Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Premierek, újdonságok, unikális programok a Spinoza Zsidó Fesztiválon
2019-07. szám / Pavlovics Ágota

Tizenhetedik alkalommal rendez Zsidó Fesztivált a Spinoza-ház szeptember 10-23. között. A barátságos épület apró színpadán szokás szerint egymás fogják váltani a zenés darabok, az unikális filmek, a témájuk és előadóik okán izgalmas szellemi kalandra hívó estek. Örömünkre a
szórakoztatva tanító, szabad szellemű kulturális intézmény tulajdonos-igazgatójával, Sándor Annával beszélgethettünk.

A Spinoza Színház rendre újdonságokkal kényeztet bennünket, Zsidó Fesztivál pedig nincs premierek nélkül, mi mindent fogunk látni?
S. A.: Az idei a 17. Spinoza Zsidó Fesztivál, ezért 17 előadásunk lesz. Még egy kicsit az éveknél maradva, csatlakoztunk a MAZSIHISZ szer­vez­te Zsidó Kulturális Fesztiválhoz, így immár második éve követi egy­mást a két fesztivál, vagyis Budapest egy hónapon át a zsidó kultúra fővárosa lesz. Idén filmkuriózumokkal készülünk. Bemutatjuk a Ker­tész Ákos­ról 2013-ban készült portréfilmet, amit az a Dénes Gábor készített, aki A magyar zsidóság 2000 éves története című, szintén unikális filmsorozatával évek óta jelen van a fesztiválon. Idei, 12. filmje 1966-tól 1980-ig halad az időben, vagyis majdnem a magyarországi rendszerváltásig jut el. Benne van az Izrael által indított hat­na­pos há­bo­rú és a Jom Kipur, vagyis az Engesztelés Napján, az arab országok által indított támadás valós története is. Nagyon büszke vagyok rá, hogy nálunk lesz a két premier, ugyanakkor meggyőződésem, hogy mindkét film rendkívül fontos, és nem a Spinoza 70 fős nézőterén van a helye, sokkal nagyobb közönség kellene, hogy lássa. Le a kalappal az alkotó Dénes Gábor előtt, és le a kalappal előttünk is, mert mi bemutatjuk ezeket a filmeket. Szintén kuriózum Raoul Peck 2017-ben belga-német-francia koprodukcióban készült filmje, Az ifjú Karl Marx. Az életrajzi dráma Marx és Engels megis­mer­ke­déséről, harcaikról és barátságukról beszél.

A fesztivál állandó elemei a szemet-szívet nyitogató előadások is.
S. A.: Beszélgetős estjeink is unikálisak. Évek óta vendégünk Heller Ágnes filozófus és Gábor György val­lás­fi­lozófus. Idei estjük címe: Mit adott a zsidóság a kereszténységnek? Mit adott a zsidóság Euró­pá­nak? Ismerve a két népszerű gondolkodót, kétségünk sem lehet afelől, hogy az est minden perce izgalmas, érdekes és újszerű lesz. Balázs Gábor szellemtörténész Releváns-e még a zsidó hagyomány a 21. szá­zad­ban? című estje is hasonlóan különleges szellemi kalandozásnak ígérkezik.

A Spinoza-ház és a klezmer egész évben elválaszthatatlanok, ahogy a fesztivál programjában is hang­sú­lyos helye szokott lenni.
S. A.: A Spinoza rendszeres vendége Magyarország egyik legismertebb és legjobb klezmer együttese, a tavaly 20. születésnapját ünnepelt Sabbathsong Klezmer Band. A Masa Tamás vezette zenekar Rosh Hashana címmel ad koncertet. Klein Judit és a David Klezmer Band műsora humoros klezmer koncert lesz. Nem klezmer ugyan, de itt szeretném elmondani, hogy Fellegi Balázs különleges Leonard Cohen-estre készül, a világhírű énekes-költő életének utolsó éveiben született dalokból válogat.
hirdetés

A fesztivál erőssége a kortárs opera, a zenés játék. A magyar származású zsidók életét bemutató drámák sora pedig egyedülálló. Mivel bővül a sorozat?
S. A.: A Műcsarnok Kamaratermében éppen a Spinoza Zsidó Fesztivál végéig látogatható a Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái című kiállítás. Guillermo Kahlo kora kiemelkedő fotósa volt, felvételeiből megismerhetjük, hogy épült fel a modern Mexikó. A fotós nem más, mint Frida Kahlo, spanyol-indián-magyar-zsidó származású, mexikói festőnő édesapja. A Frida című zenés játék az operaénekes Herczenik Anna és Hábetler András előadásában látható nálunk. Szenes Hanna magyar-zsidó költő annak a tizenhét magyar zsidóból álló csoportnak volt a tagja, akiket az angol hadsereg arra képzett ki, hogy megakadályozzák a magyar zsidók deportálását. Hannát a magyar határnál letartóztatták, bebörtönözték, megkínozták, és halálra ítélték. Izraelben nemzeti hős, Magyarországon nem sok szó esik róla. A Masa Tamásék jegyezte zenés darab bemutatója a Spinoza Színház évadzárásakor volt, most második alkalommal lesz látható. A híres, magyar származású zsidók életét bemutató sorozatunk eddigi darabjai a Herzl Tivadar, a Pulitzer József és Ferenczi Sándor életét bemutató darab, ezek közül a fesztiválon kettő lesz látható. Októberre csúszott a Kálmán Imre életéről szóló darabunk bemutatója. Kálmán Imre nemcsak fantasztikus zeneszerző volt, de az élete is tele volt érdekes fordulatokkal, eseményekkel. Legsikeresebb műve a Csárdáskirálynő volt, amely nemzetközi hírnevet szerzett neki. 60 évesen ismerkedett meg egy nála évtizedekkel fiatalabb, Szibériában született, gyönyörű, fiatal nővel, Vera Makinszkajával, akit feleségül vett. Az Anschluss után Ausztriában is megkezdődött a zsidóüldözés, így Kálmán továbbment Párizsba, majd az Egyesült Államokba. Hitlerről azt tartják, Wagner muzsikájáért rajongott, a valóságban azonban biztos, hogy Kálmán zenéjéért rajongott. A Csárdáskirálynőt több mint tízszer látta. Hitler felajánlotta Kálmánnak a tiszteletbeli árjaságot, ő persze nem fogadta el. Előkészületben van A milicista halála című képével világhírűvé vált fotós, Robert Capa életéről szól darab. Capa Friedmann Endre néven Budapesten született.

Bizonyára a Lámpásban is készülnek valami újdonsággal.
S. A.: A fiatalok kedvében szeretnénk járni azzal a három ingyenes koncerttel, amelyek a blues, jazz, illetve rock zsidósan címet viselik. Hagyomány, hogy minden fesztiválon van ingyenes programunk, idén a már említett, Marxról szóló film lesz regisztrációhoz kötött.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor