Valerian esete a Star Warsszal
2017. augusztus 14. / Kovács Gellért

Luc Besson nemrég bemutatott, nagyszabású sci-fije, a Valerian és az ezer bolygó városa egy klasszikus francia képregény adaptációja. Azt pletykálják, hogy a maga idejében George Lucas is
sokat merített a Bessont is megihlető, korabeli fantasztikus füzetekből. Hogy mihez is? Hát persze, hogy a Star Warshoz.

5 alkotás, amelyből a Star Wars merített

Pierre Christin és Jean-Claude Mézieres: Valérian és Laureline (1967-2010)
Mit vett át belőle a Star Wars?
Hát, igen, tulajdonképpen teljesen érthető, hogy Besson a film reklámkampányát gyakorlatilag arra húzta fel, hogy hangsúlyozza: ez a képregénysorozat volt az igazi Csillagok háborúja! A hasonlóságok felsorolásához tán még egy űrutazás is kevés lenne: az Ezeréves sólyom, Darth Vader és sisakja, Leia rabszolgabikinije, Han Solo lefagyasztása, a Felhőváros, a gengszterek hírhedt Cantinja... Ezek kisebb-nagyobb vál­toz­ta­tá­sok­kal, de mind felbukkannak a Valérian-képregényekben. Szóval, nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy némi lapozgatás után igazat adjunk a franciáknak!
[kep3]
Frederick Stephani, Ray Taylor: Flash Gordon (1936)
Mit vett át belőle a Star Wars?
Sok más mellett a film elején felúszó, legendássá vált sorokat, melyek összefoglalták a történet előz­mé­nyeit. De itt azért sokkal inkább beszélhetünk tisztelgésről, hisz Lucas sosem tagadta, hogy nagy hatással voltak rá gyermekkora matinéfilmjei s azok találékony fantáziavilága.

Akira Kurosawa: Rejtett erőd (1958)
Mit vett át belőle a Star Wars?
Például a szamurájok szellemiségét, ami azért erősen emlékeztet a jedik életszemléletéhez. Nem titok, hogy Lucas egyik fő ihletforrása volt Kurosawa munkássága, azon belül is leginkább ez a kalandmozi, amelyben harcos hercegnő, látványos kardozás,s két bolond komikus figura is tetten érhető, akikben nem nehéz ráismerni a Star Wars kultikus robot-duójára!

John Ford: Az üldözők (1956)
Mit vett át belőle a Star Wars?
Luke Skywalker hazarohan a bácsikájához és a nénikéjéhez, de ott már csak égő romokat talál. Nos, ezt a jelenetsort majdhogynem pont ugyanígy megtaláljuk Ford korszakos westernfilmjében, de ha csak a hangulatot vagy mondjuk Han Solo figuráját vesszük, a vadnyugati örökség más tekintetben is igen fontos része a Star Wars-kultusznak.

Michael Anderson: The Dam Busters (1955)
Mit vett át belőle a Star Wars?
E mifelénk kevéssé ismert háborús mozit Lucas igen sokszor meg­néz­het­te, amikor azon ábrándozott, hogy a lázadók majd hogyan támadják meg a Halálcsillagot az X-szárnyúakkal. A repülős hadijelenetek szá­mos pontján szinte beállításról beállításra eszünkbe juthat az 1977-es első Star Wars-film lélegzetelállító fináléja.


5 alkotás, amely a Star Warsból merített

Kinji Fukasaku: Üzenet az űrből (1978)
Mit vett át a Star Warsból?
Gyorsan reagált, s „visszavette”, ami kicsit az övé volt. Amit Lucas csinált Kurosawával, kábé azt csinálja ez a teljesen ütődött, japán sci-fi a Star Warsszal. Vannak benne bajba jutottak, megmentők, mágia, vicces trükkök – és még varázslatos diók(!) is! Igen nehéz komolyan venni, de annak idején elég szépet ment a nemzetközi forgalmazásban: még Magyarországon is vetítették a filmszínházak!

Jimmy T. Murakami, Roger Corman: Csata a csillagokon túl (1980)
Mit vett át a Star Warsból?
Annak idején természetesen Amerikában is mindenki olyan filmet akart csinálni, mint amilyen a Star Wars volt (tessék csak megnézni Az Argo-akciót, amely kiválóan ábrázolja a korszak hollywoodi mentalitását). Corman, a B-filmek nagy királya igen sok pénzt és még a hét mesterlövész egyikét, Robert Vaughnt is belepumpálta a projektjébe – melyben, ha épp nem a Star Warst másolják pofátlanul, akkor épp azt próbálják elhitetni az alkotók, hogy komolyan gondolják ezt az egészet. James Cameron állítólag sokat melózott a filmmel látványtervezőként.

Peter Yates: Támadás a Krull bolygó ellen (1983)
Mit vett át a Star Warsból?
Tulajdonképpen szerethető, igyekvő másolat, amely annak idején komoly sikerrel ment a honi mozikban. Inkább angol, mint amerikai, ráadásul valamelyest működik benne a mese is, s a nyolcvanas évek közepén nem nagyon volt olyan magyar gyerek, aki nem akart magának olyan klassz csillag alakú fegyvert. Ma már persze csakis a nosztalgia miatt lehet végigülni.

James Gunn: A galaxis őrzői (2014)
Mit vett át a Star Warsból?
Először is, Űrlord kiköpött Han Solo, s bár a Marvel képregényfilmjében inkább a móka a lényeg, legjobb pillanataiban mégiscsak úgy érezzük magunkat, mintha a Star Wars remekül sikerült akcióvígjáték-változatát néznénk. De nincs ezzel semmi baj, hisz ha minden követő ennyire eredeti tudna lenni, sokkal boldogabban járnánk moziba!

Luc Besson: Valerian és az ezer bolygó városa (2017)
Mit vett át a Star Warsból?
Igen, a showbiz kegyetlen dolog: hiába a fentebb említett motívumok, aki a Star Wars után olyan filmet készít, amely meséjével, lényeivel, miliőjével megidézi a Star Warst, az hiába bizonygatja, hogy ő, illetve az általa feldolgozott képregény volt az első! Besson szívügye aligha kerülheti el az összehasonlítgatást.