Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Induló zenekarok támogatása hatodszor
2019-11. szám / K. B.

Az NKA Hangfoglaló Program 2020-ban 25+2 könnyűzenei formációnak nyújt támogatást az Induló Előadói Alprogramja keretében. A koncerthelyszínek támogatásáról már megszületett a döntés,
a nemzetközi fellépésekről pedig november végén várható. A jövő évi tervekről Bajnai Zsoltot, a Hangfoglaló Program kollégiumvezetőjét kérdeztük.

A 2014-ben indult Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program ebben a szezonban 96 vidéki, fővárosi és határon túli könnyűzenei hely­szín­nek nyújt mintegy 210 millió forintos támogatást a Klubtámogatói Alprogram keretében. Legalább ennyire érdekli a szakmát, hogy az ugyancsak hatodik éve futó Induló Előadói Alprogram új támogatottjait mikor publikálják.
B. Zs.: Hivatalosan december 3-án jelentjük be a hatodik évad tá­mo­ga­tottjait, de annyit el lehet árulni, hogy a 251 pályázó közül 25 tá­mo­ga­tásáról döntött a Hangfoglaló Program Kollégium. Újdonság volt, hogy a támogatandó formációk kiválasztásába egy plusz kört építettünk be, amiben hatvan szakmabeli szavazhatott arról, hogy a pályázók közül kiket hallgasson meg a 15 fős szakmai zsűri. Egyöntetű volt a vé­le­mény, hogy a korábbiaknál erősebb mezőny pályázott a 2-2 millió forintos forrásra, ezért is döntött úgy a Kollégium, hogy 20-ról 25-re emeli a támogatható formációk számát. Ami idén kiegészül azzal a két producerrel, akiket az elektronikus zenei szcénából fogunk hasonló módon segíteni a pályájuk építésében.

Mikorra várhatóak a további, például a nemzetközi piacra lépést segítő pályázatok döntései?
B. Zs.: Ebben az évben is közel 750 millió forintot fordíthat a Kollégium a könnyűzene támogatására. A Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogram 100 millió forintos pályázati keretéről még november végén döntünk, ami a 2020-as külföldi koncertezést segítheti. De még idén megjelenik a könnyűzenei sajtót, illetve az előzenekaros turnékat támogató pályázatunk. Ez utóbbit azonban alaposan átalakítjuk, mert azt szeretnénk, ha valóban nagy koncerthelyszíneket megtölteni tudó zenekarok lennének a kevésbé ismert formációk segítségére, illetve az együttműködésük ne csak a koncertekre fókuszáljon.
hirdetés

Milyen tervekkel vágnak neki a 2020-as évnek?
B. Zs.: Elsősorban azzal, hogy folytatni szeretnénk a 2014-ben megkezdett, de minden évben a szakma igényei és elvárásai szerint módosított programot. Aminek immár fontos elemei azok a kutatások is, amelyeket a Hangfoglaló Programiroda az Innovációs Alprogram révén végez, például a zeneipari szereplők egészségi állapotáról, a próbatermek problémájáról vagy éppen a könnyűzenei oktatás hátteréről. Ezeknek az eredményeit nemcsak minél szélesebb körben szeretnénk publikálni, de a következő évek működése során hasznosítani is akarjuk.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor