Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Mindent a magyar cirkuszművészetről – kiállítás nyílt a Fővárosi Nagycirkuszban
2019-07. szám / Szekáry Zsuzsanna

Különleges kiállítással ünnepli a Fővárosi Nagycirkusz 130 éves fennállását, amely által a látogatók betekintést nyerhetnek a magyar cirkuszművészet és az intézmény gazdag múltjába és
jelenébe. Ennek kapcsán kérdeztük a kiállítás kurátorát, Szonday Szandra cirkuszkutatót.

Mi a Nincs mááásik! – 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz című kiállítás koncepciója?
Sz. Sz.: A kiállítás középpontjában egy nagy fal áll, amely négy részre tagolódik, amelyeken a fotók és leírások mellett négy képernyőn archív filmfelvételek láthatók. Az első falat a cirkusz régi épületének szen­teltük, az 1889-es megnyitásától egészen a lebontásáig gyűjtöttünk össze képeket, történeteket. Az egyik fal Eötvös Gábor zenebohóc előtt tiszteleg, valamint emléket állítunk az épület más híres, köz­ked­velt bohócainak. Egy másik falon az intézmény 1971-ben átadott épü­le­té­nek történetét mutatjuk be, amelyhez szorosan kapcsolódik a Bu­da­pes­ti Nemzetközi Cirkuszfesztivál elindítása. A nívós fesztivál Kristóf Istvánnak, az akkori igazgatónak köszönhető. 1996-ban tartották meg először, és azóta is kétévente megrendezésre kerül, miközben beírta magát a világ nagy cirkuszfesztiváljai közé. Az utolsó falon a Baross Imre Artistaképző Intézet közel het­vené­ves története elevenedik meg. A tablókon rengeteg archív fotó és plakát látható a hozzájuk kapcsolódó ismertetőszövegekkel. Urbán Ádám fotóinak köszönhetően a látogatók nemcsak a zárt kulisszák mögé, de az artisták mindennapjaiba is betekintést nyerhetnek.

Honnan származnak a kiállítási anyagok?
Sz. Sz.: Az anyagokat több forrásból gyűjtöttük össze Joó Emesével, a Fővárosi Nagycirkusz muzeo­ló­gu­sával és a kiállítás rendezőjével. A kiállítás gerincét Gervai Imre artistaművész hagyatéka adja. Ezenkívül felhívással éltünk az artistaművészek és a közönség felé, hogy osszák meg velünk a személyes em­lé­kei­ket, történeteiket. Az artisták különböző rekviziteket, kosztümöket, tárgyi emlékeket hoztak. A közönség részéről azt kértük, hogy hozzák el, ami számukra a cirkuszt szimbolizálja, aminek köszönhetően érdekes történetekhez és emlékekhez jutottunk. A tárlat részét képezik még a különböző múzeumoktól és ma­gán­gyűj­te­mé­nyektől kapott anyagok. A kiállítást folyamatosan szeretnék fejleszteni és bővíteni, ezért szívesen veszünk további tárgyi felajánlásokat. A különböző vitrinekben például a világot megjárt zsong­lőresz­kö­zöket, szobrokat, a felkészüléshez használt eszközöket, a Richter család tulajdonában lévő elefántfogat és az állat által viselt fejdíszt vagy a leghíresebb víziló agyarát tekinthetik meg a látogatók. A ruhatár melletti installációkon híres artistaművészeink világot látott kosztümjeit állítottuk ki.
hirdetés

Miért fontos megismertetni az embereket a magyar cirkuszművészet történetével?
Sz. Sz.: Úgy gondolom, hogy a legtöbb emberben egy zárt kép él a cirkuszról, ami leginkább a filmekből nyert tudásukon alapszik, ezért nem is tartják egyenértékűnek a többi művészeti ággal. A kiállítás egyik fontos szerepe, hogy megmutassa ennek a művészeti ágnak a nagyszerű teljesítményeit, sokszínűségét, hogy bebizonyítsa, szerves része a magyar kultúrának, és milyen sok összefonódása van más művészeti ágakkal, mint például a színházzal, az irodalommal, a képzőművészettel, az operettel vagy a tánc­mű­vé­szet­tel. Hatalmas emberi teljesítmények és fantasztikus életutak állnak a cirkusz mögött, amelyek mind­annyiunk számára példaértékkel bírnak. A cirkuszkultúrának nagy hagyománya van Budapest szívében, a ligeti porondon.

Meddig látható a kiállítás és milyen korosztálynak ajánlott a megtekintése?
Sz. Sz.: 2020. június 26-ig folyamatosan nyitva tart és látogatható a cirkuszi előadások idejében: az előadás kezdési időpontja előtt egy órával kezdődően az előadás végét követő egy óráig. Az ingyenesen látogatható kiállítás a földszinti aulában, valamint az emeleten és a hozzá tartozó mindkét folyosó teljes hosszában tekinthető meg. A legkisebbektől kezdve a legidősebbekig, közérthető formában, minden lá­to­ga­tónak igyekszünk érdekességeket mutatni.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor