Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Három elképesztően különleges koncert
2019-03. szám / Pavlovics Ágota

Besnyő László a Krokodil Rock Kft. ügyvezető igazgatója, cége az egyik legrégebbi hazai kon­cert­szervező. Indulásuk, 1989 óta felsorolhatatlanul sok koncert fűződik a nevükhöz. Elég, ha csak a heti rendszerességgel az Eötvös Klubban és a Petőfi Csarnokban megrendezett koncerteket
említjük. Idén nyáron ők hozzák el nekünk a világhírű, a Guinness Rekordok Könyvében is szereplő Nigel Kennedy hegedűművészt a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra. Besnyő Lászlóval három különböző zenei világú, ám minden tekintetben izgalmas koncertről beszélgettünk.

Javaslom, haladjunk időrendben. Az ön cége szervezésében május 12-én az Erkel Színházban ünnepli 40. születésnapját az 50-es, 60-as, 70-es évek angolszász zenéjét játszó, fergeteges hangulatú kon­cer­te­ket adó Old Boys együttes. Mit tudhatunk a koncertről?
B. L.: Az Old Boys 30. születésnapját egy Müpa-koncerttel ünnepelte, most viszont a jóval nagyobb Erkel Színházban lesz a kerek évforduló alkalmából az ünnepi koncert. A 40 éves együttes eddig mintegy 7000 koncertet, fellépést tud maga mögött, Budapesten Chuck Berry, Jerry Lee Lewis, Joe Cocker, külföldön a The Tremeloes, a Johnny and the Hurricanes, Percy Sledge, a The Dave Clark Five, a The Spencer Davis Group előzenekaraként játszottak, hogy csak néhányat nevet említsek. A zenekar nagyon készül erre az estre, vendégeik Fenyő Miklós és Charlie lesznek, és egy 16 fős vonós kamarazenekarral is kiegészülnek. Az est első részében áttekintést adnak az elmúlt 40 évről, a második részben pedig egy új műsor keretében különleges zenei és színpadi élményt kívánnak nyújtani a közönségnek.

Nem kisebb sztár lesz a következő koncert fellépője, mint a magával ragadó, extravagáns stílusáráról és briliáns hegedűtechnikájáról világszerte ismert Nigel Kennedy. Őt hogy sikerült megszerezni?
B. L.: Néhány évvel ezelőtt láttam élőben ezt a különleges művészt, és lenyűgözött. 2015-ben pedig az Arénában lépett fel. Nem volt könnyű őt megszerezni. 1989 óta szervezek koncerteket, de eddigi pályám során még soha nem tartott egy évig az egyeztetés. Nagyon nehéz volt helyszínt találni, mert mostanában szeret kisebb helyeken fellépni, ám a Müpa kicsi, az Erkel Színház rendkívül foglalt az Operaház átadásnak csúszása miatt. Régi kedves ismerősöm, Bán Teodóra a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója jóindulatának köszönhetem, hogy sikerült megfelelő méretű helyszínt találnunk. Így a június 11-i koncert a pazar természeti környezetben lévő Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz, ami 3000 fős nézőterével éppen ebbe a kategóriába tartozik.

Milyennek látja őt közelebbről, mint mi, akik hallgatjuk, ahogy muzsikál?
B. L.: Nigel Kennedy a világ vezető hegedű- és brácsaművésze. Hihetetlen technikai virtuozitása bravúros előadásmóddal párosul. Az öltözködése és az előadásmódja soha nem nélkülözi a meghökkentő elemeket, előző magyarországi koncertjén neoncipőben lépett fel. Repertoárja a klasszikus és kortárs komolyzenét ötvözi, célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse zenéjét. Imidzséhez hozzátartozik, hogy folyton improvizál, és ezt nem csak zenei értelemben mondom. Például meghirdeti a koncert programját, de bármikor eltérhet tőle. Magyarországi fellépésekor elment a városba kottákat vásárolni, Bartók-műveket talált, így a másnapi koncertjén ezeket játszotta. Ami pedig a személyiségét illeti, én elsősorban a menedzserekkel, turnémenedzserrel vagyok kapcsolatban, de azt látom, hogy mindent kézben tart, a plakáttól a szponzorokon át mindent ő engedélyez, mindent ő ír alá, nem a menedzsmentje.

Nigel Kennedy tavaly új albummal jelentkezett, címe: Kennedy meets Gershwin, ami a zeneszerző születésének 120. évfordulója előtt tiszteleg. Az európai turné címe „Bach meets Kennedy meets Gershwin” volt, mi mit fogunk hallani és kikkel lép színpadra a művész?
hirdetés

B. L.: A koncert háromórás lesz, az első órában Nigel Kennedy Bach-műveket fog játszani, a másodikban saját szerzeményeit játssza majd, és a harmadik órában fog a múlt évben megjelent, Gershwin előtt tisztelgő lemez anyagából játszani, saját hattagú zenekarával.

Köztudott, hogy a művész a számára kialakított, öthúros elektromos hegedűn és a cremonai Carlo Bergonzi 1732-ben készült hangszerén játszik. Ahogy az is, hogy rajong Jimi Hendrixért, tőle az sem lenne meglepő, ha gitárt venne a kezébe.
B. L.: Gitározni nem fog, de zongorázni igen, ami a koncert egyik érdekessége lesz. Semmi kétség, Kennedy felfedezte magának a zongorát. Koncertje idejére három zongorát kért, egy Steinwayt a színpadra, a szállodai szobájába és az öltözőjébe is kért zongorát, de azok márkáját nem kötötte ki.

Nigel Kennedy koncertje mindig különleges és egyedülálló élmény, ahogy a lemezeit hallgatni is pazar.
B. L.: Kennedy hetvenkét lemezt adott ki, a legtöbb klasszikus lemezt eladó művész. Vivaldi A négy évszak című felvételével 1989-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Nagy öröm számomra, hogy ezt a szikrázó tehetséget júniusban mi hozzuk el Magyarországra.

Még egy különleges koncertnek örülhetünk ebben az évben, nevezetesen a sokoldalú és mindenben kiemelkedőt nyújtó Müller Péter Sziámi koncertjének. Mit tudhatunk róla?
B. L.: Október 29-én lesz Müller Péter Sziámi életműkoncertje az Erkel Színházban, a koncert különleges, egyszeri és megismételhetetlen lesz. Sziámi 14 éves korom óta jó ismerősöm, 1990-91-ben a nagy URH-fellépését és az Európa Kiadó országos turnéját is én csináltam. Az októberi koncerten színpadra áll Sziámival jelenlegi zenekara, a Sziámi AndFriends, Miklósa Erika, Dés László, Tolcsvay László, Szinetár Dóra, Szakcsi Lakatos Béla, Jávori Fegya, Novák Péter. A koncerten a zenekar kiegészül az Allegra vonósnégyessel, a WeVox vokállal, az est karmestere Kesselyák Gergely lesz. A legkevesebb, ami erről a koncertről elmondható, hogy nagyon érdekes lesz.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor