Impresszum | Előfizetés  
  2024. július 20., szombat
Illés

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Ó kapitány, kapitányom!
– a végjáték évadának bemutatója az Átriumban

2023-10. szám

Október közepén a Kultúrbrigád Átriumban töltött utolsó évada második bemutatójának tap­sol­hatott a közönség. Tom Schulman Holt költők társasága című kultikus, Oscardíjas filmjének adap­tá­cióját Vidovszky György vitte színpadra, a főbb szerepekben Bányai Kelemen Barna, Katona
Péter Dániel, Végh Péter, Kovács Máté és Baksa Imre látható.

Az ikonikus film története a múlt század közepén játszódik: a hagyománytisztelő amerikai középiskola tanári karában felbukkan egy különc, sajátos módszerekkel oktató pedagógus, John Keating. A rigorózus, konzervatív szabályok szerint tanuló diákok életét felkavarja az új jövevény, aki miközben megpróbálja felkelteni a fiúk érdeklődését az irodalom iránt, arra bátorítja őket, hogy legyenek önazonosak, ne féljenek szabadon gondolkodni. Hiszen az élet maga a művészet, és „nem számít, hogy mások mit mondanak, a szavak és az eszmék meg tudják változtatni a világot”.
hirdetés

A diákok lassan elkezdik felfedezni saját személyiségüket, az iskolában pedig visszafordíthatatlanul elindul a lázadás. A szabad gondolkodás sorsfordító ereje mutatkozik meg az első látásra könnyed, kamaszos felnövéstörténetben, ami a szereplők metamorfózisával lélektani drámává alakul át, és a végkifejlet sem ad felol­dozást, inkább újabb gondolkodnivalót ad a nézőnek: „Valamikor merésznek kell lenni, valamikor óva­tos­nak, és a bölcs ember tudja, mikor melyiknek.”
„Nem aktualizáltuk a darabot, csupán formai értelemben – mondja Vidovszky György rendező. – Hatásosan és érvényesen szeretnénk elmesélni a film és a belőle született regény színpadra írt változatát. A műben a mai oktatási rendszer alapvető kérdése jelenik meg: vajon meg kelle felelni a konvencionalitásnak? A kitaposott út helyett lehete kísérletezni, szabade új utakat bejárni nem csupán a tanároknak, de maguknak a diákoknak is? A darabban egyszerű válaszok helyett fontos kérdéseket szeretnénk boncolgatni, például hogy lehetneke a diákok szabad gondolkodók.”
A Robin Williams főszereplésével forgatott, világsikerű, 1989-es filmklasszikus szerzője, Tom Schulman elmondása szerint a forgatás előkészületei során bőven merített saját élettörténetéből: a Welton Akadémia – másnéven ugyan, de – létező intézmény, és a filmben látható karaktereket is a gimnáziumi éveiből ismert tanárok inspirálták. A filmből készült színpadi változat a Kultúrbrigád és a KULT2 közös bemutatója volt október 14-én, az előadást a számtalan szakmai és kritikai díjjal elismert Vidovszky György, az ifjúsági drámák avatott szakembere rendezte.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor