Kétnapos, színes forgatag a gödöllői Grassalkovich-kastélyban
2017. augusztus 08. / Jónás Ágnes

Erzsébet királyné, azaz Sisi születésének száznyolcvanadik és a kiegyezés létrejöttének százötvenedik évfordulóját idén mintegy ötven tematikus programmal ünnepli Gödöllő, illetve a Gödöllői Királyi Kastély. Látványos életképek, kosztümös jelenetek segítségével elevenednek meg a királyi udvar mindennapjai; komolyzenei koncertek és kiállítások várják a látogatókat. A
feltöltődést, tanulást és élményszerű megismerést kínáló, június 10–11-én megrendezendő koronázási hétvégéről L. Péterfi Csaba kommunikációs igazgatóval, a Városháza polgármesteri kabinetjének ve­ze­tő­jé­vel beszélgettünk.

Különleges ez az év, hiszen százötven évvel ezelőtt jött létre az Oszt­rák-Magyar Monarchia, ekkor koronázták meg Ferenc Józsefet és fe­le­sé­gét, Erzsébet királynét, valamint ekkor kapták meg koronázási ajándékként a gödöllői Grassalkovich-kastélyt pihenő rezidenciaként a magyar államtól, illetve idén ünnepeljük Erzsébet királyné szü­le­té­sé­nek száznyolcvanadik évfordulóját. Miféle időutazásban lehet része annak, aki június második hétvégéjén ellátogat a koronázási hét­vé­gére?
L. P. Cs.: A Nyugati pályaudvarról a királyi váróba befutó MÁV Nosztalgia szerelvénnyel érkezik a Szent Korona másolata, valamint Erzsébet királyné és Ferenc József június 10-én. Innen fogatokkal szállítják a királyi párt és a koronát a Grassalkovich-kastélyba, ahol megelevenedik az Osztrák-Magyar Monarchia, a látogatók ta­lál­koz­hat­nak a királyi családdal, bepillantást nyerhetnek mindennapjaikba, s számtalan játékkal, rendezvénnyel, parktúrával és koncerttel is kedveskedünk. Szombat este kerül sor a Gödöllői Városi Fúvószenekar, illetve a Bad Ischl-i Fúvószenekar koncertjére, vasárnap este pedig a Brandis nad Lábem-Stará Boleslav Fú­vós­ze­ne­kar és a Frédéric Chopin Zeneiskola közös koncertjét, valamint Liszt Ferenc 1867-ben komponált Magyar koronázási miséjét élvezheti a közönség a Lovardában.

A kétnapos rendezvényt egy különleges, Erzsébet királynéhoz kötődő kiállítás előzi meg.
L. P. Cs.: A királyé, vagy ahogy ma már a legtöbben ismerik, Sisi, rengeteget utazott, csaknem egész Európát bejárta vonattal, kéthavonta váltotta a kastélyokat. Ezt megörökítendő nyílik meg Utazik az udvar – Erzsébet királyné utazásai Madeirától Herkulesfürdőig című, szeptember 10-ig látogatható kiállításunk június 8-án, mely a királyné utazásainak helyszíneit – Svájcot, Németországot, Ausztriát, Olaszországot, Magyarországot és Görögországot – öleli fel, és megtekinthetők lesznek az utazásokat megörökítő feljegyzések, festmények, képek, utazóládák, illetve ruhák is. A pályaudvar királyi várójában szintén egy kisebb tárlat várja a látogatókat, mely képekben, maketteken mutatja be, hogyan utazott egykor az udvar, hogyan nézett ki például a királyné hálófülkéje, s látható lesz Ferenc József eredeti tárgyaló bútora is.

Novemberben főleg a női látogatóknak kedveznek, ekkor nyílik meg ugyanis a királyné ruháit bemutató időszaki tárlat.
L. P. Cs.: Czédly Mónika gödöllői divattervező hosszú évek óta kutatja Erzsébet királyné öltözködési szokásait. Számos ruháját elkészítette már kiegészítőkkel együtt, melyeket úgy mutatunk majd be, hogy elhelyezzük mellettük az eredeti ábrázolásokat is. A ruhák fontos jellemzői, hogy a királyné eredeti testméretei szerint készülnek el.

Mit profitálhatnak a gyerekek az itt eltöltött időből?
L. P. Cs.: Melyik kislány vagy kisfiú ne szeretne királynő vagy katona lenni? Ez a vágyálom a koronázási hétvége keretében most beteljesülhet: a legkisebbek képet kapnak arról, milyen játékokkal ütötték el az időt a királyi udvarban élő gyermekek, s izgalmas vetélkedőkön, múzeumpedagógiai programokon, színdarabokon keresztül élhetik át a százötven évvel ezelőtti hangulatot, s szerezhetnek ismereteket a korszakról.

És tortát is kóstolhatnak, hiszen a gödöllői Solier cukrászda minden évben tortakülönlegességekkel tiszteleg a királyi pár emléke előtt.
L. P. Cs.: Már kapható a Ferenc József-torta, mely egy barackos, túrós, narancsos- fehércsokoládés, pirított császármorzsával megbolondított különlegesség, az Erzsébet királyné-torta pedig egy könnyed, epres-kókuszos sütemény. Monarchia-torta is készül az emlékév keretében, melyből reményeink szerint a koronázási hétvégén kaphat kóstolót a nagyközönség.

Ön szerint miben rejlik a kastély és környékének varázsa és miért éri meg akkor is ellátogatni ide, ha épp nincs olyan sok program?
L. P. Cs.: Érdemes kicsit elhagyni a kastélyt és felfedezni a Városi Múzeumot, megtekinteni az itteni interaktív kiállítást, mely pontos képet ad arról, hogyan nézett ki egykor a város, milyenek voltak a gödöllőiek mindennapjai, s mi zajlott az itt működő művésztelepen. Úgy gondolom, hogy a Grassalkovich-kastély önmagában is izgalmas látnivaló, ráadásul év közben is számtalan koncert, Pálmaház várja a látogatókat. Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya a maga romantikus parkjával és izgalmas élményprogramjaival együtt kínálja a feltöltődést és tanulást az élményszerű megismerés köntösébe bújtatva.