Indul a kortárs művészet krémjének fesztiválja
2017. november 08. / P. Á.

Ahogy megszokhattuk, igényes programkínálat, kísérletező szellem jellemzi idén is a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált, amelyet 26. alkalommal, október 6. és 22. között ren­dez­nek meg. A kínálat pazar, és az előző évekhez hasonlóan nemcsak azokat kívánja megszólítani,
akik a kortárs művészet elkötelezett hívei. A napjainkra a régió meghatározó fesztiváljává vált CAFe Budapest számos művészeti ágat felvonultató programjairól Bán Teodórát, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetőjét, az Operatív Testület tagját kérdeztük.

Negyedszázados történetén már túllépett a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, mi most a fő indíttatásuk?
B. T.: Száznál több program lesz harminc helyszínen, úgy gondolom, mindaz, amit kínálunk, valódi feltöltődés lesz a kortárs művészetek ba­rá­tai számára. Az idei fesztivál a különleges, meglepő találkozások, együtt­mű­kö­dé­sek jegyében zajlik. Röviden: lebilincselően érdekes lesz.
A magyar kultúrához kapcsolódó évfordulók ezúttal is komoly hang­súlyt kap­nak, hiszen minden ilyen jellegű aktualitás gaz­da­gít­ja a fesztivál műsorait. Bartók Béla művészete továbbra is az ese­mény­so­ro­zat fókuszában áll, az idei Kodály-év kapcsán pedig a művésztárs munkái is kiemelt figyelmet kapnak.

A CAFe Budapest minden évben középpontba helyezi egy-egy ország kultúráját, idén Izrael ez az ország. Kik képviselik az izraeli kortárs művészetet?
B. T.: Avishai Cohen nagybőgős a triójával érkezik Budapestre, Avi Avital és Omer Avital koncertjén a klasszikus zene és jazz műfaja fonódik össze. Vendégünk lesz az Izrael Balett társulata, kétség sem fér hozzá, hogy izgalmas produkcióval érkeznek. A tematikához kapcsolódik a Jerusalem, My Love koncert az Anima Sound System és a brit énekesnő, Heidi Vogel közreműködésével az Akváriumban. Lola Marsh és indie-folk együttese az A38-on lép fel. Az egyik legnevesebb izraeli zeneszerző, Yinam Leef műveiből pedig az újzenei Mini Fesztiválon hallhatunk néhányat. A városfelfedező sétáink a zsidó történeti és építészeti örökséget mutatják be.

Balettművészként bizonyára közel állnak a szívéhez a táncprodukciók, idén kiknek örülhetünk a fesz­tiválon?
B. T:: A Frenák Pál Társulat új darabját Alain Resnais Szerelmem, Hirosima című filmje ihlette, címe HIR-O, és a filmhez hasonlóan az emberi kapcsolatokon keresztül vizsgál társadalmi problémákat. Kodály Zoltán Galántai táncok című zenekari kompozíciója és Ligeti György zongoradarabja, a Musica Ricercata inspirálta Bozsik Yvette legújabb koreográfiáját. A Magyar Nemzeti Balett LOL című premierjével pedig kortárs arcát mutatja meg.

A CAFe Budapest egyik vonzereje a kortárs opera és komolyzene, milyen művekkel találkozhatunk októberben?
B. T.: Magyarországon a fesztivál keretében először látható Vajda Gergely Georgia Bottoms című, az Egyesült Államokban 2015-ben bemutatott vígoperája, amelynek cselekménye Mark Childress azonos című regényén alapszik. Selmeczi György Boldogasszony lovagja című operáját pedig a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be, Novák Eszter rendezésében. A CAFe Budapest neves vendége lesz az Oscar-díjas kínai-amerikai zeneszerző, Tan Dun is. A világ egyik legjobb szimfonikus együttesének tartott amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra az Európai Unió tagállamait érintő koncertturnéjának magyarországi koncertjén Eötvös Péter új művét is játssza majd a Müpában.

Tavaly óriási siker volt a Budapest Ritmo világzenei fesztivál.
B. T.: Négy földrész 25 országából 40 fellépő érkezett a Müpába a CAFe Budapest és a Hangvető szervezésében megvalósult fesztiválra. Fő témája a találkozás, az egymásra találás volt. Az első Budapest Ritmo sikere óriási volt, egyértelmű, hogy folytatjuk. A 2. Budapest Ritmo is a felfedezések fesztiválja lesz. Október 6-tól három napon át szól majd a több mint húsz országból érkező fellépők zenéje. Olyan nemzetközi és hazai előadókkal találkozhat majd a közönség, mint a Söndörgő, az Amsterdam Klezmer Band, Miczura Mónika „Mitsou” és Jawhar, valamint Lajkó Félix és a Vołosi – idén új helyszínen, az Akvárium Klubban.

A fesztivál népszerű programjai az önálló tematikájú eseménysorozatok.
B. T.: Ahogy eddig, idén is „fesztivál a fesztiválban” élményt nyújt majd a képzőművészet rajongóinak az Art Market Budapest. Az irodalomkedvelőket az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár várja, a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe pedig az irodalom, illetve a divat szerelmeseinek ígér remek programokat. A képző- és a társművészetek kapcsolatára is fény derül a Nyitott Műtermek Délutánján, és először rendezünk Rug Art Fest – Szőnyegre hangolva címmel szőnyegfesztivált a Bálna Budapestben. A Kuplung születésnapi sorozata is a „fesztivál a fesztiválban” kategóriához tartozik, a szórakozóhely új helyszín is. Csakúgy, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Átriuma, itt a 100 szóban Budapest pályázathoz érkezett legjobb illusztrációk láthatók. A Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér egyes termináljára pedig nagyszabású szimfonikus koncertet tervezünk. Évről évre egyre nagyobb figyelmet fordítunk a fiatal előadókra, a feltörekvő generációk bemutatására. A Belvárosi Plébániatemplomban a Fischer Annie-ösztöndíjas Mészáros Zsolt Máté orgonakoncertje ígér maradandó élményt. A STUDIO5 alkotóközösség a Szent István-bazilikában friss kompozícióit prezentálja. A szintén Fischer Annie-ösztöndíjas Kalafszky Adriána és Orbán Kornélia ének-hárfa duója a Petőfi Irodalmi Múzeumban hallható. Ugyanitt mutatkozik be Scheuring Kata fiatal fuvolaművész. A Lakatos-Ablakos Dezső-ösztöndíjas ifjú, de már nemzetközi hírnevű dzsesszisták koncertjeit pedig a Budapest Jazz Clubban tapsolhatják meg.