Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Szórakoztató, szívet melengető előadást csinálunk”
2019-06. szám / Pavlovics Ágota

Az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum következő bemutatója július 5-én a Becéző szavak című darab lesz, amelyet a Jászai Mari-díjas színész, rendező Kocsis Gergely állít szín­pad­ra Szentendrén. A rendező elmondása szerint már amikor először olvasta a darabot, tudta,
kik fogják játszani, az ő hangjukon szólalt meg benne a szöveg. A szereposztás káprázatos, a főszereplők a mindig lenyűgöző Hernádi Judit, a nagyszerű Gyabronka József és az izgalmas Péter Kata. Ját­szó­tár­saik pedig Horváth Illés és Cseh Judit lesznek. Hernádi Judittal a próbafolyamat derekán beszélgettünk.

Larry McMurtry Becéző szavak című szívszorító regénye sokunk számára meghatározó élmény volt, a film nem kevésbé, mégis a könyv adott többet. Ön hogy látja?
H. J.: A tragikus tények ellenére különleges derű szövi át az egész történetet, és én ezt nagyon szeretem benne. Számomra is egyér­tel­műen a könyv jelentett többet.

Hamarosan a világszerte nagy sikerrel játszott, Dan Gordon által készített színpadi változatot fogják bemutatni, és mi a próbafolyamat közepén beszélgetünk. Hol tartanak most?
H. J.: A hathetes próbafolyamatnak éppen azon a pontján vagyunk, hogy kezdünk megijedni. A Becéző szavak olyan, mint az élet. Az életben is elkerülhetetlenek a szomorú dolgok. Szerencsés ember, aki képes meglátni a humort, a derűt az élet tragikus helyzeteiben is. Biztos vagyok benne, hogy mindenki felfedezhet majd azonosságokat a családjával, de minimum a szomszédjával kapcsolatban.

A darabot, az emlékezetes alakításairól ismert színész, rendező, Kocsis Gergely állítja színpadra, milyen a hangulat, milyen vele dolgozni?
H. J.: Kocsis Gergely második rendezése az Orlai Produkciós Irodánál a Becéző szavak. Nagyon jó vele dolgozni, egyrészt azért, mert jó meglátásai vannak, másrészt mert kollégánk, és tudja, hogy mikor mi a bajunk. Remélem, nem veszi sértésnek, ha azt mondom, a Becéző szavak megrendezése nem az ön­meg­va­lósítást szolgálja, de azt feltétlenül, hogy meglássa a színház örömét. Szórakoztató, szívet melengető előadást csinálunk.

Milyennek látja Aurorát?
H. J.: Csak saját magával foglalkozik, és megpróbál őszinte lenni. Keveset hazudik, ezért nehezen el­vi­sel­hető. A legjobbat akarja, nem mindig szerencsés módon. Leginkább a lánya életét szeretné rendbe hozni, aki nem mellékesen férjes asszony és gyerekei vannak. A lányával való kapcsolata nagyon ambivalens. Vannak szokások, családi hagyományok, genetikus panelek, amelyekről azt hisszük, a gyerek lázad el­le­nük, aztán egyszer csak kiderül, hogy végül mindenki követi a családi mintát.

Aurora szerelmét, az űrhajós Garrettet Gyabronka József játssza, akivel úgy tudom, most fognak először együtt játszani.
H. J.: Izgatott, hogy milyen lesz majd vele játszani, mert aggyal gondolkodó színész. Ismeri magát, mindig pontosan tudta, mit lépjen az életben. Örülök, hogy most összehozott bennünket a sors! Űrhajósból nincs sok! Szerintem hálás feladat számára. Nagyszerű, édes ember Gyabronka, jó, hogy találkoztunk ebben a darabban.

Milyen hosszú a darab?
H. J.: Nem lesz hosszú az előadás. A könyv alapján készült darabot egy szünettel játsszák, de mi úgy döntöttünk, hogy szünet nélkül játsszuk, így kb. másfél órás lesz.
hirdetés

Szabad téren lesz a darab premierje, mit gondol, hogy hat majd a történetre a szabad tér?
H. J.: Nem minden való szabad térre, a Becéző szavak esetében, azt hiszem, jót fog tenni a Szentendrei Teátrum intim tere, a nyílt ég, a szabad tér.

Mi következik a Becéző szavak bemutatója után, miben láthatjuk majd?
H. J.: A szentendrei premier utáni napon kezdjük próbálni a Henry Farrell legnagyobb hatású és legismertebb regényéből készült színdarabot, a Mi történt Baby Jane-nel? című pszichothrillert. A két lánytestvér kegyetlen játszmáit bemutató könyv 1960-ban jelent meg, két évvel később pedig filmet for­gat­tak belőle, mindkettő óriási siker volt.

Hol lesz a bemutató?
H. J.: Ősszel a Hatszín Teátrum mutatja be a darabot, Alföldi Róbert rendezi. Jane szerepét játszom, a testvéremet Kiss Mari alakítja, a további szerepekben pedig Hartai Petra, Bercsényi Péter és Kovács Máté lép színpadra lép.


Dióhéj
Larry McMurtry Becéző szavak című világhírű regényéből James L. Brooks írt forgatókönyvet a Paramount Pictures számára, a filmváltozat 1983-ban került a mozikba. Aurorát Shirley MacLaine, Emmát Debra Winger, Garrettet Jack Nicholson alakította. A film öt Oscar-díjat kapott.
A Dan Gordon által készített színpadi változatot 2007 óta játsszák a világ számos színházában, mindenütt nagy sikerrel. Magyarországon most mutatkozik be a darab először az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum jóvoltából. Szentendrén július 5-től 13-ig lesz látható, a budapesti premier pedig szeptember 12-én lesz a Belvárosi Színházban.








vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor