Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Ételek szigete – Robinson étterem
2020-02. szám / Bóta Gábor

A Robinson étteremben ücsörögni valahogy egy életérzés. Autóval, földalattival pár percnyire van az Oktogontól, mégis olyan, mintha kimentünk volna valahová, ki, távol Budapest zajától, ki a zöldbe. Ez az előnye, de a hátránya is, hiszen sokan úgy gondolnak rá, hogy ez már ott van a
messzeségben, és inkább egy belvárosi vendéglőt választanak. Ugyan­ak­kor ez már tényleg kint van a természetben, és valóban Robinsonhoz méltóan egy kis sziget, ha mesterséges is. Már nem kell harcolni azért, hogy télen se engedjék le a vizet, emlékszem, az elég ronda látvány volt, amikor az étterem körül a csupasz, nem is túl tiszta tómeder ék­te­len­ke­dett, és a tulajdonosnak, László Árpádnak szinte közelharcot kel­lett vívnia a hivatalosságokkal, hogy ne így legyen. Ma már este is szökőkút fokozza az amúgy mesebeli látványt. A felső szinten, amit csak később húztak rá az 1989-ben nyílt étteremre, vannak olyan asztalok az ablakoknál, ahonnan rá lehet látni a Vajdahunyadvárra, a jégpályára és a Hősök terére egyaránt. A teraszrészből zimankósabb időkre kialakított, nemrég elkészült télikertből pedig pompázatosan látszik a szemben lévő Gundel, és átellenben ott az Állatkert bejárata is. A benti helyiségben pedig valódi tűz lobog, ami még hangulatosabbá teszi a termet. Azzá teszi Masciuch Béla sommelier szintén, akivel nem először találkozom, és most is lenyűgöz a vérbeli vendéglátós egyik örömteli példája. Ő a sommelier, de készséggel fel is szolgál, elegáns, tartással teli, mégis oldottan laza, finom humora van, fölöttébb készséges, láthatóan valamennyi vendéghez megtalálja az éppen hozzá illő hangot, miközben megőrzi a saját egyéniségét. Nem utolsósorban sokat tud ételekről és tán még inkább italokról. A kihozott, általa ajánlott borokról valóságos poémákat rögtönöz. Ifjú felszolgáló kollégáján, Varga Sebestyénen is érződik a szaktudás és az ügyszeretet.
László Árpád ugyancsak lelkesen beszél mindenről, nyilvánvaló, hogy szíve csücske ez a hely, az édes gyer­me­ke és immár a Városliget egyik látványossága. Nappal is im­po­záns, de este, kivilágítva, szerintem egészen különleges élmény. Per­sze visszatérő probléma, hogy sötétedés után kihalt a Liget, azt mond­ja Árpád, ha lenne több étterem a környéken, az neki nem konkurenciát jelentene, hanem közösen több és több vendéget vonzanának. Azt is mondja, szeretné, ha nagyobb lenne a magyar vendégek aránya, most körülbelül harminc százaléknyian jönnek. Úgy tapasztalja, ha emelkedik azoknak a családosoknak a száma, akik hétvégénként gyerekekkel érkeznek ebédelni, akkor ez azt jelzi, hogy legalábbis bizonyos rétegek életszínvonala növekszik. Most lát ilyen tendenciát.
Az előételek közül vajpuha vörös tonhallal kezdünk, mangóval és jég­csap­re­tek­kel van körbeadjusztálva (4300 Ft). Egyik fő kedvencünk, a könnyed, roppant karakteres ízű kecskesajt mousse, amit sütőtök, homoktövis, tökmag ölel körbe (3900 Ft). Még mindig az előételeknél maradva, nem szokványos, hogy a sült kacsamájhoz lágy, ízletes, kápiás gerslirizotto a köret (4300 Ft). A sütőtök-krémleves élvezetét krémsajt-bonbonok is fokozzák (2100 Ft). A marhagulyás csipetkével jó sűrű, nincs turisták számára elkönnyítve, de mégsem túl zsíros, nem üli meg kapásból a gyomrot (2200 Ft). Kókuszosan-currysen csinálják a pazar norvég lazacot, amit vörös rizzsel, bébi spenótos reteksalátával kínálnak (6300 Ft). Isteni zamatúak a faszén táplálta tüzű Josperban sülő húsok, megőrzik a nedveiket, egyáltalán nem száradnak ki, és szinte elomlanak a szájban. Mi az angus bélszínből készültet kóstoljuk meg, az egész adag egyébként termetes, negyedkilónyi (12 500 Ft). Sajtos burgonyapürét (1100 Ft) és sült csiperkegombát (1100 Ft) választunk köretükként. No meg hozzá a szarvasgombás krémmártás sem elhanyagolható (900 Ft). Szintén igencsak fajsúlyos, nemes hús a szarvasgerinc (8300 Ft). Az egészséges desszertek, a reformédességek közé is nyugodtan sorolható a chiamagból készült, goji bogyót is tartalmazó, mangósorbettel „megbolondított” puding, ami egyáltalán nem szokványos nyalánkság (2200 Ft).
hirdetés

Úgy egy éve séfváltás volt a Robinsonban, Kugyela Dávid személyében. Minőségi alapanyagokból készülő, nem túlbonyolított, tetszetős tálalású fogásokkal, megújult konyhával találkoztunk a jó ételek, italok szigetén.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor