Nyári színház Pécs szívében
2018. június 23. / Jónás Ágnes

Pécsre legtöbben a páratlan építészeti emlékek, művészeti értékek, a mediterrán hangulat, no meg a folyamatosan pezsgő kulturális élet miatt látogatnak el, amelyet a Pécsi Nyári Színház csak tovább erősít. Idén is igényes vendégelőadások és saját produkciók közül válogathat
a nagyérdemű június 18. és augusztus 4. között, s olyan országos hírű művészek lépnek a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadra, mint például Koltai Róbert, Esztergályos Cecília, Szabó Kimmel Tamás vagy Csőre Gábor. A programokról bővebben a nyári teátrum és a Horvát Színház igazgatója, Vidákovics Szláven színész-rendező beszélt.

A Pécsi Nyári Színház a maga másfél hónapos programsorozatával kétségkívül a kulturális élvezetek halmozásának terepe.
V. Sz.: A Pécsi Nyári Színház mint a város kulturális életének egyik kiemelkedő jelentőségű eseménye idén is számos élményt nyújt a művészeti produkciók kedvelőinek, sokszínű programot kínálunk a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadon, a Székesegyház szom­széd­sá­gá­ban. A kezdetektől célom volt, hogy több helyi produkció is sze­re­pel­jen a repertoárunkon, s hogy a város és a régió művészei minél több megnyilvánulási lehetőséget kapjanak. Azonban nem csak a Nyári Színház miatt érdemes Pécsre látogatni – érdemes egy kellemes sétát tenni a gyönyörű mediterrán jellegű történelmi belvárosban is, melynek hangulata magával ragadó, építészeti emlékei, művészeti értékei is páratlanok.

Milyen előadásokat emelnél ki a 2018-as nyári repertoárból?
V. Sz.: A Pécsi Nemzeti Színházzal közös saját produkcióink lesz Francis Webber Balfácánt vacsorára című vígjátéka Józsa Richárd és Lipics Zsolt főszereplésével. Az előadás hat alkalommal lesz látható – ezzel nyitjuk és zárjuk a nyári évadot. Az Orlai Produkciós Iroda ezúttal két előadást hoz: a Göttinger Pál rendezte Moyo című darabot és John Osborne világhírű klasszikusát, a Dühöngő ifjúságot Znamenák István rendezésében, Kovács Patríciával, Szabó Kimmel Tamással a főbb szerepekben. A darab olyan kérdéseket feszeget többek között, mint hogy meg kell-e felelni a társadalmi elvárásoknak, s hogy mit tehetnek a lázadó fiatalok azért, hogy változtassanak a számukra nehezen elfogadható társadalmi körülményeken. A Moyo igazi gengszterkomédia Szabó Kimmel Tamás, Ötvös András, Nagy Dániel Viktor, Csőre Gábor, Schruff Milán és Hunyadi Máté főszereplésével. Fekete humorú, virtuóz nyelvezetű, bizarr történet a Soho pezsgő világáról, a rock’n’roll életérzés térhódításáról. Hajszál híján Hollywood című komédiájával, Szurdi Miklós rendezésében, Esztergályos Cecília, Vastag Tamás és Mészáros Árpád Zsolt főszereplésével érkezik hozzánk a Veres1 Színház társulata, a Bánfalvy Stúdió pedig a Délután a legjobb, avagy a miniszter félrelép című kétrészes komédiájával ajándékozza meg a nagyérdeműt. Szabó Győző neve fémjelzi a Ki fut a nő után, avagy ki után fut a nő? című édes hármas-páros játékot. Az irodalom szerelmeseinek igazi csemege lesz a tavalyi Szegedi Szabadtéri Játékokon nagy sikert aratott Hajnali részegség című előadás, az Így szerettek ők sorozat egyik darabja, amely Kosztolányi Dezső, Harmos Ilona és Radákovich Mária szerelmi háromszögét veszi górcső alá.

Kik alkotják a közönségeteket?
V. Sz.: Mióta bevezettük az internetes jegyértékesítést, a jegyeladásokból látjuk, hogy nemcsak Pécsről, hanem az ország egész területéről érkeznek hozzánk. Sokan összekötik a kultúrát városnézéssel és pár napos kirándulással.

Képes vagy kívülállóként nézni az egyes előadásokat, vagy azért nehéz elvonatkoztatni a rendezői és színészi szemszögedtől?
V. Sz.: Biztos van, amit rendezőként vagy színészként bizonyos esetekben másképp csinálnék, de a saját elképzeléseimtől többnyire sikerül elvonatkoztatni, és könnyen átadom magam az előadásoknak. Egyébként a program összeállításakor a nézők agyával is igyekszem gondolkodni, próbálom megérezni, hogy mit szeretnének látni nálunk. Olyan változatos repertoár kialakítására törekszünk, amivel széles közönségréteget vonzhatunk. Úgy vélem, hogy idén is minőségi, tartalmas, szórakoztató produkciókat láthat nálunk a közönség, melyek a június 7. és 16. között zajló POSzT méltó kiegészítői lehetnek.