Hoppla meséi – Kirándulás Pécs városába
2011. március 24. /

Ez a város meseváros, senki földjével határos, tornyos, tükrös, kétfilléres, meszelőtől nagyon fényes – mondja a jól ismert gyerekdalocska, s ha jól körülnézünk Bartos Erika színes képekké álmodott városkájában, nem kétséges többé, mesevárosban járunk. Igazán az a jó a dologban, hogy ez a bizonyos meseváros nem csak a fantáziánkban létezik.

Már-már elképesztő az az aprólékosság, találékonyság és tehetség, amivel Bartos Erika képes városkalauzba sűríti Pécs girbegurba utcácskáit, tereit, nevezetességeit és a gyerekek számára kü­lö­nös­képp nevezetes cukrászdáját, a lapátos fagylalttal. Hoppla nyuszinak, Mogyorónak, a mókusnak és Cininek, a kisegérnek nagy szerencséjük volt, amikor pécsi barátaikhoz, sünihez, a borzhoz és a kutyushoz mentek vendégségbe, mert a Bóbita Bábszínházban épp akkor adták a Hófehérke és a hét törpét, és a Pintér-kertet is nyitva találták. Itt ugyan Cini nagyon megijedt a szárnyas oroszlántól, és egy elkallódott kiscsibére is ráleltek, de végül minden jól alakult. A szárnyas oroszlán „kővé dermedt”, a csibének pedig meglettek a szülei. Akár egy úti­köny­vben, virtuálisan körbejárhatjuk a híres nevezetes dzsámit, meg­néz­het­jük a szentháromság-szobrot a Széchenyi téren, be­kuk­kant­ha­tunk a Pécsi Nemzeti Színházba, meríthetünk a Föld köldökéből, pontosabban a Föld köldöke csobogóból a Jókai téren, bújócskázhatunk a Tettye téri romok között, de még a Vasarely Múzeum fekete-fehér zebráját is szinte testközelből szemrevételezhetjük.
Ez a könyv sokkal többet ad, mint egy városismertetőkkel teletűzdelt pécsi fotóalbum. Gyönyörködtetőbb, mint egy várostérkép és mesésebb, mint egy turistakézikönyv. Az elején rajzos várostérkép segíti a gyerekeket a látványosságok közti bolyongásban, a végén pedig Pécs környékének kirándulótérképe kalauzol a misinai tv-torony, a Málomi-tó, az Árpád-tetőn lévő Mecsextrém Park, az orfűi kemencés udvar s a Nyúlkunyhó között. A függelékben az összes megemlített nevezetesség, műemlék, szobor, múzeum és kilátó fotója szerepel, hogy a kis kalandorok ne csak a mesében, hanem a valóságban is felismerhessék az Elefántos házat, a lakatfalat vagy a mésztufabarlang sárkányát. A Hoppla meséi az utóbbi idők egyik legelbűvölőbb mese- és kirándulós könyve. Fontos, hogy kirándulós, szóval, ne csak olvassuk, hanem kerekedjünk fel a csemetékkel, és a kis könyvvel a hónunk alatt vegyük a nyakunkba a várost!

Alexandra Kiadó
250 oldal, 2500 Ft
Kritika (5)