Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat

Magyar könnyűzene nemzetközi fesztiválokon
2018-02. szám / T. K.

Az NKA Hangfoglaló Program nemzetközi piacra lépést támogató alprogramja az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy külföldön még jobban megismerjék és felkérésekben is
mérhetően elismerjék a magyar könnyűzenét. Mörk, Belau, Dope Calypso, Fran Palermo, Freakin’ Disco, Mongooz and the Magnet. Csak néhány zenekar, amelyeknek a külföldi meghívásai is visszaigazolják, hogy a befektetett munka kezd megtérülni.

Az NKA Hangfoglaló Program nemzetközi piacra lépést támogató alprogramja révén 2017-ben létrehozott HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) – a hazai könnyűzene exportirodájaként funkcionáló „ernyőbrand” – azt a célt tűzte maga elé, hogy a legjobb magyar zenekarokat kép­vi­sel­je és támogassa a külföldi piacok elérésében és meghódításában. Az, hogy mely zenekarok vagy előadók kapnak kiemelt figyelmet és támogatást – a nemzetközi piac visszajelzései mellett –, az minden évben egy transzparens, több száz hazai szakember megkérdezésével bonyolított szavazás révén dől el.
„A 2017-es megalakulásakor a Hangfoglaló Program exportbrandjeként a HOTS a magyar zene nemzetközi láthatóságát, a közép-kelet-európai regionális integrációt, valamint a nemzetközi támogatással turnézó zenekarok személyes segítségnyújtását tűzte ki célul. A HOTS eddigi programjai éppannyira igyekeztek ellátni egyfajta edukatív funkciót a showcase rendezvények és vásárok delegációszervezéseivel, mint amennyire fókuszáltan szerették volna segíteni a külföldi áttörésre vágyó zenekarok nemzetközi jelenlétét. Az év eleji két legfontosabb ilyen zenei esemény a hollandiai Eurosonic és a ljubljanai MENT volt” – mondta Bali Dávid, az NKA Hangfoglaló Program nemzetközi alprogramjának vezetője.
Az 1986 óta megrendezett, immár minden évben körülbelül ötezer könnyűzenei szakembert vonzó Eurosonic idei fellépői között négy zenekar képviselhette a magyar könnyűzenét, amellyel kiemelkedő szerephez jutottunk a kelet-közép-európai országok között. A hollandiai Groningenben tartott négynapos rendezvényen, a szervezők döntése alapján kétszer lépett közönség elé a Mörk – akik a Hangfoglaló Program második évadában még mint induló előadók kaptak támogatást –, illetve egy-egy koncertet adott a Belau, a Dope Calypso és a Terra Profonda. Az első visszajelzések azt mutatják, hogy a magyar formációk kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, a legnagyobb holland zenei magazin például úgy jellemezte a Terra Profonda produkcióját, hogy „ezzel az orgánummal X-Faktort nyerhetnének”, ami azon a piacon komoly bóknak számít. Ugyanez a lap tavaly a Fran Palermót illette a „next big thing” jelzővel, amit a formáció idén a szlovéniai MENT-en is bizonyított.

A European Festival Awardson is díjazott MENT Ljubljana, ebben az évben elsősorban Közép-Kelet-Európa és a Balkán piacára koncentráló showcase fesztivál hivatalos programjában két magyar formáció léphetett a nemzetközi szakemberekből és a helyi érdeklődőkből álló közönség elé. A Fran Palermo ezúttal a Kino Siskában, míg a Hangfoglaló Program negyedik évében induló előadóként támogatást nyert Freakin’ Disco a legendás Metalkovában játszhatott. A HOTS és a helyi Balassi Intézet együttműködésének köszönhetően azonban három további olyan magyar zenekar is felléphetett a MENT idején Ljubljanában, amelyek szerepeltek a fesztivál szűkített válogatáslistáján. Így a magyar off programban a Belau, a Mongooz and the Magnet és Babé Sile – mindhárom formáció korábban támogatottja volt a Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjnak – lépett fel a ljubljanai Balassi Intézetben.
hirdetés

Úgy tűnik, a magyar zenekarok nemzetközi menetelése tovább folytatódhat. Az NKA Hangfoglaló Köny­nyűzene Támogató Programnak köszönhetően a HOTS delegációja és a magyar zenekarok a barcelonai Primaverára, a szlovákiai Pohodára, a hollandiai Lowlandsre, az Into the Great Wide Openre, a Tallinn Music Weekre, a Barcelonában rendezett Spring Breakre, valamint a Lollapalooza Berlinre is kiutazhatnak majd. De jó esély van arra is, hogy a nemzetközi babérokra törő hazai zenekarok a hamburgi Reeperbahnra, a bécsi Waves Viennára, a szöuli Zandari Festára és a Liverpool Sound Cityre, valamint a Baltikum második legnagyobb eseményére, a What’s Next in Music?-ra és Vilniusba, a LOFTAS Fest közös fesz­ti­vál­hét­vé­géjére is kapnak meghívást.







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor