Geraldine -- Magyarország fehér rózsája
2018. február 13. /

A Magyar Nemzeti Múzeum az Albán Nagykövetséggel együttműködésben kamara-kiállításával Apponyi Geraldine grófnőre (1915-2002), a néhai albán királynéra emlékezik.

Geraldine 1938. április 27-én ment férjhez I. Zogu albán királyhoz. A következő év áprilisában megszületett a trónörökös is, de az albán nép által hamar közkedveltté vált királyné tündérmeséje tovább nem folytatódhatott, mert a történelem közbeszólt. Néhány nappal Leka fiuk születése után a királyi párnak menekülnie kellett, miután az országot a fasiszta Olaszország megszállta. A Magyarország fehér rózsájának is nevezett királyné nyugat-európai és dél-afrikai emigrációja után élete végén visszatérhetett fiával Albániába.
A kiállítás archív fényképek segítségével mutatja be Geraldine életét, elsősorban az 1938-as tiranai esküvőt állítva középpontba. Ezen kívül feltárja kapcsolatát a Nemzeti Múzeummal, ugyanis majd’ minden életrajzában említés található arra, hogy a grófkisasszony rövid ideig a Magyar Nemzeti Múzeumban dolgozott, erről a korabeli újságok is beszámolnak.
További információ a kiállításhoz kapcsolódó programokról: www.mnm.hu/programok

Magyar Nemzeti Múzeum
2018. 01. 07-ig

A fotó:
Geraldine albán királyné platina és gyémánt tiarájával, amelyet a később világhírűvé vált ékszertervező, Marianne Ostier tervezett és a bécsi Oesterreicher cég készített. A diadém tetején az albán függetlenség jelképének, Szkander bég sisakjának másolata található. A grófnő – már Albánia hercegnőjeként – minden valószínűség szerint az 1938. április 25-i udvari bálon viselte a pompás ékszert első alkalommal.
Ismeretlen fotográfus felvétele, Tirana, 1938
Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár