Impresszum | Előfizetés  
  2024. július 20., szombat
Illés

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Alföldi Róberttel a főszerepben és Kovalik Balázs rendezésében mutatták be Molnár Ferenc világhírű színdarabját Budaörsön!
2023-12. szám

„Ebben az előadásban Alföldi Róbert játssza Liliomot, ami már önmagában jelent valamit, mert ő nem behelyettesíthető mással, annyira markáns, egyedi jelenség. Alapjaiban határozza meg a színészválasztás a koncepciómat” – mondta az előadással kapcsolatban Kovalik Balázs. Molnár
Ferenc klasszikusa, a New York-i Broadway közönségét is meghódító Liliom az ő rendezésében és Alföldi Róbert főszereplésével december 16-tól látható a Budaörsi Latinovits Színházban.

„Engem leginkább az izgat ebben a történetben, Liliom miért dönt úgy szakmai sikerei csúcsán, hogy egyszer csak felmond annál a szórakoztatóipari cégnél, aminek lénye­gében ő az arca. Miért hagyja maga mögött azt a világot, ami addig a mindent jelentette számára, és kezd egy egészen másfajta életet. Állandóan az jár a fejemben, vajon mi mozgatja ezt a döntést való­já­ban. Mert persze Julika szép és Julika jó, de annyira azért nem motiváló az a kis kaland az éjszakában vele, hogy a főhős hirtelen hátat fordítson érte mindennek. Számomra itt a kulcsa ennek a törté­netnek. Szerintem mindannyiunkban, akik a munkánkra hivatásként tekintünk, időről időre felmerül a kérdés, hogy érdemes-e azt csinálni, amit csinálunk. Hogy van-e értelme mindennek, vagy hagyni kellene az egészet, és belefogni valami egészen másba. Valamibe, ami sokkal kézzelfoghatóbb. Megállítani ezt a szép, zenélő körhintát, ami csak forog körbe-körbe, és kiszállni, nem ledarálni az életet ebben a festett díszletben” – árulta el Kovalik Balázs rendező még az olvasópróbán, kiemelve: sokáig nem gondolta volna, hogy egyszer színpadra viszi a nőcsábász körhintás történetét.

„Én személy szerint rendesen küzdök ezzel a problémakörrel, így kézenfekvő, hogy leginkább az foglalkoz­tat a Liliommal kapcsolatban, hogyan lehet felvázolni benne mindezt. Hagyni a mézeskalácsos külvárosi romantikát, a társadalmi problémák didaktikus bemutatását, és hagyni a szerelmi háromszög-tematikát. Helyette pedig, egy egészen új perspektívából megközelítve Molnár Ferenc szövegét, arra koncentrálni, kicsoda is Liliom, aki sem a Földön, sem a Pokolban, sem a Mennyben, se sehol nem találja meg azt, amit keres, és milyen motivációk mentén jut el a fent említett döntéshez” – árulta el az elsősorban operarendezőként ismert és egy ideje főként Németországban élő és alkotó Kovalik, hozzátéve: „Nem feltétlenül társadalomkritikával szerettem volna foglalkozni, mint ahogy Molnár Ferenc sem azzal foglal­kozott, bár nyilván benne van a darabban az is, hiszen egy bizonyos társadalmi réteget mutat be. Inkább az az érdekes és fontos itt, hogy az emberek, akik ebben a darabban szerepelnek, hogyan élik az életüket. Hogy mennyire élnek álomvilágban, és mennyire próbálnak abból felébredni, már ha próbálnak. Ha pedig felébrednek, az mit jelent rájuk és a szeretteikre nézve.”

Az előadás cím- és főszerepében Alföldi Róbertet köszönthetik a nézők, aki öt budaörsi rendezése után először áll színészként a Budaörsi Latinovits Színház színpadán. Mellette Hartai Petrát, Spolarics Andreát, Ilyés Róbertet, Böröndi Bencét, Juhász Vincét és Bregyán Pétert láthatja a közönség, de valamilyen formában a társulat további tagjai is feltűnnek az előadásban. A Liliom dramaturgja Ari-Nagy Barbara, a jelmeztervező Benedek Mari, a díszletért Antal Csaba felel.
hirdetés

A főszereplő kiválasztásával kapcsolatban Kovalik Balázs elmondta: „Ha egy színháznak van egy olyan ötlete, hogy egy szerepet egy bizonyos színészre oszt, akkor azt figyelembe kell venni. Ebben az előadásban Alföldi Róbert játssza majd Liliomot, ami már önmagában jelent valamit, eleve kijelöl az előadásnak egyfajta értelmezési tartományt és megelőlegez bizonyos állításokat. Ő nem behelyettesíthető mással, annyira markáns, egyedi jelenség. Én már úgy olvastam újra a darabot, hogy miről szól a Liliom Alföldi Róberttel, tehát alapjaiban határozza meg a színészválasztás a koncepciómat. Mindez nagyon inspiráló számomra rendezőként.”

Liliom, a „szerethető csirkefogó”. Liliom, a „külvárosi hintáslegény”. Liliom, a „kallódó életművész”. A „pro­letár”. Az „áldozat”. Az „asszonyverő”... Molnár Ferenc talán legjobb színdarabja számtalan értelmezésben került már bemutatásra. Kovalik Balázs rendezése most darabokra szedi és új formában rakja össze a jól ismert történetet. Az építőkockákból egy „művész” (színész) ellentmondásos életpályája rajzolódik ki, egy művészé, akinek az ő szeretett Julija hiába kínálja fel a normális élet lehetőségét. Az út a reménytől a kitaszítottságon keresztül a kétségbeesett halálig vezet, sőt – ironikus módon – még azon is túl – áll az előadás színlapján.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor