Impresszum | Előfizetés  
  2024. július 18., csütörtök
Frigyes

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A jövő évad előadásai a bennünk élő lehetőségre fókuszálnak”
2024-05. szám

„Előttünk, emberek előtt mindig ott van a döntés lehetősége, a szabad akarat, amely felelősséget is jelent, és választásaink meghatározzák jövőnket” – mondja Oberfrank Pál, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, akit a színház következő éva­dáról is kérdeztünk.

Meghirdette 2024/2025-ös évadát a Veszprémi Petőfi Színház, mely a „lehetőség” elnevezést kapta. A korábbi „szeretet”, majd „boldogság” évad után milyen gondolat vezérelte Önöket, hogy így hirdessék meg az új évadot?
O. P.: Előttünk, emberek előtt mindig ott van a döntés lehetősége, a szabad akarat, amely felelősséget is jelent, és választásaink meghatározzák jövőnket. A jót vagy a rosszat, a szépet és emberit, vagy a rútat és embertelent választjuk-e, épít vagy rombol-e, amit teszünk. Természetesen ezek így leegyszerűsített kérdé­seknek tűnnek, de végső soron az élet dolgai nem bonyolultabbak ennél. A jövő évad előadásai a bennünk élő lehetőségre fókuszálnak, arra, hogy rajtunk is múlik, hogy jobbá tegyük a ránk bízottak és végül is az egész világ életét.


A műfaji sokszínűség fellelhető a színházuk repertoárjában. Ez követelmény egy vármegyeszékhely kiemelt színházával szemben?
O. P.: A Veszprémi Petőfi Színház a színház a vármegyében, és büszkék vagyunk arra, hogy nemcsak Veszprém és a környező kistelepülések, kistérségek közönsége, hanem távolabbi nagyvárosok, sőt a főváros színházszerető nézői is rendre látogatják előadásainkat. Játszunk prózát, operettet, musicalt, klasszikus és kortárs darabokat, és természetesen az óvodás és kisiskolás, a felső tagozatos és középiskolás fiatalokat ugyanúgy megszólítjuk, mint a felnőtt közönséget. Ez évente legalább 11 produkciót jelent, amelyből 7 biztos, hogy saját bemutató.

A számos új bemutató mellett jelentős mennyiségű sikerelőadásuk megy át a következő évadba, sőt vannak olyanok, melyek évadok óta repertoáron vannak Önöknél. A nézői igény alapján döntenek?
O. P.: Ahogy említettem, sokan látogatnak el hozzánk az ország különböző pontjáról, akik szeretnék látni egy-egy nevezetes előadásunkat, és a veszprémi nézők is kíváncsiak, sokszor többször is megnéznek kiemelt előadásokat, amelyek így műsoron maradnak, esetleg a téma miatt elevenen élnek akár több évadon át is.
hirdetés

Egyedülálló ifjúságnevelési programot hirdettek évekkel ezelőtt, mely a következő évadban is folytatódik PetőfIfiAkadémia néven. Mit kell tudni erről a különleges és fontos kezdeményezésről?
O. P.: Színházunk életében kiemelt szerepet kapnak a fiatalok. Nyáron napközis és két bentlakásos tábort is szervezünk nekik, és köszönhetően Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzsernek, aki egyébként mentálhigiénés szakember is, három éve működik a PetőfIfiAkadémia, amelynek alapfeladata a pályaorientáción túl a színház világának bemutatása, az utánpótlás- és közösségépítés, valamint a személyiségfejlesztés. Nagy élményt és ajándékot jelent a fiatalokkal töltött idő.

Két kiemelt fesztiválja van a színháznak. Az egyik a Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja, mely Magyarországon, de talán világszerte is egyedülálló, a másik színházi rendezvénysorozatuk, a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál is hiánypótló, hiszen a hungarikum műfajt, a magyar virtust emeli méltó helyre. Mindkét programsorozat idén már hetedik éve működik! Miért fontos egy vidéki színháznak két ilyen rangos, nemzetközi esemény megrendezése?
O. P.: A két fesztivál megrendezése lehetőséget ad új közönségréteg megszólítására. A Lélektől-lélekig Fesztivál a kultúra templomában alkalmat teremt a lélek erősítésére, a kihívásokkal való szembenézésre, és lehetőséget ad arra, hogy másokban magunkra ismerjünk, megéljük, hogy nem vagyunk egyedül a világban. Operettfesztiválunk névadója Rátonyi Róbert, aki pályája utolsó négy évében Veszprémben alkotott, és ily módon méltó emléket állíthatunk életművének. A nézői igények és az eltelt hét esztendő igazolják, hogy jól döntöttünk, amikor életre hívtuk a két nemzetközi, kiemelt fesztivált.

Rendkívüli a Veszprémi Petőfi Színház társadalmi szerepvállalása. A „Minden helyzetben közösségben a közönséggel” szlogen mellett a „több mint színház” kifejezéssel illetik nézőik, hiszen az aktivitásuk, kreativitásuk, ötleteik – melyek a közönség érdekeit szolgálják – kifogyhatatlanok. Mitől alakult így? Miért tartják fontosnak az alaptevékenységen túli feladatok ellátását?
O. P.: Fontos, hogy kinyissuk az épületet a közönség előtt, a színházvezetés szellemisége is ezt diktálja. A nézők pedig meghálálják ezt. Nincs színház közönség nélkül, nincs alkotás befogadó nélkül. Hatás-kölcsön­hatás kérdése az egész. A társadalmi szerepvállalás és az alaptevékenység kiegészítik egymást.vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor