Színes spirál egy kis üveggömbben
2017. augusztus 16. /

A címet Vladimir Nabokov Szólj, emlékezet! című könyvéből csentem. Az író az életét jellemzi szerényen az idézett szavakkal. Nem akármilyen élet volt az övé
.
Toleráns, demokrata, liberális, européer apja teniszezett, biciklizett, végül, de egyáltalán nem utolsósorban hagyta szabadon fejlődni a gyerekeit. Az irodalmat és kémiát szerető anyja otthoni la­bo­ra­tó­ri­umá­ban végzett kísérleteket, szeretett kártyázni, de a gombászást sem vetette meg. A szülők célja az volt, hogy gyerekeik beszéljenek angolul és franciául, sportoljanak, és mosakodjanak rendszeresen. A csemeték rendelkezésére állt a család tekintélyes könyvtára, és senki nem vette rossz néven, ha a gyerek ki nem állhatta az operát, és attól sem szakadt le az ég, ha nem szeretett a testvéreivel lenni.
A szerző, akinek könyvéből megismerhetjük lebilincselően érdekes életét, Oroszországban született, majd Angliában, Németországban, Franciaországban és Amerikában élt, végül Svájcban telepedett le. A letehetetlen kötetet, amelyet túlzás nélkül remekműnek nevezhetünk, Pap Vera-Ágnes értő, érző fordításában olvashatjuk.

Vladimir Nabokov: Szólj, emlékezet!

Európa Könyvkiadó, 2017
392 oldal / 3490 Ft