Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Cziffra Fesztivál ötödször
2019-11. szám / Jónás Ágnes

Ötödik alkalommal várja a közönséget 2020 februárjában a Cziffra György Fesztivál, amelyet a világhírű zongoraművész emlékének ápolására hozott létre Balázs János Kossuth-díjas zongoramű­vész 2016-ban. A február 16. és 23. között zajló fesztivál 2020-ban is több helyszínen, a
névadó művészi irányvonalát folytatva alkotta meg programjait. Sokszínű, egyedi témájú estjein minden műfajból a legkiemelkedőbb művészekkel találkozhat a közönség. A rendezvénysorozatról és a 2021-es Cziffra-tervekről Balázs János zongoraművésszel beszélgettünk.

A Cziffra Fesztivál bizonyára még közelebb vitt téged Cziffra György­höz és az ő munkásságához. Sikerült az elmúlt évek során olyan oldalát is megismerni, amit azelőtt nem ismertél?
B. J.: Mindenképp újdonság számomra az, amilyen hatással volt (van) az emberekre Cziffra György. Amikor 2016-ban belefogtunk emlékének ápolásába, még nem sejtettük, hogy a fesztivál grandiózus méreteket fog ölteni, s hogy ilyen sokan állnak az ügy mellé. Az elmúlt években si­ke­rült alapvető missziónkat, céljainkat és emlékápoló te­vé­keny­sé­gün­ket megvalósítani. Cziffra György szellemi és művészi hagyatéka hosszú idő után hazatalált. A mester személye és munkássága hazánkban is végérvényesen beírta nevét a legnagyobbak közé.

Milyen programokat emelnél ki az idei fesztiválrepertoárból?
B. J.: 2020-ban lesz ötéves a Cziffra Fesztivál. Ezúttal egy kicsit „csendesebben” ünneplünk, a programok keretében kutatjuk a művészet belső tartalmát, a háttérben zajló folyamatokat. A zene érzelmi és mentális oldaláról közelítjük meg a dolgokat, hogy aztán 2021-ben egy teljes esztendőn át ünnepelhessük Cziffra György századik születésnapját. Lélek és logika címmel kerül sor a nyitóestre. A meghívott vendégek között lesz Pál Feri atya római katolikus pap, mentálhigiénés szakember, Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas akadémikus, közreműködik cimbalmon Lukács Miklós és Balogh Kálmán. De a fesztivál vendége lesz Bagdy Emőke pszichológus is, aki a fesztivál részére készítette el a művészi életforma lelki karbantartásáról szóló egyedi előadását. Az esten a szakember a téma keretein belül érinti a zenei élmények létrehozásának lelkiállapotát, a közönség mint befogadó lelkiállapotának tör­vény­sze­rű­ségeit. A tanulmány kitér a zenészlét sajátosságaira, valamint felhívja a figyelmet a muzsikusok mentális és fizikai felkészítésének fontosságára. A fesztivál kiemelt vendége Vadim Repin, a világ egyik legis­mer­tebb hegedűművésze, aki a gálakoncerten lép fel a Budafoki Dohnányi Zenekarral, Hollerung Gábor vezényletével és velem. Elfogadta meghívásunkat Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színésznő, a Hot Jazz Band Kossuth-díjas jazz-zenekar és Sárközi Lajos Junior Prima-díjas hegedűművész és zenekara is. A zenei programokon túl a Cziffra Fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatalok támogatására, díjakkal, mesterkurzusokkal és bemutatkozási lehetőségekkel segíti a jövő művészeit évről évre. Ez a világhírű magyar zongoraművész életében is nagy hangsúlyt kapott. Bővül a Mesterkurzus is: a zongora- és a cigányprímás-oktatás mellett Miklósa Erika énekkurzusán is részt lehet venni a X. kerületi Kroó György Zeneiskolában. Emellett a Győztesek koncertjén a jövő generáció legtehetségesebb művészei kerülnek fókuszba. A Cziffra Fesztivál díjazottjai, a BMC Nemzetközi Cimbalomverseny és a Bartók Világverseny, valamint a Virtuózok győztes szólistái lépnek fel, így többek között Boros Misi (zongora), Szabó Marcell (zongora), Horti Lilla (operaénekes), Pusker Júlia (hegedű), Devich Gergely (gordonka) és Balázs-Piri Soma (zongora). Mindegyik program egyfajta kuriózum, az egész fesztivált áthatja a műfajok iránti nyitott művészetszemlélet és az innovatív munkamódszer, amellyel Cziffra György élt és dolgozott. Remélem, hogy mindenki megtalálja a szívéhez legközelebb álló zenei csemegét.
hirdetés

Mit gondolsz, mi lehet Cziffra életének a tanulsága?
B. J.: Összefoglalva talán a zene iránti alázat, a kitartás és az embernek való megmaradás. Cziffra azt írja az önéletrajzi könyvében, hogy a kor történelmi sajátosságai – a második világháború, az utána következő nehéz évek – tíz évet vettek el a karrierjéből. Mégsem adta fel az álmát. A bárokban töltött időt arra használta, hogy kicsiszolja egyedi játékstílusát, persze akkor azt még nem tudhatta, hogy valaha is lesz-e módja pódiumon bemutatni. És lett, ’56 után a legjelentősebb nemzetközi koncerttermek örömmel fo­gad­ták. Visszaigazolódott, hogy megérte bizalmat szavazni. Játékmódjának sajátos stílusával a közönség valami újat, egyedit kapott, és ez tetszett nekik. A kor legnagyobb kritikusai is csodálták. 1957-ben a The Boston Globe és a Chicago American „lélegzetelállító előadásmódról”, „kétségtelen szenzációról” számolt be. Együtt emlegették a legnagyobbakkal. Sikerei csúcsán pedig a fiatalok támogatása céljából hozta létre alapítványát. Sok, ma is aktív nagy magyar művész tanulhatott tőle. Olyan „hős” Ő, aki nyolcvannyolc billentyűvel varázsolt, erőt, hitet, soha fel nem adást közvetített az emberek felé. A sorsában, az élethez és a munkához való hozzáállásában mindenki találhat magának példaértéket.

Nemrégiben a Steinway saját művészei közé választottak – a Young Steinway Artist nemzetközi elis­me­rést Hamburgban vehetted át.
B. J.: Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy részesülhettem az elismerésben. A laudációban elhangzott, hogy Young Steinway Artist az a legmagasabb művészi elvárásoknak megfelelő zongoraművész lehet, akit kvalitásai alapján a Steinway szakemberei felkérnek erre a címre, és aki vállalja, hogy ezzel a címmel a Steinway zongorák egyik nagykövete lesz. Ezt a kitüntetést korábban többek között olyan művészek kapták meg, mint Vladimir Horowitz, Szvjatoszlav Richter, Grigorij Szokolov, Kocsis Zoltán vagy Martha Argerich. Az elmúlt években kapott elismerések, díjak – így a Kossuth-díj is – jelzik a bizalmat, és arra sarkallnak, hogy még többet és többet adjak magamból.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor