Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A folyamatos lúdbőrzés és a szívtáji bizsergés garantált
2020-02. szám / Pavlovics Ágota

Pályája színesen kavargó változások egymásutánja. Évek óta új és még újabb arcát mutatja meg. Annak idején a Ki Mit Tud?-on ismertük meg, 32. éve láthatjuk a Pa-Dö-Dő koncerteken, a Ró­zsa­völ­gyi Szalonban zenés monodrámában szorította össze a torkunkat, a Budapest Kongresszusi
Központban (BKK) Presser Gáborral énekelt, mámorítóan. A Sárik Péter Trióval székhez szögező esteken lubickol a jazzben. Képtelenség felsorolni, mi mindenben hallhatjuk, ebből a bőségből vá­logatott, a vá­logatást május 7-én Darabjaim című nagykoncertjén hallhatjuk a BKK-ban. Falusi Mariannal mindig üdítő beszélgetni, most sem volt másképp.

A koncerted címe Darabjaim, ami egyrészt világos, másrészt némi ma­gya­rázatra szorul.
F. M.: A Kongresszusi Központban nem lesz arról szó, hogy 30 éve vagyok a színpadon, és arról sem, hogy 60 éves voltam, bár mindkettő igaz. Jó, ha sok ember vesz részt az életemben, a koncerten közülük sokaknak tudok adni egy kicsi darabot. Nem szeretek hátrafelé te­kint­getni, szeretek előre nézni. Az érdekel, hogy holnap mit fogok csinálni, ifjú vagyok és bohó. Tele vagyok tervekkel, annyi minden kavarog a fejemben, hogy fel sem tudom sorolni. A koncert címe a koncepcióm lényege, egyben érzelmi dolog is a részemről. Darabok a lelkemből, a szívemből.

Ki mindenkit hívtál meg?
F. M.: Evidencia, hogy mindennek az elindítója, létrehozója, Presser Gábor ott lesz a koncerten. Nem mel­lé­ke­sen az én koncertem utáni két napon is koncertet ad a Kongresszusiban, vagyis három napra kibéreljük Pici bácsival a BKK-t. Pici bácsi annak idején a Rémségek kicsiny boltjába hívott, és azóta is tart a közös munkánk, a barátságunk. Pici bácsi az életem része. Sajátságos, ha ott van a koncertemen. Ha nyolcadik alkalommal játszunk valamit, egész biztos, hogy megcsinálja belőle a 8. változatot, mindig képes megújulni. Duetteket is fogunk énekelni, csodás élmény vele kettesben lenni a színpadon. Óriási öröm nekem, hogy ott lesz a koncertemen. A másik első fontos ember Györgyi, aki 31 éve része az életemnek, számtalan közös munkánk volt és van, természetesen velem lesz a koncerten is. Róla, azt hiszem, nem is kell többet mondanom, annyira összetartozunk. Ahogy Györgyi, úgy a Pa-Dö-Dő tagjai is velem lesznek.

Nem lehet könnyű akkora anyagból válogatni, amekkora a tied, rengeteg dal, számos műfaj, színházi előadások sorjáznak. Hogy válogatsz?
F. M.: Az egyik legnagyobb feladat kiválasztani azokat a barátaimat, akikkel énekelni fogok a koncerten, mert sokkal többen vannak, mint ahányat meg tudok hívni közülük. A legnagyobb gond számomra, hogy mit hagyjak ki. Csak néhány példát mondok, a teljesség igénye nélkül, nagyon szeretek Jávori Fegyával, Horgas Eszterrel, Orosz Zolival, Lovasi Andrással, Szőke Szabolccsal énekelni, el tudnék bármelyikükkel egy estét tölteni. Sajnos, annak ellenére sem tudok mindenkit meghívni, hogy ez a koncert jó hosszú lesz. Igyekszem olyan pontokat találni, amelyek mentén a lehető legszélesebbre tudom húzni a zenei palettát. A lehető legtöbb színt szeretném megmutatni ezen az esten.
hirdetés

Gondolom, nem egyedül csinálsz mindent, számíthatsz a barátaid segítségére is.
F. M.: Már jó ideje készülök erre a koncertre, 21-en leszünk a színpadon, ami komoly fejtörést és lo­gisz­ti­kát igényel, ebben lesz a segítségemre most is, ahogy korábban már sokszor, jó barátom, a zenekritikus Fáy Miklós. Három évvel ezelőtt csináltam egy monodrámát Agota Kristof Az analfabéta című művéből a Rózsavölgyi Szalonban, aminek a zenei vezetője Födő Sanyi volt. A multiinstrumentalista Fodo a szín­pa­don nem egyszerűen kísért, hanem alkotóként is részt vett a darab létrehozásában. A koncerten ő is velem lesz a színpadon, vele is szeretnék énekelni. A Sárik Péter Trió is ott kell, hogy legyen velem, nélkülük nem tudom elképzelni koncertet. A többi vendég és zenésztársam neve maradjon titok, legyen meglepetés azok számára, akik eljönnek a koncertre.

A Pa-Dö-Dő azon kevesek egyike, akik sokunk örömére juszt is adnak ki lemezeket, bármennyi szó esik is arról, hogy a CD-nek vége. Csináltok lemezt a koncertből?
F. M.: Felvesszük a koncertet, de nem tudom még, mi lesz az anyag sorsa. Évekkel ezelőtt csináltunk Györgyivel egy kiadót, hogy ne legyünk kénytelenek kiadókkal alkudozni. Ha úgy döntök, hogy adnunk ki lemezt a koncertből, azt a saját örömömre fogom tenni, elsősorban a barátaim kedvéért.

Végül váltsunk szót a közönségetekről. A ti közönségetek nem szimpla közönség, hanem inkább két ember köré szerveződő közösség, ami nem kis dolog manapság. Hogy látod, hogy alakult ki?
F. M.: Kommunikatívak vagyunk, könnyebben szólítanak meg bennünket, mint általában a művészeket. Csak annyit mondtunk a kezdet kezdetén, ülj le, legyél itt, és ők velünk tartottak. Azóta felnőttek, megházasodtak, gyerekeik lettek, és továbbra is jönnek velünk. Jön velünk az idő. Ez nagyon fontos számunkra, ahogy az is, hogy megőrizzük a nyitottságunkat.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor