Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 8., szerda
Mihály

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Benne van a boogie a lábadban?
2023-11. szám

Hazánk legvirtuózabb boogie woogie zongoristája már bejárta Európát, és az Amerikai Egyesült Államokban is turnézott. Mindemellett főszervezője a Boogiefesztnek, mely az ország leg­nagyobb boogie woogie fesztiválja. Dániel Balázzsal beszélgettünk a stílusról és karrierjéről.

Nem hétköznapi dolog, hogy valaki fiatalon boogie woogie-t kezd el zongorázni. Te hogy találtál rá erre a stílusra?
D. B.: Középiskolás koromban egy tehetségkutatóra készültem az egyik barátommal. Az interneten keresgéltem, hogy milyen dalt játsz­szunk el, és véletlenül ráakadtam egy rövid demo felvételre, ami egy rendkívül pörgős és vidám zene volt. Azt sem tudtam, mi a stílus neve, de rögtön éreztem, hogy nekünk is ezt kell eljátszanunk. Hamar kiderítettem, hogy a stílust úgy hívják, hogy boogie woogie, és innentől kezdve pedig már nem volt megállás.

Mi is az a boogie woogie? Jól tudom, hogy ez volt a rock and roll őse?
D. B.: Igen, a boogie woogie zene, tánc, életérzés… Alapjait az afroa­merikai közösségek, különösen a déli államokban élők alakították ki. Kezdetben a boogie woogie-t egy szál zongorán játszották, mely megteremtette a műfaj jellegzetes és karakteres hangzását. A stílus igazán népszerűvé az 1930-as és 1940-es években vált, nagy hatással volt olyan későbbi zenei irányzatokra, mint például a rock and roll vagy a rhythm and blues.

A művészneved Mr. Firehand. Mire utal ez pontosan? Milyen formációkban szoktál zenélni?
D. B.: A művésznevem arra utal, hogy szeretem a gyors és virtuóz boogie woogie-kat. Elsősorban zeneka­rommal, a Dániel Balázs Trióval szoktam fellépni, mely zongora-dob-bőgő felállásban játszik. Gyakran csatlakoznak hozzánk vendégelőadók: énekesek, szájharmonikások és táncosok. Év közben sok kü­lönböző rendezvényen játszunk országszerte, és azt tapasztaljuk, hogy aki meghallja a zenénket, annak utána „Benne van a boogie a lábában!”.
hirdetés

Bejártad már egész Európát, és többször turnéztál az Amerikai Egyesült Államokban. Milyen volt odakint játszani, hogy fogadott a közönség?
D. B.: Életem legnagyobb élménye volt, amikor először játszottam Amerikában. Egy San Francisco-i fesztiválra hívtak el. Mondanom sem kell, nagyon izgultam a fellépés előtt, hiszen odamegy hozzájuk egy magyar srác, aki az ő saját zenéjüket fogja előadni. Szerencsére az első pár leütött hang után elszállt minden izgalmam, és jól sikerült a fellépés. A koncert után odajött egy néző és azt mondta: „tudom, hogy nagyon messziről jöttél, de elgondolkozhatnál azon, hogy végleg ideköltözz hozzánk, mert tetszett a játé­kod”. Nagyon jólesett nekem ez a bók. Azóta már többször visszahívtak ide játszani, felléptem Cincin­na­tiban és Iowa államban is.

Szervezője vagy hazánk legnagyobb és jelenleg egyedüli boogie fesztiváljának, a Boogiefeszt – Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztiválnak. Mit érdemes tudni erről a rendezvényről?
D. B.: A fesztivált 2008 óta szervezem. Minden év decemberében vadonatúj programmal várom a műfaj rajongóit. Fő eseménye a Boogie Show elnevezésű kétrészes koncert, melyen a műfaj legnevesebb külföldi előadói, kiváló hazai zenészek, profi táncosok és meglepetésvendégek lépnek fel. Igazi örömzenélés van a színpadon, egy rendkívül pörgős, sok zenei bravúrt és virtuozitást felvonultató koncert közben.

Kik léptek már fel már a fesztiválon? Kivel volt a legemlékezetesebb együtt zenélni?
D.B.: A külföldi előadók közül kiemelném Axel Zwingenberger, Christoph Steinbach, Nico Brina vagy Mike Sanchez zongoristákat. Utóbbi együtt koncertezett például Eric Claptonnal és Paul McCartneyval. Példaképem, Christoph Steinbach is többször fellépett már, ő Európa egyik legvirtuózabb boogie woogie zongoristája. A fesztivál 10. jubileumi évfordulója különösen emlékezetes volt számomra, hiszen Mungo Jerryvel zenéltünk együtt, aki az In the Summertime című világsláger szerzője. Úgy tudtam elhívni a fesztiválra, hogy nem a saját zenekarával jött, hanem közösen játszottunk vele. Mondanom sem kell, hogy hatalmas élmény volt. Már izgatottam várom az idei 15. Jubileumi Boogiefesztet december 8-9-én.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor