Impresszum | Előfizetés  
  2024. július 24., szerda
Kinga, Kincső

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Áprilisban Miskolc lesz a kortárstánc központja
2024-03. szám / Méder Noémi

Idén a hetedik Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált rendezi meg a Miskolci Nemzeti Szín­ház április 23. és 27. között. A Miskolci Balett ismét neves koreográfusok, együttesek előa­dásait hívta meg a miskolci közönség és a látogatók számára. Minden előadás egy-egy érdekes szeletét
mutatja meg a nemzetközi és hazai táncéletnek, trendeknek. Kozma Attila, a Miskolci Balett és a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál művészeti vezetője idén is színes programot állított össze a miskolci tánckedvelő közönségnek. A hazai táncélet legkülönbözőbb képviselői mellett idén Olaszor­szág­ból a Nuovo Balletto Di Toscana, azaz a Toszkán Balett érkezik Miskolcra.

Miért épp rájuk esett a választás?
K. A.: Régóta figyelem már ezt az együttest, nagyon izgalmasan és szépen fogalmazzák meg a táncművészetet, és úgy gondoltam, hogy a Bajadér című előadásuk – mely nagyon szép képi világgal és persze kiváló technikával dolgozik – tökéletesen passzol a Horizonthoz.

Horváth Renátó táncművész neve talán már senkinek sem idegen a táncéletben. Lassan öt éve, hogy épp egy miskolci táncpróbája alkal­mával egy váratlan betegség következtében nyaktól lefelé egyik napról a másikra lebénult, azóta is kerekesszékhez van kötve. Az ifjú tánc­mű­vész azonban nem adja fel a küzdelmet, orvosi kezelései mellett pedig a táncszínpadon, táncművészek segítségével meséli el törté­ne­tét. Mit láthat a miskolci közönség?
K. A.: Renátó több előadásunkban is szerepelt: Casablanca, Álom luxuskivitelben, Üvöltő szelek. Épp az utóbbi egyik próbáján történt a sajnálatos eset, melynek következtében lebénult. Csoda, ahogyan Renátó véghez viszi és viseli ezt a sorsot emberként és művészként egyaránt. Rettentően tisztelem őt azért, hogy van bátorsága ahhoz, hogy elmesélje ezt a történetet a csapatán keresztül a Testbe zárt ima című előa­dás­ban. Fontos megjegyezni, hogy ők egy új társulat a hazai táncéletben és azt gondolom, érdemes lesz rájuk figyelni.

Tókos Attila Harangozó Gyula-díjas, Junior Prima-díjas táncost A tatárok Magyarországban című előadás koreográfusaként már megismerhette a miskolci közönség, most miben láthatják őt a tánckedvelő mis­kol­ciak?
K. A.: Attila alapvetően a néptánc közegéből érkezik, de a Trazndanzzal való közreműködésben Kovács Gerzson Péter koreográfiájával valami igazán különlegeset hoztak létre a Hermész című előadásban, ahol elsősorban a kortárstánc lesz előtérben. Attila sokoldalúsága, dinamikája, erős színpadi jelenléte is ered­ményezi, hogy ez ma az egyik legizgalmasabb produkció Magyarországon.
hirdetés

A fesztivál idén is a Miskolci Balett bemutatójával indul. A szerelem hatalma címet kapta a táncelőadás, mely Héloise francia apátnő és Abélard, a messze földön híres tudós pap egymásra találásáról, majd a kor dogmái miatt bekövetkező tragikus elszakítottságáról szól. Mire számíthatnak a nézők?
K. A.: Héloise Abélard-ral folytatott levelezése a világirodalom leghíresebb szerelmi vallomásai közé tartozik. Ez a középkori történet tele van érzelmekkel, árulással és sírig tartó ragaszkodással. Az idei évadot a társulat az Anyegin színpadra állításával kezdte, melyben szintén a világirodalom egyik legszebb szerelmi vallomása hangzik el, néhány éve pedig a síron túl is tartó szerelem az Üvöltő szelek című előadásban már szintén megjelent a Miskolci Balett repertoárjában. Úgy gondolom, hogy méltón illeszkedik majd a sorba ez a történet is, melynek a premierje a Horizont nyitónapján lesz.

Milyen előadások érkeznek még a fesztiválra?
K. A.: A GG Tánc Eger egy Shakespeare-művet hoz: az Ahogy tetszik újratöltve lesz látható az előa­dá­sukban, a Duna Táncműhely a Tájképek című előadást hozza el, melynek különlegessége, hogy nem csupa fiatal, hanem már idősebb táncművészeket köszönthetünk a színpadon. Az Artus – Goda Gábor társulata – egy nagyon izgalmas összművészeti produkcióval készül, Kozma Johanna és Bali Boglárka fiatal alkotók legújabb előadásukat hozzák el Miskolcra, valamint a zárónapon egy Gálaműsorral készülünk, melyet Zsuráfszky Zoltán, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas és Harangozó Gyula-díjas tánc­mű­vész, koreográfus, kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője kezdeményezésére szervezünk meg a tánc világnapja alkalmából. A Hazai Pálya című gálaműsoron a táncélet azon megkerülhetetlen helyi szereplői vesznek részt, akik Miskolcon, sőt regionális hatókörrel végzik áldozatos munkájukat a táncművészetért és a táncoktatásért. Meglepetés­ven­dégként csatlakozik hozzájuk a belgrádi szerb Nemzeti Táncalapítvány és Balettiskola csapata is. Bősze Ádám zenetörténész és Megyeri Léna tánckritikus ismeretterjesztő előadássorozata idén Keresd a nőt! címmel érkezik Miskolcra, ahol az előadók azt vitatják meg, hányféle szerepben vannak jelen a nők a zene- és tánctörténetben.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor