Közép-tiszai ízek
2014. október 03. / IM

Alcíme szerint „Rendhagyó receptgyűjtemény Jász-Nagykun-Szolnok megye településeinek konyháiból”, méghozzá valóban rendhagyó munkáról van szó.

Hogy egy amatőr szakács kedves receptjeinek gyűjteményét köz­zé­te­gye, olyat már látott a világ, de a szerző, dr. Simon Tamás igazi dan­dár­tábornok, akihez nem illenének ilyen esetleges, könnyed meg­ol­dá­sok. El is határozta, hogy összeírja a régi, tradicionális jász és kun ételeket, a történelem viharos évszázadai során itt élő, vándorló-visszatérő vagy távolról idetelepülő lakók magukkal hozott ha­gyo­má­nya­it, a tájidegen szokások és a helyi konyha össze­há­za­sí­tá­sá­val létrejött ízkavalkádot.
A gasztronómiatörténeti áttekintés mellett betekintést nyerhetünk a Közép-Tisza vidékének történelmébe, településeinek régmúltjába és jelenébe is. A kötetben nem találunk kalóriaszegény, fitt ételeket; a szerző a népi eledelek híveként a jó, tápláló, erőt adó étkekkel is­mer­te­ti meg az olvasókat. Tartalmas levesek, gazdag főételek, kényeztető sütemények garmadája várja, hogy elrabolja a gyanútlan olvasó szívét. A kötet kétségkívül szimpatikus megoldása, hogy a gazdag képanyag nem a recepteket alátámasztó fotókból épül, hanem az éppen tárgyalt település legfontosabb látnivalóit, szemrevaló környezetét mutatja be. A kettős bontásnak köszönhetően a dupla oldalak nagyobb része a település történetének rövid ismertetése, legszebb látványosságainak bemutatása, az oldal szegélyen sorjáznak a párjukat ritkító receptek, de ezzel az elrendezéssel nem telepednek rá a könyvre. Sikerül megőrizni a kiinduló elhatározást: egy különleges országrész sokoldalú bemutatását, az ízeken és ízes anekdotákon keresztül.

Alexandra Kiadó
210 oldal / 4500 Ft