Klassz a pARTon!
2018. augusztus 27. /

2018-ban július 8. és szeptember 22. negyedik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált, amelynek alapító házigazdája Érdi Tamás Prima Primissima-díjas zongoraművész.

Az ő kezdeményezésére hiánypótló szándékkal jött létre a fesztivál. Mint a Balaton szerelmese úgy érezte – Bartók és Kodály országában –, a klasszikus zenére nyáron is jóval több figyelmet kellene fordítani. Elképzeléshez remek támogatókra talált. Tamás emberi és művészi teljesítménye példaértékű. Látáshiánya ellenére az élvonalbeli zon­go­ris­ták­hoz hasonlóan a legnagyobb koncerttermekbe is eljutott, 28 országban zongorázott, de legfőbb vágya, hogy itthon olyan embereket – főleg gyerekeket és fiatalokat – hódítsanak meg nyáresti koncertjeik, akik sohasem hallottak még ilyen zenét. A csupán könnyűzenei fesz­ti­vá­lok­tól harsogó balatoni nyár eseményei közé szinte berobbant a hazai vízpartok klasszikus zenei fesztiválja, hihetetlen sikersorozatával ma már nemcsak a Balaton környékén hódít, hanem Duna-parti vá­ro­sok­ban is egyre több helyre hívják.
A fesztivál ebben az évben a Kulturális Örökség Európai Évének hivatalos rendezvénye, és Érdi Tamást az év kulturális nagykövetének választották. Így a Klassz a pARTon! kilépett határainkon túlra, Pozsonyból indult, és Rijekában szeptemberben lesz a fesztivál záróeseménye. De előtte szeptember 18-án Bu­da­pes­ten a Zeneakadémián – a hazai koncertek záróeseményén – egy koprodukciós partnerrel, a „Szól a szív…” Alapítvánnyal egy fontos születésnapot is megünnepelnek. A vak gyerekek megsegítésére létrejött alapítvány 30 éves. A koncert vendége a világhírű francia Hermés Kvartett lesz, Érdi Tamás Beethoven-szonátákkal, Brahms-művekkel és Schumann Esz-dúr zongoraötösével várja a klasszikus zenét szerető közönséget.