Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 8., szerda
Mihály

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Kaláka ötvenöt – Akármilyen valószínűtlen, a Kaláka együttes ÖTVENÖT éves!
2024-03. szám

Természetesen nem egyenként, mert már a legifjabb Kaláka-tag is túl van a hetvenen. De a KALÁKA ÖTVENÖT évad nem erről szól… Az együttes fiatalos lendülettel vetette bele magát az ünnepi év tervezésébe. Rengeteg esemény (koncertsorozat, fesztivál, közönségtalálkozó) van
napirenden határon innen és túl, de a szokásos fellépések mellett két különleges meglepetéssel is készülnek, amiről hamarosan szót is ejtünk.

Az évfordulóra összeállítottak egy ünnepi műsort, amely válogatás a kb. 50 lemezen szereplő kb. 300 költő verseire írott kb. 1300 dalból. Hisz a Kaláka kezdetektől (1969) fogva verseket énekel, életkortól függetlenül minden generációnak. Arany, Petőfi, Ady, József Attila, Kosztolányi, Weöres, Kányádi... és folytathatnánk a sort, akik a Kaláka repertoárján és az ünnepi koncerten szerepelnek. A KALÁKA ÖTVENÖT év dísz­előadását novemberben, az együttes születésnapja környékén tartják majd Budapesten.

Ezen kívül idén kiemelt figyelmet szentelnek Bogdán Zsolttal, a nagyszerű kolozsvári színésszel közös, Vannak vidékek című Kányádi-estre, amit szintén az ünnepi év keretében, több helyen is eljátszanak. Ez az előadás különösen kedves a szívüknek, és nem csupán Sándor bácsihoz fűződő barátságuk miatt. A gondosan kiválasztott dalokból és a Bogdán Zsolt által előadott versekből szövődő előadás megrendítő erővel hat a hallgatóságra és az előadókra egyaránt.

Az egyik meglepetés idén a sokak által oly régóta várt LP megjelentetése, aminek összeállításában az együttes követői is részt vehetnek, szavazhatnak a dalokra, illetve javasolhatnak kedvenceket, erről majd a közösségi médiában lehet tájékozódni az együttes oldalán. A lemez várhatóan novemberben jelenik meg, az ünnepi év díszelőadásán.

Az év másik különlegessége az együttesről készült, egész estés, Kaláka – a Kárpátoktól a Karib¬tengerig című dokumentumfilm bemutatója, melynek első nyilvános előadása a Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz, majd pedig elérhető lesz az Artmozi hálózatban. Pigniczky Réka dokumentumfilmrendező és csapata elkísérte az együttest számos koncertjére, fesztiválokra, turnékra nemcsak Magyarországon, hanem velük tartottak Erdélybe, a Vajdaságba és Dél-Amerikába is. Ebből és számos archív anyagból született meg a Kaláka-film, aminek a bemutatóját már nagyon várjuk. Időutazás, identitásunk megélése, szórakoztatás, élmény, ezt tervezik a KALÁKA ÖTVENÖT jubileumi évben az együttes tagjai: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs.


Mostanában itt találkozhatnak az együttessel:
KALÁKA ÖTVENÖT:
04. 07. – Erzsébetligeti Színház,
04. 08. – Vértesboglár,
04. 10. – Cegléd

hirdetés

VANNAK VIDÉKEK (Kányádi-est):
04. 15. – Szalatnak,
04. 16. – Pécs,
04. 17. – Dombóvár,
04. 22. – Gyomaendrőd,
04. 23. – Nagyszalonta,
04. 13. – Klebelsberg Kultúrkúria,
04. 14. – Kisvárda

JAZZBOIS feats KALÁKA:
04. 09. – Veszprém

RAGYOG A MINDENSÉG költészetnapi koncert gyerekeknek:
04. 12. – Nyergesújfalu

KALÁKA KLUBKONCERT vendég Mikó István:
04. 27. – Marczibányi Téri Művelődési Központ


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor