Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Győri Balett
2020-04. szám

A 2020/21-es évad különleges mérföldkőnek ígérkezik a Győri Balett életében, úgy is mond­hat­nánk: egy új korszak első felvonása.

„A Győri Balett 42. évadát nagyon nagy izgalommal és lelkesedéssel várom a Győr Balett vezetésétől.
Nagyon boldog és büszke vagyok arra, hogy a Győri Balett fej­lő­désének megfelelően 2 korszakot lezártunk, és elindul egy újabb időszámítás (Markó Iván, 1979-1991, alapító igazgató – Kiss János, a Győri Balett jelenlegi igazgatója, 1991-2020).
Velekei László 2020 júliusától a Győri Balett új igazgatója.
Ígéretes időszak kezdődik a Győri Balett életében. Ehhez kívánok érdeklődő tekinteteket a Tisztelt Publikumtól.”

Kiss János Kossuth-díjas, Érdemes Művész
igazgató



„1997-ben kerültem a Győri Baletthez. Ami azonnal megfogott Győr­ben, az az, hogy itt a táncművészetnek értéke van. Az emberek fi­gyel­nek ránk, fontos nekik a művészetünk. A tradíció és a hivatástudat kéz a kézben jár. Tudtam, világképem és a Győri Balett értékrendje közös. Az elmúlt 23 év alatt voltam tánckari tag, magántáncos, szólista, ko­reo­grá­fus­asszisztens, művészeti asszisztens, koreográfus, művészeti vezető.
Most igazgatóként szeretnék maradandót alkotni. Mindezt úgy, hogy méltóak maradjunk az együttes elmúlt 40 évéhez. A mottóm: Tradíció és innováció! Megőrizni értékeinket és ebből megújulni. Örök körforgás a művészetünk, örök körforgás az életünk.
Őszi bemutatónk két alkotója is ezt a szellemiséget képviseli. Eno Peci és Lukács András olyan elemi és mindannyiunkat érintő ér­zé­sek­ről alkotnak koreográfiákat, mint egy szeretett személy elvesztése, a hiányából való felépülés, vagy mint a társtalanság, mely feloldható az ismételt társra találással.
Örömhír számunkra, hogy a 2020/21-es évadban elnyertük a Müpa Évad társulata címet, amely során lehetőségünk lesz olyan izgalmas előadások létrehozására idén ősszel, mint a Bartók-est – A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin –, koreográfusok: Garrett Smith, Velekei László. 2021 tavaszán lesz a One Way to Heaven című előadásunk, melyet Jamie Winchester zeneszerzővel közösen hozunk létre.
hirdetés

Hiszek a magyar táncművészetben, mert rendkívül színes. Minden szegmens feladata a saját világképét artikulálni a közönségének. A hivatástudatunk, a tánc szeretete, a táncművészek tisztelete végül úgyis összeköt minket egy egésszé. Bízom benne, a Győri Balett közönsége idén sem fog csalódni, és vé­gig­kísérnek minket ebben az igazán izgalmas évadban.”

Velekei László Seregi- és Harangozó-díjas
koreográfus, művészeti vezető












vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor