Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Nyár végére halasztják a hagyományos Városmajori Színházi Szemlét – de a program idén is igazi kincseket kínál
2020-06. szám

A fővárosi szemlére a legnívósabb vidéki és határon túli szórakoztató, klasszikus, kiemelkedő művészi igénnyel színre vitt előadások érkeznek. A versenyprogramban idén hat város nyolc kiemelkedő előadása mutatkozik be.
A széles körben népszerű színházi esemény idei versenyprogramjában a miskolci, győri és tatabányai, valamint a határon túli magyar teátrumok képviseletében a szabadkai, temesvári és nagyváradi színházak izgalmas előadásai és rendezései kerülnek színre. Az eredetileg nyár elejére, júniusra meghirdetett prog­ra­mot, az idei rendhagyó körülményekre való tekintettel, a nyár végén, illetve szeptember első felében, augusztus 24. és szeptember 11. között láthatja a nagyérdemű a Városmajori Szabadtér Színházban.

A Városmajori Színházi Szemle hagyományőrző módon, ezen a nyáron is remek alkalmat teremt, hogy a főváros közönségéhez eljussanak a legszínvonalasabb vidéki és határon túli előadások. A profil- és arcu­lat­váltás előtt álló budai játszóhelyen, a Városmajori Színpadon, melyet idén márciustól Benkő Nóra vezet, most is a legjobb zenés, szóra­koz­tató és klasszikus előadások mutatkoznak be. A Szemle mint figye­lem­re méltó szakmai esemény hosszú ideje a színházkedvelők nyári, kulturális oázisaként szolgál, az erre való igény különösen felerősödött a személyes találkozásokat és a közösségi eseményeket korlátozó ka­ran­tén hónapjait követően.
A fővárosi szemle közös nevezője most is a minőség: krimi, dráma, bohózat, szerelmi história, vígjáték és halhatatlan klasszikusok követik egymást a színpadon.
Az idei programot a tatabányai Jászai Mari Színház – Népház társulata egy, a saját határait átlépő autista fiúról szóló, izgalmas és megható történettel nyitja meg. A kutya különös esete az éjszakában című darab Guelmino Sándor rendezésében augusztus 24-én lesz látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Miskolci Nemzeti Színház társulata augusztus 26-án, a Mohácsi testvérek Shakespeare nyomán írt, egy igazán húsbavágó témáról, a gyűlöletről szóló vígjátékával, A velencei kalmárral tér vissza a fővárosi szemlére. A Győri Nemzeti Színház a krimi-királynő, Agatha Christie remekművével, a Váratlan vendéggel és izgalmas szereposztással zárja a szemle augusztusi programját.

De a sor még nem ér itt véget, hiszen igazi meglepetés lesz a temesvári és nagyváradi teátrumok két-két előadása szeptember elején. Egy teljesen valószerű játék érkezik az őrületről, azaz Pirandello IV. Henrikje, amely azt a megkerülhetetlen alapkérdést boncolgatja, hogy honnan tudhatjuk, hol húzódik a normalitás és a téboly határa. De Mladenovic újragondolt meséi is színpadra kerülnek, mely történet egy mesék nélküli, titkoktól megfosztott és összeszemetelt világról szól, azaz a Hattyúk tava – újratöltve. Mindezekről és mindezeken túl két egymást követő estén, szeptember 3-án és 4-én együtt töprenghetünk és szórakozhatunk a temesvári társulat remek színészeivel. A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szép Ernő híres-neves és szerelmetes históriájával, a múlt század eleji dzsentrivilágba kalauzoló Lila ákáccal áll színpadra szeptember 7-én. A szemle utolsó két előadását a nagyváradi Szigligeti Színház társulata hozza, szeptember 9-én Heltai Jenő fergeteges bohózatát, a Naftalint élvezheti a budapesti közönség, és tűnődhet azon, vajon miben különbözik egymástól a téli és a nyári erkölcs. A szemlezáró előadásra pedig szeptember 11-én kerül sor A mizantróppal, amely darab nem könnyű kérdést jár körül: lehet-e vegytisztán gyűlölni az embert? A gyűlöletkomédia Novák Eszter rendezése, és olyan belső konfliktusok feldolgozását segíti, amelyek során nem tudjuk eldönteni, hogy nevessünk vagy sírjunk a látottakon vagy önmagunkon.
hirdetés

Az idei szemle könnyed szórakozást ígérő, ám nagyon is igényes darabjait ismét jeles szakmai csapat válogatta az elmúlt évek legjobbnak ítélt, nem budapesti kőszínházi kínálatából, alkalmazkodva a városmajori színpad technikai lehetőségeihez. A részt vevő előadásokat elbíráló szakmai zsűri több kategóriában oszt ki díjakat. A zsűrit Ráckevei Anna színésznő, Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, Horváth János Antal dramaturg, valamint természetesen és hagyományosan a szemlének helyszínt adó Városmajori Szabadtér Színház ügyvezető igazgatója, Benkő Nóra alkotja.

További információk és jegyek: www.szabadter.hu





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor