Poptörténeti emlékpontot az egykori Hordóban
2017. november 24. / Murzsa Tímea

Az egykor a Centrál Kávéház pincéjében működő Eötvös Klub, vagy ismertebb nevén „Hordó” emlékét 2017. szeptember 27. óta egy tábla is őrzi a Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának jóvoltából.
Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja az egykori Budai Ifjúsági Park területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, amelyet a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett. Cseh Tamás tavalyi születésnapján újabb helyszínnel bővült a könnyűzenénk legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal: Bródy János és a Szörényi testvérek jelenlétében a Balzac utcai Bosch Klub homlokzatán helyeztek el emléktáblát. Pár héttel később a XX. kerületi Csili Művelődési Ház színháztermének előterében a negyedik poptörténeti emlékpontot is átadták, április 21-én a BME E-Klubjának helyszínére, május 11-én az MHV Rottenbiller utcai stúdiójának homlokzatára is emléktábla került, május 21-én pedig a Fővárosi Művelődési Házban avattak táblát.
[kep3]
Az első vidéki emlékpontot Debrecen egy több mint százéves múltra visszatekintő épületében, az egykori IPK tiszteletére avatták fel, 2017 januárjában pedig Pécsett rendeztek ünnepélyes táblaátadót. A tízedik tábla, amely az Aranybika Szálloda Bartók termében megrendezett Pirítós bulik előtt hajt fejet, ugyancsak Debrecenbe került. Az idei VOLT Fesztivál idején két soproni helyszínnel – az Elzett Kultúrházzal és az Egyetemi Ifjúsági Házzal – gazdagodott a poptörténeti emlékhelyek hálózata.
A legújabb, tizenharmadik emléktábla az egykor a Centrál Kávéház pincéjében működő Eötvös Klubnak állít emléket. A Centrál 1887-ben nyílt meg, majd a háború után államosították, és a Metro Építő Vállalat kultúrotthona és üzemi étkezdéje lett. 1961-ben szerződést kötötték az akkor még Zenith néven játszó későbbi Metro zenekarral, Zoránék aztán más helyre költöztek, az Eötvös pedig az Omega törzshelye lett. A klub emlékezetes éveket követően, 1993-ban zárt be.
A rendezvényen Kovacsics András, az Omega egykori tagja idézte fel az Eötvös Klubbal kapcsolatos élményeit, míg a háttérben a zenész gyűjteményéből származó, egykor itt készített fotókat vetítettek. A múltidézés közben szó esett többek között arról, honnan kapta becenevét – „Hordó” – a hely, és hogyan tették otthonossá a kopár falakat az együttes tagjai.