Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Különös évszám különös történetekkel
2018-11. szám / Pótor Melinda

A Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár húszéves jubileumát ünnepli decemberben a Vö­rös­marty téren. A Magyar Kézműves Szövetség elnöke, Szabó Kata mesél a vásári készülődésről és arról, hogy az idei esztendő sokak életében fontos mérföldkő.

Miért számít mérföldkőnek az idei év?
Sz. K.: Mérföldkő, hiszen hosszú utat jártunk be munkánk során és szakmai fejlődésünkben. A két évtized mindenki életében fontos év­for­duló. A felnőtté válás és egy új korszak kezdete. A Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár idén jubilál, hiszen 1998-ban nyitotta meg kapuit a főváros szívében, a Vörösmarty téren. A szervezők igyekeztek évről évre megteremteni a klasszikus karácsonyi hangulatot, gazdagítva kul­tu­rá­lis kincsünket, tradicionális értékeinket, megmutatva azokat az ide érkező hazai és külföldi turistáknak. Szövetségünk mindent megtesz azért, hogy megannyi különleges kézműves portékával színesítse az adventi vásárt, s hogy élmény és öröm legyen mindenki számára a ké­szü­lődés az év legfontosabb ünnepére.

Idén a maci a Magyar Kézműves Szövetség „arca”, miért?
Sz. K.: Egyik kiváló kézműves alkotónk, Monzák-Simon Kriszta a kezdetek kezdetén, szintén ugyanebben az évben, 1998-ban álmodta meg a Maciműveket és nyitotta meg üzletét a Szent István körút 24. számú ház udvarában, ahol a mai napig nem csupán vásárolhatnak ott az érdeklődők, hanem közösen készíthetik tárgyaikat, elbűvölve, szeretetet nyújtva remek kis alkotásaival. A macik életre kelnek műhelyében, és sokaknak szereznek örömet a kézzel készített kedves plüssállatkák. Legtöbben gyermekkorban kerülnek szoros kapcsolatba ezekkel a puha, szőrös lényekkel, egy-egy közülük egy életen át elkíséri hű társait, ragaszkodást nyújtva, családtagot, igazi barátot jelentve a nehéz időkben. Ezért választottuk a mackót az idén a Magyar Kézműves Szövetség „arcaként.” Hiszen ez a kedves, barátságos figura mindenki szívét megsimogatja, és megtestesíti azokat az értékeket, amelyeket szövetségünk képvisel. Erre a kis állatkára mindenki felfigyel, és mosolyt csal az arcokra. Olyan szeretetet áraszt, amellyel mi is üzenhetünk a világnak. Ezt a fontos üzenetet adjuk hírül általa, hiszen a szeretet, a törődés a legfontosabb dolog a világon. Termékeinkkel, a műhelyeinkben készült egyedi ajándékainkkal, kézzel készített mes­ter­mun­káink­kal próbáljuk különlegessé tenni az ünnepek meghitt hangulatát. Sokszor különös élethelyzetekben is erős támasz lehet a mackó. Macikészítőnk történetei, személyes élményei, olykor örömkönnyei mutatták meg nekünk, mit jelent valójában a mi munkánk. Az elmúlt húsz év bebizonyította számunkra is, hogy a mackókba zárt szeretet felbecsülhetetlen érték. Miért őriznek a családok több generáción keresztül féltett kincsként játékmackót? Mert családtagok lettek, s mert személyiségük volt, nevet kaptak, emlékeket őrzött minden porcikájuk.
hirdetés


A szövetség karitatív tevékenysége is említésre méltó.
Sz. K.: A karácsonyi vásár és macikészítő kézművesünk közös jubileumi éve szövetségünket is több karitatív kezdeményezésre inspirálta. A maci fontos társ, hihetetlen erőket képes megmozgatni, számtalan szívet tud megmelengetni, örök barát marad generációkon keresztül, akárcsak a többi kézműves ter­mé­künk. Készült egy óriásmackónk, ő lesz a hírvivőnk, és reméljük, olyan helyre kerül majd, ahol sokaknak segíthet a bajban, és adhat ebből a különleges szeretetből másoknak is. Továbbá több kézművesünk gyönyörű egyedi díszeivel öltöztetjük fel a családok fenyőfáját, hogy szebbé tegyük karácsonyukat. A kö­zel 70 alkotónk küldetésének, már-már missziós feladatának érzi azt, hogy országunk hírnevét öregbítse, és egyedi mestermunkákat kínáljon a vásár szerelmeseinek.

www.magyarkezmuvesszovetseg.hu

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor