Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
„Maradj kemény, maradj éhes, maradj életben”
2018-08. szám / P. Á.

Bruce Springsteen This Hard Land című számából való a cím, és a „Főnökről” tudjuk, önéletrajzi kötetének elolvasása után pedig tovább erősödik bennünk a bizonyosság, hogy ez a pár szó a szerző életének mottója. A „Főnököt” sokmillió rajongó követi évtizedek óta, köztük Barack Obama, aki azt mondta róla: „én vagyok az Elnök, de ő a Főnök”.

Bruce Springsteen a kisemberek, a munkások dalnoka, a politika és a társadalmi kérdések iránt erősen érdeklődő ember, aki mindezek ellenére mindenkihez képes szólni. Born in the USA, Dancing in the Dark, The River, I’m on Fire, Streets of Philadeplhia, Save the Last Dance for Me – és még hosszan sorolhatnánk a hetvenhez közeledő Springsteen világszerte nagy sikert aratott, megunhatatlan dalait.
Könyve családja bemutatásával indul, majd a kisgyerekkortól az iskoláskoron át első zenekarán, sikerein, tévedésein, hullámhegyein és -völgyein keresztül érkezik el napjainkig. Springsteen lefegyverzően őszinte, akár az apjával való erősen konfliktusos kapcsolatáról, első házassága kudarcáról, második, boldog házasságáról vagy több mint másfél évtizede tartó depressziójáról beszél. „Úgy mutatom be a történetemet, mint egy hosszú, hangos imádságot – ez az én varázstrükköm. Remélve, hogy megérinti a lelked, aztán elenged, hogy továbbhaladj, feltöltekezve. Remélve, hogy amit olvasol, hallasz, énekelsz, az megmozgat valamit benned és a véredben, hogy erőt ad, vagy segít abban, hogy meglásd a lényeget a saját történetedben. Add tovább.”
Ahogy az idézet is mutatja, a vaskos életrajzi kötet szerzője körülményesen fogalmaz, de neki megbocsátjuk, hiszen zseniális zenész, magával ragadó énekes, karizmatikus színpadi ember. Ugyanakkor szomorú, hogy a kötet fordítója és szerkesztője slamposan végezte a dolgát. Az olykor sántikáló, máshol komplikált mondatokat némi odafigyeléssel gördülékeny sorokká tehették volna, megtalálhatták volna a szavak helyes magyar megfelelőit, ám nem tették. Íme, néhány példa: „Mindig szerettem volna egy földet gyerekkorom városa közelében.” „Az ilyen időszakokban kegyetlenségekre leszek hajlamos: eltűnök, játszom a fejem…” „Egy este betoppantott hozzám apám.” A Főnök stílusa messze nem kifogástalan, de ez nem magyarázat a magyar változat hibáira. Persze, aki szereti Springsteent, gyorsan vegye meg a könyvet, és emelkedjen felül a nyelvi, nyelvtani döccenőkön. A Főnök feltétlenül megérdemli.
hirdetés


Bruce Springsteen: Amerikában születtem
Kossuth Kiadó, 2017
464 oldal / 4990 Ft

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor