúlt években hiányzott a Szentendrei Teátrum és Nyár palettájáról. Ráadásul éppúgy felkeltette a szakmai és közfigyelmet, mint a Szentendrei Tavaszi Fesztivál keretében bemutatott, Ingmar Bergman filmjén alapuló Persona, Hidvégi Nóra rendezésében, Balsai Mónika, Györgyi Anna és Urbanovits Krisztina főszereplésével.

Három színházi bemutatóval is készülnek idén nyáron. Melyek lesznek ezek?
V. Cs.: A Szentendrei Teátrum és Nyár játszóhelyei más-más profillal működnek, így külön helyszínen láthatók a nagyszínházi produkciók, a monodráma- és kamara-előadások, a koncertek, az ifjúsági programok és a gyerekelőadások. Az Orlai Produkciós Irodával nem először működünk együtt – tavaly Daniel Glattauer Párterápiáját, azelőtt pedig Ernest Thompson Aranytó című vígjátékát állítottuk színpadra. Ezúttal a Városháza udvarán nyitóelőadásként láthatja a közönség Szép Ernő Vőlegény című darabját Novák Eszter rendezésében, Kovács Patríciával, Szabó Kimmel Tamással, Takács Katival, Gazsó Györggyel és Tóth Ildikóval a főbb szerepekben július 7-én. A hagyományos együttműködést bővítjük ki azzal, hogy útjára indítunk egy sorozatot is: a Lengyel Nagy Anna rádiós újságíró igaz történetei alapján készülő, érzékenyítő előadásokból és monodrámákból álló Élet.történetek.hu című előadássorozat első darabjának premierjét a Ferenczy Múzeum udvarán tartjuk július 15-én. A szentendrei Fő téren a Co-Operával együttműködve mutatjuk be Rossini A sevillai borbély című két felvonásos vígoperáját Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Dinyés Dániel vezényletével július 28-án. Az előadás címszerepében a New York-i Metropolitan Opera sztárja, Molnár Levente mutatkozik be, mellette Balczó Péter, Vadász Zsolt, Kendi Lajos, Mester Viktória és Kálnay Zsófia alakításában elevenedik meg a jól ismert történet. Galambos Attila újrafordította a librettót, s egy nagyon mai, már-már a rap műfajának merészségével manipuláló szöveget adott az énekesek szájába.

Az új produkciók mellett a Városháza udvarán meghívott előadásokat is láthat a közönség, s színes programokat kínál a Dunaparti Művelődési Ház és a MűvészetMalom udvara is.
V. Cs.: Gogol Egy őrült naplója című műve Bodó Viktor rendezésében, Keresztes Tamás játékával látható, mely igazi szakmai kuriózum – számos pozitív kritikát kapott, óriási közönségsikert aratott, külföldi fesztiválokat is megjárt előadás ez. A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Csehov Egyfelvonásos komédiák című, Vidnyánszky Attila rendezte produkcióját játssza, a MűvészetMalom udvarán a Budaörsi Latinovits Színház Liliomfi című, a tavalyi POSZT-on díjat nyert előadását élvezheti a közönség, de látható lesz Edouard Louis Leszámolás velem című műve is Nagy Dániel Viktor előadásában. A Dunaparti Művelődési Ház udvara ad otthont a gyerekelőadásoknak, s idén az egyetemista generáció is bemutatkozhat itt: a Friss címmel meghirdetett sorozat keretében színművészeti egyetemek hallgatóinak fellépései és független színházi előadások láthatók pályakezdő színészek részvételével. A Kaposvári Egyetem a Rómeó és Júliát, a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Fondor és szerelem című produkciót hozza el.

Milyen repertoárból csemegézhetnek a zenére éhes látogatók?
V. Cs.: A Barcsay Múzeum udvarán a Gáspár Károly Trió, a Karosi Júlia Quartet, a Syrius Legacy, a Borbély Mihály Trió, valamint a Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duó is fellép. Tóth Auguszta Hoztam valamit a hegyekből – Mezei Mária című önálló estjét, Auksz Éva a Sweet Charityt hozza el, az idei év programsorozatának háziasszonya, Für Anikó pedig Kitalált világ című estjével lép július 9-én lép a közönség elé. A Városháza udvarán a fesztivált a Boban Markovic Orkestar koncertje zárja.