Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Lesz Kisvárdán fesztivál
2020-06. szám / Bóta Gábor

Júniusról augusztus második felére került a Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiválja. Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatója azt mondja, hogy az eredetihez képest csaknem változatlan lesz a program.

Jóval a rendezvény előtt a szokásos időpontra, júniusra meghirdettétek a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának részletes programját. Majd a koronavírusjárvány miatt azt hittük, hogy idén elmarad az eseménysor, de már látható az interneten, hogy augusztus 21-29-ig megtartjátok. Mi változott?
Ny. B.: Elvileg ugyanabban a sorrendben követték volna egymást a produkciók, mint ahogy eredetileg terveztük. Egy-két eltérés lesz. Arról még most folynak az egyeztetések, hogy a végzős színinövendékek vizsgaelőadásaihoz az új helyeikről el tudják-e engedni a fiatal szí­né­sze­ket. Az egyetemista programot mindenképpen meg szeretnénk tartani, de emiatt elképzelhető, hogy abban változások lesznek. Már csak azért is nagyon fontosnak tartanánk ezt, mert a Nemzeti össze­tartozás éve van.

Hogyan döntöttétek el, hogy mégis megrendezitek a fesztivált, és hogy mikor?
Ny. B.: Akkor, amikor kiderült, hogy augusztus 15. után lehet ren­dez­vé­nyeket tartani. De ekkor még nem mondták meg egyértelműen, hogy zárt térben is lehet-e előadásokat tartani. Nagyon reménykedtünk azonban benne, és ezért hirdettük meg a programot.

Mindenkit végigtelefonáltatok, hogy jó-e neki az új időpont?
Ny. B.: Igen, végigtelefonáltunk mindenkit. A színházak nyolcvanöt százalékának azonnal jó volt. Probléma már csak a végzett egyetemistákkal van.

Azt még mindig nem lehet tudni, hogy akkor már megtöltheted-e a nézőteret, vagy csak majd minden negyedik székre ülhet valaki?
Ny. B.: Nagyon remélem, hogy hamarosan konkrétabbat fogunk erről tudni, ha feloldják a vészhelyzetet, igen sok minden megváltozik. Remélem, hogy megtölthetjük a nézőteret.

És ha nem, akkor mi lesz?
Ny. B.: Akkor megcsináljuk úgy a fesztivált, ahogyan a szabályok előírják.

Ebben az esetben mennyire fizettek rá?
Ny. B.: Akkor nagyon. Így is azt találtuk ki, hogy az elmúlt évihez képest olcsóbban adjuk a jegyeket. Minden jegyet maximum 1500 forintért árulunk majd.

Azért, mert gyorsan kell idén eladni?
Ny. B.: Nem csak ezért. Hanem mert azok az emberek itt a környéken, akik meglehetősen sokat járnak színházba, sem lettek gazdagabbak az elmúlt hónapokban. Ezzel is szeretnénk kedvet csinálni nekik ahhoz, hogy jöjjenek színházba. Hiszen a fesztivál keretében 27 előadást játszunk, ami elég sok.

Szép támogatást kaptatok a szabadtéri színházak számára kiírt pályázatból.
Ny. B.: Igen, 49 millió forintot kaptunk belőle. De ez az egész évi program megvalósítására van, bár természetesen körülbelül 90 százalékát a fesztiválra használjuk.
hirdetés

Minden országból korlátozások nélkül át tudnak jönni a társulatok?
Ny. B.: Mi is aggódtunk amiatt, hogy a határokon a korlátozásokat feloldják-e majd. De már a határon túli magyar színházakban is úgy tervezik, hogy szeptembertől teljes kapacitással tudnak dolgozni, és már náluk is engedélyezték a próbákat.

A nézők közül sokan nem félnek majd színházba menni?
Ny. B.: Hát igen, ez komoly dilemma. De azt remélem, hogy a bezártság után ki lesznek éhezve az emberek az előadásokra. A környékünkön elenyésző számban mutattak ki fertőzést, remélem, hogy nyugodtan jönnek majd színházba hozzánk az emberek.

A színpadi cselekvéseket nem fogja fölöttébb gátolni, ha netán ott is be kell tartani a másfél méteres távolságot? Ami például egy szerelmi vagy tömegjelenetben igencsak lehetetlennek tűnik.
Ny. B.: Reméljük, hogy ez is megoldódik. Például azzal, hogy a színházak tesztelik a művészeiket. Elképzelhető, hogy a közönségnek maszkban kell lennie. Ebben az esetben gyártunk maszkokat, és aki nem hoz magával, annak adunk előadás előtt.

Ez nem kellemes, de elfogadható kompromisszumnak tűnik ahhoz, hogy minden széken ülhessen néző.
Ny. B.: Kiszámoltuk, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a művelődési házban a 392 férőhelyen 164-en ülhetnének. Ez azért nagyon „gáz”.

A megfelelő színházi hangulat is igen nehezen tud így kialakulni, például a nevetés is sokkal kevésbé terjed.
Ny. B.: Voltak olyan szabadteres színházi kollégák, akik azt mondták, hogy ők így nem tartanak előa­dá­sokat, így nem látják értelmét. Remélem, hogy a járványhelyzet megengedi, hogy júliusban már közelebb is ülhessenek egymáshoz a nézők.

Úgy látom, hogy próbáljátok átfogni a határon túli magyar színházak teljes spektrumát, például Kolozs­várról, Marosvásárhelyről, Újvidékről vagy éppen Komáromból egyaránt érkeznek produkciók.
Ny. B.: A Nemzeti összetartozás éve miatt szerettünk volna mindenkit megszólítani, hogy legyen itt a fesztiválon. Az elmúlt évekhez képest tán most tud a legtöbb színház eljönni hozzánk.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor