Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Hogy kultúra és a történelem egybeforrjon”
2019-06. szám / Jónás Ágnes

A szabadtéri szezon kezdetét a Komáromi Napok jelentette, ám most a Monostori Erőd felé fordul a figyelem, hiszen az ErődFeszt keretében nyár végéig szinte minden hétvégére jut valamilyen zenés produkció vagy színházi előadás, a műfaji sokszínűség pedig páratlan. A szervezők célja,
hogy Komárom szervesen beépüljön a kulturális köztudatba, s hogy a kultúra és a történelem egybeforrjon. A részletekről Vizeli Csaba, a Monostori Erőd ügyvezetője beszélt lapunknak.

Komárom a térség egyik kiemelt kulturális, idegenforgalmi és ke­res­ke­del­mi központja, a város egyik népszerű látnivalója pedig a Monostori Erőd, itt rendezik meg idén is az ErődFesztet. Még mielőtt a ren­dez­vény­so­ro­zatról beszélnénk, árulja el, hogy milyen jelentőségű maga az erőd, és mi ma a funkciója!
V. Cs.: A komáromi erődrendszer Közép-Európa legnagyobb erőd­rend­sze­re, fekvése egyedülálló, legnagyobb eleme a Monostori Erőd. Ez utóbbi manapság hadkultúra és rendezvényhelyszínként szolgál, sza­badi­dős tevékenységeknek ad otthont, emellett pedig múzeumi és kiemelt műemléki funkcióval bír. Monumentális épületről beszélünk: az erőd és a közvetlenül hozzá tartozó területek együttesen 64 hektárt fed­nek le, az erődben összesen 640 terem található, a ka­za­ma­ta­fo­lyo­sók közel három kilométeren terülnek el.

Az ErődFeszten nyaranta komoly kulturális pezsgés van, a fesztivál júniustól októberig várja a kultúrára és kikapcsolódásra vágyó látogatókat. Kiemelne néhányat a programok közül?
V. Cs.: Minden hétvégén színházi előadásokkal, koncertekkel, hadibemutatókkal és közösségi ren­dez­vé­nyek­kel szórakoztatjuk a látogatókat a Monostori Erődben. Idén is lesznek saját bemutatóink: a tavaly felújított A púpos című romantikus musicalt Másik Lehellel közösen állítjuk színpadra. A nagyszabású, látványos táncjelentekkel és izgalmas vívójelentekkel tarkított musical Lagardére lovag történetét dolgozza fel; a főbb szerepekben Mészáros Árpád Zsolt, Csengeri Attila, Laklóth Aladár, Háda János, Kuczmann Ágnes láthatók, közreműködik a Magyarock Dalszínház társulata. Mindezt egy történelmi vonatkozású rockmusical, a Klapka követi, mely a komáromi csata 170. évfordulója alkalmából lesz ismét látható. Takács Tibor népszerű Klapka katonái című ifjúsági regényén alapul, és a szabadságharc utolsó két hónapjának eseményeit dolgozza fel. Hősiesség, önfeláldozás, hazaszeretet, szerelem, árulás mind megjelenik a történetben, melynek vezéralakja Klapka György és Haynau. Idén ünnepeljük Czibor Zoltán labdarúgó születésének kilencvenedik és első válogatottságának hetvenedik évfordulóját. A prog­ram­so­ro­za­tot a Külgazdasági és Külügyminisztérium 50 millió forinttal támogatja. Az emlékév keretében A rongylábú címmel musical készült Czibor Zoltán életéről, melyet a Magyarock Dalszínház előadásában augusztus 29-30-án mutatunk be, emellett szobrot állítunk az Aranycsapat komáromi tagjának, utánpótlástornákat tartunk, és emlékkonferenciát szervezünk.

Milyen programokkal kedveskednek a családoknak és a fiatalabb generációnak?
V. Cs.: Augusztus első hétvégéjén az 1848-49-es éveket idézzük meg hadijátékokkal, csa­ta­re­kon­struk­cióval, a nap folyamán korabeli katonai tábor életképei lesznek láthatók hagyományőrzők részvételével, fegyverbemutatóval. Szeptember végén a II. világháborúhoz kötődően tartunk hadijátékokat – szintén lesz csatarekonstrukció, egyenruhás tárlatvezetés, kirakodóvásár, hagyományőrző kiállítások, s lehetőség nyílik páncélozott szállító harcjármű kipróbálására is. A színházi előadások közt is lesznek olyanok, melyek több generációhoz szólnak: a Koltay Gábor rendezésében látható Mágnás Miskával indítjuk a színielőadások sorát. Fontosnak tartjuk, hogy Lehár Ferenc szülővárosában hungarikumként ápoljuk az ope­rett­ha­gyo­mányokat. Június végén az Anconai szerelmesek 2 búcsúelőadást tekintheti meg a nagyérdemű, július 6-án rendezzük meg a Nagy Retro Partyt, mellyel a nyolcvanas-kilencvenes évek szerelmeseinek kedvezünk, és kellemes szórakozást kínál a Szép nyári nap című Neoton-musical is, melyet július 12-én és 13-án játszunk. Az augusztus 20-i hosszú hétvégén sem marad el a muzsika: a kortárs elektronikus zene legfőbb képviselői lépnek a DJ pult mögé.
hirdetés

Talán célszerű lehet összekötni a fesztivállátogatást városnézéssel.
V. Cs.: A termálfürdő, a belváros, a Csillagerőd (ahol a Szépművészeti Múzeum egyedülálló szobormásolati parkja talált otthonra), a Klapka György Múzeum egyaránt vonzó lehet a városba érkezőknek. Nem titkolt célunk a vendégéjszakák növelése, illetve hogy Komárom szervesen beépüljön a kulturális köztudatba, s hogy a kultúra és a történelem egybeforrjon.

Ön szerint mi adja a fesztiválszervezés legnagyobb kihívását?
V. Cs.: A fesztiválszervezés folyamatosan változó „műfaj”, mindig újabb és újabb szereplőkkel bővül a paletta, és a közönségigény is változik – ehhez kell igazodni, folyamatosan megújulni, az ErődFeszt esetében komáromi vonatkozású programokkal előrukkolni. Úgy vélem, hogy idén is sikerült egy tartalmas és színes programcsomagot összeállítanunk, melynek előadásait olyan ismert és elismert művészek fémjelzik, akik egyrészt csalogatóan hatnak a közönségre, másrészt pedig emelik a Monostori Erőd és Komárom kulturális életének színvonalát.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor