Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 8., szerda
Mihály

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
HERBSTGOLD Fesztivál 2023 – A muzsika az emberi vágyakozás közvetlen megnyilatkozása
2023-08. szám

A kismartoni HERBSTGOLD Fesztivál hetedik évadját idén szeptember 9-től 24-ig rendezik meg az Esterházy-kastély tereiben. A Fesztivál széles palettát vonultat fel, az operaelőadásokat, kamara- és dalesteket magában rejtő klasszikus zenétől a jazzmuzsikán át a roma- és világzenéig vezet a
program íve, kiegészítve a Pan O’Gusto kulináris fesztivállal és kortárs képzőművészek kiállításával.

Julian Rachlin 2021-től vezeti teljes odaadással a Fesztivált, melynek idei mottója a vágyakozás. Rachlin sze­rint főként nehéz, bizonytalan időkben köt össze minket egy jobb világ iránti vágyakozás, és miután a muzsika az emberi vágyakozás közvetlen megnyilatkozása, nincs is természetesebb dolog annál, hogy elmerüljünk az érzelmek hul­lám­zásának és a lélek vágyakozó rezgéseinek köszönhetően megszülető zene világában.
Az idei koncertprogram komponistái nemcsak a szeretett kedves, ha­nem a halál, a haza és a béke iránti vágyakozásaikat is hangjegyekbe öntötték.

Rögtön a nyitókoncerten két olyan mű csendül fel, Prokofjev II. vonós­négyese, illetve Csajkovszkij V. szimfóniája, amelyek egy nyugtalan időszakban, egy újfajta egyszerűség keresése és a sorssal való hada­kozás idején keletkeztek.
A Chamber Orchestra of Europe, a kastély rezidens zenekara a fesz­ti­válnak is meghatározó szereplője, szeptember 13-án ők adják a nagy­ze­nekari nyitókoncertet, melyen Julian Rachlin szólistaként is fellép, a fesztivál folyamán pedig kamara­ze­nész­ként is muzsikál. Így a szeptember 17-i, Kirill Gerstein zongoraművésszel közös előadóestjükön is, illetve a szeptember 22-i előadáson Puccini Krizantémok, Soszta­ko­vics 8. (c-moll), illetve Beethoven 13. (B-dúr) vonósnégyesében játszik.

Szeptember 15-én Vilde Frang és barátai, Corina Belcea (hegedű), Maximilian Hornung (cselló) és Denis Kozhukhin (zongora) lépnek színpadra, ahol Eugène Ysaÿe Szonáta két hegedűre, Bartók Béla 1. hegedű-zongoraszonáta BB 84 (Sz. 75), valamint Robert Schumann g-moll op. 110 zongoratrióját szólaltatják meg.

Biztosak lehetünk benne, hogy egész különleges programot élvez­hetünk, ha a régizene historikus előadásmódjának olyan kiemelkedő dirigense, mint John Eliot Gardiner vendégszerepel a Chamber Orches­tra of Europe zenekarral. Gardiner szeptember 16-án dirigálja Haydn 90. és Schubert 3. szimfóniáját, valamint két részletet Weber Oberon és A bűvös vadász című operáiból Lucy Crowe szoprán közreműködésével.

Már hagyomány, hogy a nagyzenekari nyitókoncert előtti hétvégén, mintegy felütésként egy-egy operát hallhat a nagyközönség. A tavalyi, Mozart irányába tett kitérő után idén ismét a Haydn-repertoárhoz térnek vissza a szeptember 9-i szcenírozott előadáson, ahol a harmincéves Joseph Haydn legeslegelső operájaként jegyzett Acide-ot hallhatják. A tavalyi évben nagy sikert aratott rendezőpáros, Carolin Pienkos és Cornelius Obonya mellett a Barucco Consort zenekara Heinz Ferleschsel az élén, valamint kiváló fiatal énekművészek gondoskodnak a mester korai darabjának parádés interpretálásáról.



A szeptember 21-i Lisztomania Liszt Ferencet és műveit helyezi teljesen új megvilágításba. A komponista élete és muzsikája is vágyakozással teli: vágyakozás a művészi tökéletesség, Magyarország és a feltétel nélküli szerelem után. Az eredeti és határokat feszegető zenéjéről ismert zeneszerző, Szergej Dreznyin új, Lisztománia című művével szórakoztató módon vet fel olyan kérdéseket, hogy vajon a technikai bravúr az érzelmes előadásmód ellentéte-e, vagy hol a határ a virtuóz öncélúság és a zenei kifejezés között. A kö­zön­ség elkápráztatásáról a hegedűművész Julian Rachlin és a hollywoodi színészlegenda George Hamilton, Sarah McElravy brácsa- és Maximilian Kromer zongoraművészek gondoskodnak. A Volksoper Wien zene­ka­rát Omer Meir Wellber vezényli.
hirdetés

Szeptember 14-én Danny Grissett (zongora), Jim Rotondi (trombita), Josh Ginsburg (nagybőgő) és Francesco Ciniglio (dob)formáció jazz standerdeket játszik.

Világzene kategóriában a balkán és roma dallamokat szeptember 23-án a cseh Ida Kelarová, valamint az általa alapított Romano Rat együttes és az irányítása alatt működő Čhavorenge roma gyerekkórus képviseli. Ezen az estén a Janoska Ensemble-nek köszönhetően Kismarton közönsége is hallhatja a fantasztikus zenészt, aki különböző oldalairól mutatkozik be, fiatalok és örökifjak határokat nem ismerő örömzenélésével.















vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor