Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Két ember egymásra találása független az életkortól”
2019-06. szám / Jónás Ágnes

Alekszej Ny. Arbuzov kétszereplős, Kései találkozás című darabja egy tisztességben megőszült professzor és páciense találkozásának története. 1977-ben jutalomjáték volt Tolnay Klárinak és Mensáros Lászlónak, negyven évvel később jutalomjáték Molnár Piroskának és Jordán Tamásnak,
akik évek óta kötődnek a Rózsavölgyi Szalonhoz, s akik nagyon szeretnek együtt játszani. A június 4-től látható, Sándor Pál rendezte előadásról és a próbafolyamatról Jordán Tamás beszélt lapunknak.

A Kései találkozásban az ön által játszott professzor és a Molnár Pi­ros­ka által megformált páciens szíve körül is ott az a bizonyos páncél, amely védekezésül szolgál az érzelmekkel szemben, holott mind­ket­ten magányosak.
J. T.: Igen, de közben meg folyamatosan munkál bennük a vágy, hogy szeressenek, és hogy szeretve legyenek. A szklerózisban szenvedő páciens éjszakánként meghökkentően viselkedik: mezítláb átmászik az ablakon, kiszökik a szanatóriumból, énekel a holdfényes kertben, sirályokat etet. Szórakozott és bohém, gyakran felrúgja az intézmény szabályait. A professzor kezdetben meglehetősen morózus, nem iga­zán elnéző a nővel, próbálja rendre utasítani, aztán lassan mégiscsak meglágyul. Tulajdonképpen mind a ketten ki vannak szolgáltatva az életnek, a magánynak, és nagy öröm, hogy ebben a ki­szol­gál­ta­tott­ságban egymásra találnak. Nagyon megszerettem a karakteremet, mert végtelenül kedves. Igyekeztem átszűrni magamon az érzéseit, a mozgatórugóit és a félelmeit. Fehér György filmrendező annak idején, amikor a televízióban verseket vettünk fel, mindig azt mondta, hogy próbáljam meg úgy elmondani a József Attila-verset, és legyen annyira személyes az előadásmód, hogy csak derengjen a nézőnek, hogy József Attila is írt egyszer valami hasonlót.

Az előadást Sándor Pál állította a Rózsavölgyi Szalon színpadára. Így hárman még nem dolgoztak együtt. Mit jelent ez a találkozás?
J. T.: Nagyon izgalmas felfedezést lehetett lenni, hogy mennyire különbözik a színházi és a filmes lá­tás­mód. Sándor Pál filmrendező szemmel közelített a darabhoz, izgalmasan teltek a próbák, voltak benne „viták” és kompromisszumok egyaránt, de hamar megtaláltuk a közös vágyainkat és ízlésünket.

Kétségkívül aktuális témával foglalkozik az előadás, de vajon meg tudja szólítani a fiatal generációt is?
J. T.: Annyiféle fiatal és idős van, hogy nehéz lenne megjósolni, kire milyen hatással lesz az előadásunk, mindenesetre én hiszek abban, hogy szeretni és egymáshoz közeledni sohase késő, és hogy két ember egymásra találása, szerelme független az életkortól. Meg lehet egymást találni hetvenévesen is éppúgy, mint huszonévesen.
hirdetés

A Rózsavölgyi Szalon mára a törzshelyévé vált: játszik többek között a Széllel szembe, Az utolsó óra, a Romance.com előadásokban, és nagy sikerrel fut a Salamon király szorong is, melyben egy idős milliomos bőrébe bújik, ebben partnerei Hernádi Judit, Sipos Vera és Mohai Tamás. Mit árul el a darab a férfi-nő kapcsolatról?
J. T.: Rendkívül megható és nagyon emberi történet. Úgy szól az emberi kapcsolatokról, ahogyan nem nagyon szoktak róla beszélni se könyvek, se filmek, se színházak. A magányos Salamon rengeteget adományoz, és az a cél vezérli, hogy segítsen a szegény, szerencsétlen embereken. Fiatalon egy énekesi ambíciókkal megáldott nővel, a darabban Hernádi Judit által megformált Madame Corával volt kapcsolata. Habár a háború szétszakította őket, Salamon idősebb éveiben is istápolja őt, pénzt és virágcsokrokat küld neki, évtizedek óta őrzi a szívében a szerelmet. A történet akkor kezd bonyolódni, amikor Salamon (és Cora) megismerkedik egy fiatal pincérfiúval… A szívem csücske az előadás, pedig hát eléggé bizarr húrt is megpendít: egy huszonéves férfi és egy hatvanéves nő szerelmi viszonyáról (is) szól, mégis van ebben a történetben valami nagyon kedves, emberi és romantikus.

Egy beszélgetésünk alkalmával azt mondta Hernádi Juditról, hogy komoly, érett művésznő, aki a Salamon király szorongban megmutathatja, hogy nem csak naivát és bohókás karaktereket képes jól eljátszani. Molnár Piroskával a Romance.comban évek óta együtt játszik – a vígjáték az internetes ismerkedés világába vezeti be a nézőt, ahol mindenki annak adhatja ki magát, akinek csak akarja. Benne mi az a tulajdonság, amit irigyel, vagy ami miatt felnéz rá?
J. T.: Most talán azt kellene mondanom, hogy hihetetlen irigységgel tölt el Piroska szakmai tudása, de ez nem igaz. Nagyra értékelem őt emberileg, boldogan ismerem el, hogy többet tud nálam szakmailag, és egyáltalán nem irigykedem. Büszke vagyok arra, hogy együtt játszhatunk.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor